VURAL YEŞİLYURT

VURAL YEŞİLYURT

Fındıkta kozalak akarı

Fındıkta kozalak akarı

Değerli okurlarım ülkemizin ve bölgemizin başlıca geçim kaynaklarından biri olan, “Fındık” hava şartları ve doğru bildiğimiz yanlış uygulamalar ile birlikte son zamanlarda üreticimizin korkulu rüyasıyla haline gelen, Kozalak akarı zararlısı sonucu %50’ye varan üretim ve kalite düşüşleri yaşanıyor.. Konuyla ilgili Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Fındık kozalak akarlarının fındık çeşitleri üzerinde beslendiğini ve iki değişik formu olduğunu belirtti. Sağlam sadece generatif tomurcuklar üzerinde beslenerek kozalak oluşturup verim kaybına neden olduğunu belirterek, diğer formun ise fındığın hem generatif hem de vejetatif kısımlarında beslenerek meyvelerin ve tomurcukların dökülmesine ve deformasyonlu bitki organlarının oluşmasına neden olup verimi olumsuz etkilediğine dikkat çekti.

Uzmanlara göre kimyasal mücadele zamanının akarların göçünün yoğun olduğu Nisan sonu Mayıs başındaki bir haftalık sürede tamamlanmasının gerektiğinin altını çizerken, bu dönemde uç sürgünler 4-4,5 yapraklı, yeni tomurcuklar toplu iğne başının yarısı büyüklükte ve yeni gelişen meyveler mercimek büyüklüğüne geldiği dönemdir. Fenoloji takibi yapılarak bu dönem belirlenmeli ve ilaçlamalar bir hafta içinde bitirilmelidir..

Tarım bakanlığı tarafından önerilen bitki koruma ürünlerinin kullanılmasının önemine dikkat çeken uzmanlar, İlaçlama sabah erken saatlerde yâda akşamüzeri iyi bir kaplama sağlayacak şekilde yapılmalı, ilaçlama esnasında maske, eldiven vb. tüm koruyucu tedbirler alınmalıdır..

Öğle saatlerinde ilaçlama yapılmasından kaçınılmalıdır. Fındık bahçelerinin ana zararlılarından olan, fındık kozalak akarına bağlı üreticilerin verim kaybı yaşamamaları için fındık bahçelerini sık sık kontrol etmeleri, zararlıya karşı mücadeleyi zamanında ve ruhsatlı ilaçlarla yapmalarının faydalı olacağına dikkat çektiler.. Değerli okurlarım yazıma bu değerli bilgi tecrübelerini bizimle paylaşan Tarım ve Hayvancılığın vitrini Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam beye teşekkür ediyorum.. Ocağınız şen ürününüz bol olsun. Kalın sağlıcakla...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
VURAL YEŞİLYURT Arşivi
SON YAZILAR