‘2015 yılında şu ana kadar 190 tarım işçisi öldü’

‘2015 yılında şu ana kadar 190 tarım işçisi öldü’
DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Manisa’da 15 tarım işçisinin ölümüyle sonuçlanan kazayı ‘katliam’ olarak nitelendirdi. Beko, 2015 yılında şu ana kadar 190 tarım işçisinin hayatını kaybettiğini belirterek, önlem alınması gerektiğini vurguladı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Kani Beko, 13’ü kadın, 1’i çocuk olmak üzere toplam 15 mevsimlik işçinin yaşamını yitirdiği trafik kazası ile ilgili bugün sendikanın Şişli’deki merkezinde bir basın toplantısı düzenledi. Kamyonet kasasında işçi taşırken gerçekleşen olaya ‘kaza’ demenin mümkün olmadığı söyleyen Beko, “Bu normal bir kaza değil, bir cinayettir” dedi. İş kazalarında Avrupa birinciliğini 2015 yılında da kimseye bırakmayacaklarının görüldüğünü anlatan Beko, maden ve inşaat kazalarının ardından en fazla iş cinayetlerinin tarım işkolunda yaşandığına dikkat çekti.

Beko açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Manisa Gölmarmara'da açık kamyonet kasasında tıka basa işe taşınan 13’ü kadın, 1’i çocuk 15 tarım işçisi yaşamını yitirdi. Bu insanlar kilosu 1.5 liraya asma yaprağı toplayarak yaşamaya ve çocuklarını yaşatmaya çalışıyordu. İş cinayetlerinde ölen tüm işçiler gibi ölmek için değil yaşamak için sabahın erken saatlerinde yollara düşmüşlerdi. Öncelikle DİSK Yönetim Kurulu olarak, ölen işçi kardeşlerimizin yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz.”

Kamyonet kasasında işçi taşınırken gerçekleşen bir olaya kaza demenin mümkün olmadığını ifade eden DİSK Genel Başkanı, “Bu açıkça bir katliamdır ve bu tarım işçilerinin öldüğü ilk katliam da değildir. 8 ay önce Isparta’da tarım işçilerini taşıyan midibüste, yine çoğunluğu kadın 17 kişi ölmüştü. Geçtiğimiz yıl da iş cinayetlerinde yaşamını yitiren 131 kadın işçinin yarısından fazlası, 71'i tarımda çalışmaktaydı. Geçtiğimiz yıl madenler ve inşaatların arından en fazla iş cinayeti tarım iş kolunda yaşanmıştı. ILO istatistiklerine göre de iş kazaları ve meslek hastalıkları yönünden madencilik ve inşaat sektörünün ardından en tehlikeli sektör tarım sektörüdür. 2015 yılında şu ana kadar 190 tarım işçisi kardeşimiz yaşamını yitirdi” dedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir