İş adamı Osman Erbilgin’in Sevgi Cafe’de düzenlediği kahvaltıya katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, burada bir konuşma yaptı.
Konuşmasına Şehit Nuh Özdemir’e başsağlığı dilerek başlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “Ailenin bütün fertlerine Allah sabırlıklar versin. Şehit olmuş bütün şehitlerimizin mekanı cennet olsun, nur içinde yatsınlar” dedi.
TÜRKİYE KADEH ELLERDE ‘ŞEREFE’ DİYEREK YÖNETİLMİYOR
Türkiye’nin brunch masalarında yönetilmediğini belirten Başkan Yılmaz, “Dün şehidimizi yolcu ettikten sonra akşam saat 19.00’da Başbakanlık’taki toplantıya yetişmek için Ankara’ya gittik. Ankara’daki toplantı gece saat 00.00’a kadar devam etti. Başbakanımız, o saatten sonra bize ‘arkadaşlar sizlerle 1 saat daha oturmak bana zevk verir ama benim 2 toplantım daha var. Muhtemelen ben buradan 03.00-03.30 gibi ayrılacağım’ dedi. Yani bu ülkenin başbakanı 00.00’dan sonra 03.00-03.30’a kadar 2 tane daha randevu vermiş. Bu ülke, bu şekilde yönetiliyor. Ama bilin ki, laf ola beri gele, otel lobilerinde, brunch masalarında, oralarda buralarda, kadehler ellerde oradan oraya ‘şerefe’ diyen, kahkahalarla fink atarak yönetilmiyor. Böylesine ciddi ve böylesine bir anlayışla bu ülke yönetiliyor. Ülkemiz çok inisiyatif ve iradesi güçlü bir hükümet tarafından yönetiliyor” diye konuştu.
“TÜRKİYE’DE 350 BİN 0-3 YAŞ ARASI SURİYELİ ÇOCUK VAR”
Türkiye’deki Suriyeli çocuk sayısı hakkında bilgi veren Başkan Yılmaz, “Başbakan Ahmet Davutoğlu ile toplantıda İçişleri Bakanı Erkan Ala, Suriyeliler hakkında bilgi verdi. Ala, ülkemizde 350 bin 0-3 yaş arası Suriyeli çocuk var. 3-9 yaş arasında da 300 bin çocuk var. Onların eğitim, sağlık sorunları var. Onların çeşitli ihtiyaçları var. Toplamda 2.5 milyonun üzerinde Suriyeli olduğunu söyledi. Bu açıklamanın üzerine Kilis Belediye Başkanı söz alarak Kilis’in nüfusunun 90 bin, şu anda Kilis’te 120 bin de Suriyeli olduğunu söyledi. Kilis’te yolda karşılaştığımız 10 kişiden 9’u Suriyeli olduğunu söyledi. Son derece sakin, son derece rahat, gelecek ile ilgili proje ve programlar için doludizgin geleceğe doğru koşan şehrimizin kıymetini bilmemiz gerekiyor. Sadece Gaziantep’te 450 bin Suriyeli olduğunu tahmin ediyorlar. Samsun’un nüfusu 650 bin, buraya bu kadar bu kadar yoğunlukta bir mülteci gelse ne olur burası? Dolayısıyla böylesine huzur adasında görevimizi yapıyoruz” şeklinde konuştu.
“ZAMANINDA SAATHANE MEYDANI’NI TENEKE MAHALLESİ YAPMIŞIZ”
Konuşmasında Saathane Meydanı’na da değinen Başkan Yılmaz, “Başbakanımız belediye başkanlarına ‘Şehirlere ruh vermeye çalışın’ dedi. Başbakanımız, şehirlerde kadim medeniyetten, geçmişimizden gelen eser ve değerleri yok sayan, onları viraneleştiren, onları köhneleştiren, onun yerine bize ait olmayan, bizim medeniyetimizin ürünü olmayan, başka uygarlık ve başka medeniyetlerin taklit mimariyle birlikte uyduruk yeni mimari denebilecek, tarihi kadim değerlerimizi yok etmememizi söyledi. Benim de aklıma Saathane’de verdiğimiz mücadele aklıma geldi. Saathane Meydanı’nı bir teneke mahallesi yapmıştık. Saathane Meydanı’nda önünden yol geçirmek için dikdörtgen olan hanı kesmişiz ve hanı yamuk hale döndürmüşüz. Böylesine yamyamca, böylesine görgüsüzce, böylesine uygarlık, medeniyet ve tarihten nasibini almamış bir anlayışla böyle işler yapmışız. Saathane Meydanı’ndaki küçük caminin orijinal halinden bir şey var mı? Caminin orasına, burasına bir şeyler eklemişiz. Güzelim taş duvarları sıvamışız. Saathane Meydanı’ndaki cami bir Selçuklu eseridir. Bir Selçuklu eserinden toplu iğne başı kadar bir değer kalmamış. Saathane Meydanı’ndaki o küçük camiyi bir Selçuklu değeri haline getirebilmemiz için eski fotoğrafını bulup, yıkıp yeniden yapmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.
2016 YILINDA 1 MİLYAR TL HARCAYACAĞIZ
Büyükşehir Belediyesi olarak 2015 yılını iyi bitirdiklerini ifade eden Başkan Yılmaz şöyle devam etti: “2015 yılında Samsun Büyükşehir Belediyesi 750 milyon TL para harcadı. 2016 senesinde ise 1 milyar para harcayacağız. Doludizgin çalışıyoruz. Samsun Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’deki belediyelerin en fazla işçilik ve oranlamasını yaptığınız, en fazla işçilik ödemesi düşük, en fazla yatırım harcamaları yüksek olan ilk 10 belediyenin içersindedir. Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin harcadığı paranın yüzde 12-13’ü işçilik harcamasını geçmiyor. İl Özel İdare’nin bize bağlanmasından sonra Özel idare’den bize üretici olmayan birçok personel geldi. Bunları ilçelerdeki mezbahalara, mezarlıklara gibi yerlere gönderdik. Hepsi oralarda buldukları bir sobanın kenarında uyuyorlar. Böylesine bir yapı olmasına rağmen yine de Samsun Büyükşehir Belediyesi Türkiye’nin en fazla yatırım harcaması yapan yüksek belediyelerden bir tanesidir. Bunlar daha da iyi olacak.”
“RAYLI SİSTEMİ CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN TAKİP EDİYOR”
Gar’dan Tekkeköy’e uzanan raylı sistem inşaat hattını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın takip ettiğinin altını çizen Başkan Yılmaz şunları söyledi: “Tekkeköy’e uzanan raylı sistemin viyadüğünü 6 ayda yaptık. Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımıza bir şey yapacağını söylediğimiz zaman, onlarda bize ‘bir şey yaptıktan sonra gel bize söyle, cakla, cukla konuşma’ diyorlardı. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a Samsun’a geldiğinde otobüste raylı sistemin Tekkeköy’e giden hattını gördü. ‘Buna ne zaman başladınız. Ne zaman bitiriyorsunuz’ diye sordu. Ben de cevap verdikten sonra ‘iş aksamasın, söylediğiniz tarihte bitirin’ dedi. Geçenlerde AK Parti Genel Başkan Yardımcımız Çiğdem Karaaslan’a ‘raylı sistem ne zaman bitecek, başkan bana bir tarih vermişti. O tarihte mutlaka bitirsin’ demiş. Cumhurbaşkanımız raylı sistemin burada bir gündem olduğunu biliyor. Öylesine bir takip sistemi ile bu işler devam ediyor.”
“GÜLSAN SANAYİ'NİN ARTIK DURMA ŞANSI YOK”
Gülsan Sanayi Sitesi ile ilgili olarak da konuşan Başkan Yılmaz açıklamasını şöyle tamamladı: “Gülsan Sanayi esnafı ne pahasına olursa olsun taşınacak. Gülsan Sanayi'nin burada daha durma şansı yok. Ancak oranın taşınması ile ilgili ‘o parayı nasıl bulacaksınız da buraları istimlak edeceksiniz’ diye kimse sormuyor. Halbuki ben Gülsan Sanayi'nin parasını Samsun halkından karşılayacağım. Bunu kimse sormuyor. Herkes Gülsan Sanayi nereye taşınacak onun peşindeyim. Biz bir yer göstereceğiz. İsteyen gider istemeyen gitmez. Ama biz herkesin istediği yeri herkese gösteremeyeceğiz. Benim derdim oradaki esnafı mağdur etmemek. Herkes doğmamış çocuğa don biçmeye kalkıyor. Ben yanlış iş yapmam, sizler rahat olun.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.