2010 yılından beri OMÜ Ziraat Fakültesi ve Bafra Sürmeli Köyü işbirliği ile yürütülen çalışmalar sonucu Sürmeli köyünde organik tarıma geçildi. Köylülerin ürünleri satabilmeleri için de köy meydanında Sürmeli Köyü Organik Pazarı kuruldu. OMÜ Ziraat Fakültesi ve SÜDER'in Sürmeli köyünde düzenledikleri etkinlikte, organik ve ekolojik tarıma dikkat çekilmesi için, Samsun Valisi Osman Kaymak, OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Demir, Samsun Tarım İl Müdürü Nail Kırmacı, Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin'in de katılımıyla; 22 Ekim Dünya Organik Tarım Günü ilan edildi. Köylülerin oldukça ilgi gösterdiği organik tarım konusu, son zamanlarda insanların dikkatini çekmeye başladı. Doğal ürünlerini organik pazarda satma fırsatı bulan köylüler, ürünlerini satarak geçimlerini temin ediyor. Sürmeli Köyü Organik Pazar'da ağırlıklı olarak kadınlar ürünlerini satıyor.
Önder: "İnsanlar yavaş yavaş organik tarıma alışıyor"
Sürmeli Köyü Organik Pazar esnafı Çiğdem Önder, "Sosyoloji mezunuyum. Formasyon aldım. Ama henüz bir işe başlamadım. Ailemin ürettiği organik ürünleri burada satıyorum. Kendi işimi yapsam bile pazar günleri burada çalışmayı düşünüyorum. Çünkü eğlenceli oluyor. Yeni insanlarla tanışıp sohbet ediyoruz. İnsanlar yavaş yavaş organik tarıma alışıyor. Talepte güzel" dedi.
Bayraklı: "40-50 sene öncesine döndük"
Vatandaşların organik ürünlere yoğun talebi olduğunu belirten organik pazar esnafı Osman Bayraklı, "En önemli şey sağlık. Sağlık olmayınca başka bir şey olmaz. Biz burada 3 kişi başladık şimdi 20 kişiye çıktık. Gittikçe bu işe ilgi artıyor. Üniversiteden hocalar gelerek bize organik tarım konusunda ders verdiler. Karadeniz Bölgesinde ilk biz başladık. Eskiye döndük. Kimyasal gübre atmayınca, organik gübre kullanınca; ürünlerimiz çürümüyor. Ömürleri uzadı. Sağlıklı oluyor. Tadı da güzel. 40-50 sene öncesine döndük. Eskiden nasıl yapıyorsak şimdi öyle yapmaya başladık" diye konuştu.
Kulaksızoğlu: "Keşke anamın yaptığı ekmek olsa! Ama yok"
Organik gıdalarla beslenmeye çalıştığını söyleyen Şevki Kulaksızoğlu isimli vatandaş, "Organik gıda sağlığımız için iyi. İçerisinde kimyasal artıklar yok. Samsun'da böyle bir pazarın kurulması çok iyi. Keşke bu pazarları çoğaltabilsek. Eskiye dönüş başladı. Keşke şimdiki gıdalar anamın yaptığı gıdalar gibi olsa, anamın yaptığı ekmek olsa, anamın yaptığı bazlama olsa! Ama yok" şeklinde konuştu.
Özata: "Biz sözde değil özde organiğiz"
2010 yılında OMÜ işbirliğiyle "Sürmeli Organik Tarım Köyü Projesi" ile yola çıktıklarını belirten Sürmeli Köyü üreticilerinden Süleyman Özata, "Organiğe dönüşmeyi amaçladık. Üniversitemiz eğitimlerimizi verdi. Büyükşehir bizi detekledi. 15 çiftçiyle başladık. Şimdi 34 çiftçi olduk. Ürünlerimizi pazarlamak için Sürmeli Köyü Organik Pazarı olaştırdık. Türkiye'deki diğer organik pazarlara ürünlerimizi gönderiyoruz. Biz sözde değil özde organiğiz" diye konuştu.
Demir: "Bundan sonra bu gün Dünya Organik Tarım günü olacak"
Ziraat Fakültesi'nin çiftçilerle iç içe olması gerektiğini belirten OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Demir, "İlkemiz, tarım kelimesinin olduğu her yerde ziraat fakültesinin de olmasıdır. Sürmeli Organik Köyü'ndeki çiftçilerimizin çalışmalarını yakından takip ederek destekliyoruz. Bu gün de öğretim görevlisi ve öğrenci arkadaşlarımızla burayı ziyaret ettik. Sürmeli Köyü Derneği (SÜDER) ve çiftçilerimizle istişare ederek; organik tarımın anlam ve önemini ifade etmemiz gerekiyordu. Bundan sonraki yıllarda 22 Ekim tarihini Dünya Organik Tarım Günü olarak kutlamak istiyoruz. Bundan sonra bu gün Dünya Organik Tarım günü olacaktır. Önümüzdeki yıllarda OMÜ Ziraat Fakültesi ve SÜRDER'le bu etkinliği daha da geliştireceğiz" dedi.
Vali Kaymak: "Mühim olan doğamız ve insanın sağlığıdır"
Organik tarımın son zamanlarda gelişen bir alan olduğunu belirten Samsun Valisi Osman Kaymak, "Teknolojik ve kimyasal hayat artık insanları; doğal yaşamaya doğal ürünler yemeye sevk ediyor. Özellikle büyük şehirlerde bu bir ihtiyaç haline geldi. Bunun için bu işin burada düşünülüp hayata geçirilmesi çok önemli. İnsanlar malesef kapitalist düşünce anlayışıyla, her şeyi para görüp üretimi artıran ama insan sağlığını önemsemeyen anlayışta. Artık her şey para değil. Mühim olan doğamız ve insanın sağlığıdır. Organik ve ekolojik tarım çağımızın hastalıklarının çözümü. Organik tarımı gerektirdiği şekilde yaparak ürünlerimizi pazara sunacağız. Bizde valilik olarak bu işin geliştirilmesi için elimizden geleni yapacağız" şeklinde konuştu.
Etkinlikten sonra OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Demir, öğrencilerle birlikte köydeki bahçeleri gezdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.