4 Şubat Dünya Kanser Günü

4 Şubat Dünya Kanser Günü
Medical Park Samsun Hastanesi hekimleri, “4 Şubat Dünya Kanser Günü” dolayısıyla çeşitli açıklamalarda bulundu

Bireylerin yaşantısını büyük oranda etkilemeyecek bazı küçük değişikliklerin yapılmasıyla kanser oranının ciddi şekilde azalacağını söyleyen uzmanlar, artan teknolojik imkanlar ve insanların kanser hakkında bilinçlenmesiyle kanser vakalarının büyük ölçüde önüne geçilebileceğini belirttiler.
Medical Park Samsun Hastanesi Tıbbi Onkoloji Bölümü Hekimi Uzm. Dr. Mustafa Kemal Gül yaptığı açıklamada, “Kanser, vücudun görev ve fonksiyonları gereği özelikle sık bölünme ve çoğalmak zorunda olan hücrelerinden kaynaklanan ve organizmanın kendi emir-komuta zincirinin kontrolünden çıkarak, çok hızlı bölünüp çoğalan hücrelerin meydana getirdiği tümörlere denir. Bu tümörler her canlıda oluşabilir; ancak insanlarda bulunan bazı genler bu tümörleri tanır ve yok eder. Bu kontrol sistemi, sigara, meslek çeşidi, çevresel ve genetik etkenlerle bozulabilir. Sonuçta kansere neden olabilecek genetik etkenler dışındaki bu durumlardan kişilerin kendilerini olabildiğince korumaları gerekmektedir” diye konuştu.

KARIN İÇİ KEMOTERAPİ İLE ETKİLİ KANSER TEDAVİSİ
Medical Park Samsun Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü hekimi Doç. Dr. Koray Topgül ise kanser vakalarında erken tanı ve teşhis ile kullanılan yeni yöntemlerin önemine değindi. Topgül, “Kanser vakaları genetik olabileceği gibi yaşam tarzından kaynaklanan birçok sebeple de ortaya çıkabilmekte ve ilerleyebilmektedir. Ancak erken tanı ve tedavi ile kanserin önüne büyük ölçüde geçilebilmektedir. Tabi burada gelişen teknolojilerin de önemi var. Klasik kemoterapi ve radyoterapi uygulamaları yanında, ilerlemiş kanser vakalarının tedavisinde uygulanan karın içi kemoterapi yöntemi ile kanserli dokuya direkt olarak kemoterapi ilaçları uygulanmakta ve etkili bir şekilde kanserle savaşılmaktadır” şeklinde konuştu.
Medical Park Samsun Hastanesi'nin düzenlediği ve ilki bu yıl yapılacak olan 'Onkoloji Günleri' konferansından da söz eden Doç. Dr. Koray Topgül, “Bu konferans, onkolojik vakalarda bilgilendirme amacıyla yaptığımız ve her yıl değişik ve spesifik konularla yapmayı planladığımız bir organizasyondur. Deneyimli ve uzman hekim kadromuz kanser alanındaki tecrübelerini paylaşmayı amaçlamaktadır” ifadelerini kullandı.

KANSER HASTALIKLARINDA PET-CT'NİN ÖNEMİ
Nükleer Tıp Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Serpil Erdoğan da kanser teşhisinde öne çıkacak olan nükleer tıp ünitesinde bulunan son teknoloji ürünü PET-CT kanser tarama cihazının gastrointestinal sistem, kanserlerin teşhis ve tedavi planlamadaki öneminden söz etti. PET-CT cihazı ile kanserli bölümlerin tanı koyma sürecinde ayrıntılı bir şekilde tanımlanabildiğini, ayrıca bu cihazın, farklı hastalıkların tanısında da kullanıldığını belirten Erdoğan, “Onkolojik hastalıkların teşhisinin ve evrelendirilmesinin yanı sıra, kalp krizi geçiren hastalarda kalp kasında canlı doku varlığını belirlemede ve nöroloji alanında epilepsi (sara) odaklarının doğru biçimde belirlenmesinde kullanılıyor. Ayrıca alzheimer gibi hastalıkların erken dönemde yakalanmasını da sağlıyor” diye konuştu.
Medical Park Samsun Hastanesi hekimleri, kanserden korunmak için çeşitli tavsiyelerde de bulundu. Sigara kullanımı, alkolün aşırı tüketimi, güneşe fazla maruz kalma ve obezite gibi etkenlerin kanseri tetiklediği belirtilerek, kişilerin bunlardan sakınmaları ve kendilerini korumaları önerildi. Bunların yanında düzenli olarak yapılacak kontroller, hastalığın ilk evrelerde tanı konulabilmesi açısından oldukça önemli olduğu vurgulandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber