Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Aydın, Fen-Edebiyat Fakültesi İstatistik Bölümü ikinci öğretimine 41 kontenjan açıldığını, ancak sadece 1 öğrenci tarafından tercih edildiğini söyledi
2013-2014 yılı eğitim ve öğretim döneminde 10 bin 800 kontenjan açıldığını belirten Prof. Dr. Mahmut Aydın, yeni açılan bölümlerin de olduğunu ifade ederek, “Bu sene ilk kez açılmış bölümlerde tüm kontenjanlar doldu. İletişim Fakültesi’nde Gazetecilik Bölümü ve Halkla İletişim ve Tanıtım, Vezirköprü MYO’da 1. ve 2. öğretim olmak üzere Ormancılık ve Orman Ürünleri Bölümü, Çarşamba Ticaret Borsası MYO’da Çağrı Merkezi Hizmetleri Programı, Yeşilyurt Demir Çelik MYO’da ise Otomotiv Teknolojisi ile Kimya Teknolojisi Programı’nın 2. öğretimi açıldı” dedi.
Az tercih edilen bölümlerden de bahseden Prof. Dr. Mahmut Aydın, “Üniversitemizin Fen-Edebiyat Fakültesi İstatistik Bölümü ikinci öğretimine 41 kontenjan açılmış olup şu ana kadar sadece 1 öğrenci tarafından tercih edilmiştir. Ayrıca kimyada 31 kontenjan açılmış olup 8 kişi tercih etmiş, matematiğe 41 kontenjan açılmış 16 kişi tercih etmiş, istatistik 1. öğretime 77 kontenjan açılmış ve 24 tercih edilmiştir. Ziraat Fakültesi’nde Tarım Makineleri 21 kontenjan açılmış 4 kişi başvurmuş, Tarımsal Yapılar ve Sulama alanıyla ilgili de 31 kontenjan açılmış olup 6 kişi tercih etmiştir” diye konuştu.
SAĞLIK ALANLARINA DAHA FAZLA TALEP
Üniversitelerde en çok tercih edilen alanlın sağlık alanı olduğunu belirten OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Aydın şunları kaydetti: “Üniversitemizde veya üniversitelerde sağlık alanları daha fazla talep görüyor. Eskisi gibi değil, öğrenciler fazla tercih yapmıyor. Bilinçli tercih yaparak ilk yazdığı bölüme gidiyor. Sağlık alanında istihdam oranı yüksek olduğu için tercih ediliyor. Bunun yanı sıra sosyal bölümler de çok iyi. Mesela hiçbir sosyal bölümde kontenjan açığımız yok, tamamen dolu. Muhtemelen ‘iş alanı bulamasa bile hayatla ilgili bir şeyler öğreniriz’ diye tercih ediyor olabilir. Öğrencilerin bazı bölümlere başvurmamasının nedeni istihdamdan da dolayıdır. Mesela İstatistik bölümünün fazla tercih edilmemesinin nedeni, istihdam alanının dar olmasıdır. Kişi bölüm bitirse bile illa o bölümle ilgili bir iş yapmak zorunda değil. Mesela eğitim fakültesini bitirip illa öğretmen olmak zorunda değil. Türkiye’de temel bölümlerde ciddi sıkıntılar var. Temel bilgiler olmadan bir şey olmaz. Mesela hiç matematik sorusunu çözmeden makine mühendisliğine gelen öğrenci var. Matematik bilmeden makine nasıl yapacaksınız? Ya da elektronik ya da elektriği nasıl yapacaksınız? Ve bu yüzden birçok öğrenci bölümü bitiremiyor. Buna çözüm bulunmalıdır. YÖK bunun üzerine çalışıyor. Avrupa bunu çözdü, kontenjan 30 ise 30 alıyor. Fazla almıyor.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.