Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, şehrin yüksek kesimlerinde yaz aylarında yaşanan su problemlerine su deposu ve sondaj kuyularıyla son verdiklerini söyledi.
Arıtma tesisleri, içme suyu, kanalizasyon ve yağmur suyu hatları, derin kuyu sondajları ve su depolarıyla Samsun'un güçlü bir altyapıya kavuşması için çalışmalarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi, kırsal mahallelerde de yaşam kalitesini yükseltmeye devam ediyor. Samsun’un 17 ilçesindeki içme suyu sorunlarının büyük kısmını çözen SASKİ Genel Müdürlüğü, mahalleleri yeterli miktarda kaliteli suya kavuşturabilmek için çözümler üreterek projelerini yatırıma dönüştürüyor. 4.5 yılda yüzlerce mahallede vatandaşların uzun yıllardır süren su hasretini dindiren SASKİ ekipleri, yılsonuna kadar 79 mahalleyi daha suyla buluşturabilmek için altyapı çalışmalarını büyük bir titizlikle sürdürüyor.
17 ilçenin tamamında zemin araştırması yaptı
Şehir ve ilçe merkezleri ile kırsal bölgelerdeki içme suyu ihtiyacını karşılamaya yönelik kaynak arayışlarına devam eden SASKİ, 2019-2023 döneminde çok sayıda projeyi hayata geçirdi. Kırsal mahallelerdeki vatandaşlara uzun yıllar kesintisiz ve kaliteli suya erişim kolaylığı sağlamak için SASKİ, yeni su kaynakları keşfetmek amacıyla 17 ilçenin tamamında zemin araştırması yaptı. Uzmanlar tarafından yürütülen teknik araştırma ve zemin etüt çalışmaları neticesinde su kuyularının yerlerini tespit edildi.
Çarşamba’da 29 içme suyu deposu ve 24 sondaj kuyusu
Kuyulardan çıkarılacak suyun depolanıp kalitesinin artırılması için SASKİ, bu dönemde çok sayıda da su deposu da inşa etti. Bu kapsamda Alaçam’da 8 içme suyu deposu ve 10 sondaj kuyusu, Asarcık’ta 16 içme suyu deposu ve 8 sondaj kuyusu, Ayvacık’ta 36 içme suyu deposu ve 7 sondaj kuyusu, Atakum’da 6 içme suyu deposu, Bafra’da 15 içme suyu deposu ve 3 sondaj kuyusu, Canik’te 5 içme suyu deposu ve 1 sondaj kuyusu, Çarşamba’da 29 içme suyu deposu ve 24 sondaj kuyusu, Havza’da 24 içme suyu deposu ve 7 sondaj kuyusu, İlkadım’da 1 içme suyu deposu, Kavak’ta 27 içme suyu deposu ve 4 sondaj kuyusu, Ladik’te 4 içme suyu deposu ve 4 sondaj kuyusu, Ondokuzmayıs’ta 4 içme suyu deposu ve 4 sondaj kuyusu, Salıpazarı’nda 1 içme suyu deposu ve 4 sondaj kuyusu, Tekkeköy’de 22 içme suyu deposu ve 4 sondaj kuyusu, Terme’de 12 içme suyu deposu ve 13 sondaj kuyusu, Vezirköprü’de 47 içme suyu deposu ve 10 sondaj kuyusu ve Yakakent’te ise 3 içme suyu deposu ve 1 sondaj kuyusu yapıldı.
260 su deposu yapıldı, 97 sondaj kuyusu açıldı
Tüm ilçelerde toplam 260 su deposu inşa ederek 97 sondaj kuyusu açan SASKİ, toplamda saatte 2 bin 755 ton su çıkarıyor. Canik ve Şehir Hastanesi'ni besleyecek 1000 ve 500 metreküp hacmindeki iki adet ile Toybelen Mahalmesi’nde 1000 metreküp hacmindeki su depolarının inşaat çalışmaları da hızla sürüyor. Çarşamba, Bafra, Ondokuzmayıs ve Alaçam merkezi ile Kurtahmetli ve Etyemez mahallelerindeki kuyulardan güçlü pompalarla çekilen su, arıtma tesislerine aktarırken, diğerleri ise en yakındaki depolara iletiliyor. Burada arıtılarak kalitesi artırılan su, ardından da şebeke hatlarına veriliyor.
"Çalışmalarımız 7 gün 24 saat sürüyor"
Altyapı yatırımlarıyla özellikle kırsal mahallelerde yaşayan vatandaşların uzun yıllar kesintisiz ve kaliteli suya erişimini kolaylaştırdıklarını dile getiren Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Şehrimizin genelinde standartlara uygun içme ve kullanma suyu temin etmek temel önceliğimizdir. İçme suyu problemi yaşanan mahallerimizde hızlı çözümler üreterek çalışıyoruz. Suyu verimli kullanmak ve hemşerilerimizin sağlıklı ve kesintisiz içme suyu ihtiyacını koruma altına almak amacıyla da sondaj kuyuları açıp su depoları inşa ediyoruz. Böylelikle 532 kırsal mahalleden 448’ inin su sorununu çözüme kavuşturduk. Kalan mahallelerimizde ise çalışmalarımız 7 gün 24 saat sürüyor. Samsunumuzun geleceğini birlikte inşa etmek adına yatırımlarımızı ve projelerimizi hayata geçirmeye devam edeceğiz” dedi.
"Eski depolar yenileniyor"
İçme suyu çalışmaları ile ilgili bilgi veren SASKİ İçme Suyu Dairesi Başkanı Pınar Bölükbaşı, “İlçelerimizde su kaybına neden olmaları sebebiyle ekonomik ömrünü tamamlamış su depolarını yıkarak yenilerini inşa ediyoruz. En olarak da Çarşamba ilçemizin Yaycılar Mahallesi’ndeki 30 metre ayak yüksekliğinde ve 100 metreküp hacmindeki 35 yıllık içme suyu deposunu yıkıyoruz. Yerine de aynı özelliklerde daha sağlam ve dayanıklı yeni bir depo yapacağız. 17 ilçemizde 4.5 yılda yeni sisteme adapte olan 260 adet su deposu yapıp 97 adet sondaj kuyusu açtık. Kalitesi yüksek betonu da belediyemizin beton santrallerinden alıyoruz. Şuanda da Canik ve Şehir Hastanesi'ni besleyecek 1 adet 1000 ve 2 adet 200 metreküp hacminde üç su deposu ile Toybelen'de 1000 metreküp hacmindeki içme suyu depolarımızın inşaatları da hızla devam ediyor” diye konuştu.
Yaycılar Mahallesi Muhtarı Musa Yıldız ise “Depomuz can ve mal güvenliği açısından çok sıkıntılıydı ve tehlike arz ediyordu. Biz de SASKİ’ye müracaat ederek yıkılıp yeniden yapılmasını talep ettik. Sağ olsunlar da onlar da hemen ilgilendiler. Depomuzu yıkarak yenisini yapacaklar. Desteklerinden dolayı Büyükşehir Belediye Başkanımız Mustafa Demir ve ekibine teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.