Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, "Bu sene hiç söz vermediğimiz halde, hiç de 'şöyle yapacağız, böyle yapacağız' diye vaatte bulunmadığımız halde Cumhuriyet tarihinin en fazla öğretmen alımını yapacağız. 17 binini Şubat ayında aldık 40 bin de şimdi alacağız" dedi.
Milli Eğitim Bakanı Dinçer, Başkent Öğretmenevi'nde düzenlenen iftar yemeğinde, eğitim muhabirleriyle buluştu. İftar yemeğinin ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Dinçer, Heybeli Ada Ruhban Okulu’na ilişkin soru üzerine, “Bu bir hükümet politikası. Hükümet bununla ilgili bir karar verdi ve biz onu uygularız” cevabını verdi.
ÜNİVERSİTE HARÇLARININ KALDIRILMASI
Bakan Dinçer, üniversite harçlarının gelecek dönem kalkmasına ilişkin kaynak sorununun bulunup bulunmadığının sorulması üzerine ise, “Maliye Bakanımız çalışıyor. Doğrusu belki geçtiğimiz görüşmede görüşürüz diye ümit ediyorduk ama hazırlıklar yetmediği için görüşemedik. Hazırlıklar tamamlandığı zaman zannediyorum paylaşırlar. Biz Maliye Bakanlığı’yla ilgili ortak bir stratejiyi görüştük kendi aramızda. Onlar hazırlığını yapacaklar, tamamlayacaklar ve bizimle paylaşacaklar. Tamamı mı kalkmalı, Birinci öğretim ve ikinci öğretimde farklı uygulama olmalı mı, olmamalı mı yoksa her alanda mı kaldırmak gerekecek gibi soruların cevaplarını ayrı bir alternatif olarak belirleyecektir. Geri kalanı Bakanlar Kurulu tespit edecek, kararını o verecek. Ben önümüzdeki döneme yetişeceğini tahmin ediyorum” şeklinde konuştu.
“130 BİN ÖĞRETMENE İHTİYACIMIZ VAR”
Sınıf öğretmeni atamaları ve norm kadrolarının sorulmasına yönelik Dinçer, “Bu sene 4. sınıfı ve 5. sınıfı öğreten sınıf öğretmenlerimiz geriye dönük 1. sınıftan öğrenci alacak ama yaklaşık olarak 700 bin civarında bir yeni öğrenci kitlesi bekliyoruz. Onların da öğretmene ihtiyacı var. Dolayısıyla bizim elimizde gerçekten sorun oluşturacak miktarda sınıf öğretmeni fazlalığı olmayacak tam aksine biz o öğretmenlerimize her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyuyoruz. Onlara daha az sayıda öğrenci teslim edeceğiz” dedi.
Her branşta öğretmene ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Dinçer, norm kadrosu açısından 130 bin civarında öğretmene ihtiyaç olduğunu ve yeni dönemde bunun daha da artacağını belirtti.
Dinçer, ihtiyaç duyulmayan alanlarda üniversitelerde kontenjanların düşülmesi üzerine bir proje başlattıklarını hatırlatarak, “Biz yüzde 100 okullaşma oranına göre derslik başına 30 öğrencinin olduğu bir eğitim sistemi hayal ediyoruz. Tekli eğitim yapacağız, derslik başına 30 öğrenci olacak ve öğretmen açığımız da olmayacak” dedi.
"NORMAL VATANDAŞLAR 60 AYLIK ÇOCUĞUNU OKULA GÖNDERMEK İSTİYOR"
“Normal vatandaşlar 60 aylık çocuğunu okula göndermek istiyor” diye konuşan Bakan Dinçer, “Zengin, eğitimi iyi olanlar göndermek istemiyorlar. Çünkü sınıfsal değil ama yaşam biçiminin şekillendirdiği bir durum var” değerlendirmesinde bulundu.
AK Parti’nin Anayasa taslağında ‘eğitim ve öğretim, Atatürk ilkeleri ve inkılapları doğrultusunda yapılır…’ ibaresinin yer almadığına ilişkin iddialara cevap veren Dinçer, “Ben o ifadeyi görmedim” dedi.
“KENDİ MÜFREDATIMIZA GÖRE ARAPÇA DERSLER VERİLECEK”
Suriye’den Türkiye’ye yaşanan göç nedeniyle oluşturulan konteyner kentlerdeki eğitimin hangi ülkenin müfredatına göre verileceğini sorulması yönelik Dinçer, “Konteyner kentlerde onlara eğitim verilmeye yönelik hazırlıklar yapılıyor. Geçen yıl da o eğitimi aldılar. Bizim kendi müfredatımıza göre ama Arapça verilecek dersler. Kendi öğretmenlerimiz arasında Arapça bilenleri değerlendiriyoruz ve onların kendi lisanında bizim müfredata göre eğitim vereceğiz. Ama o formel eğitim olmayacak. Biz orada çocukların eğitimini ihmal etmemekle birlikte ailelerin Türkiye’de kalmalarını pekiştirecek bir tavırdan uzak bir üslupla yapmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
FATİH Projesi'nin yeni eğitim ve öğretim yılında daha geniş bir alana yayılacağını dile getiren Dinçer, geçen dönem 52 okula döşenen akıllı tahtaların yeni dönemde 3 binden fazla olacağını ve daha fazla öğrenciye tablet bilgisayarlar dağıtılacağını kaydetti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.