69 ülkenin temsilcisi mülteci sorununu görüştü

69 ülkenin temsilcisi mülteci sorununu görüştü
Birleşmiş Milletler Dünya Denizcilik Örgütü(IMO) komite başkanları ve 69 farklı ülkenin temsilcilerinin katılımıyla “Akdeniz’de Göçmen Sorunu” konferansı düzenlendi.

Bodrum’da kaçak yollardan yurtdışına kaçmaya çalışan mültecilerin botlarının batması sonucu cesedi kıyıya vuran 3 yaşındaki Suriyeli Aylan Kurdi’nin ölümü tüm dünyayı sarsmaya devam ederken, Birleşmiş Milletler Dünya Denizcilik Örgütü(IMO) komite başkanları, Uluslararası Göç Örgütü(IOM) yetkilileri ve 69 farklı ülkenin temsilcilerinin katılımıyla “Akdeniz’de Göçmen Sorunu” başlıklı bir konferans gerçekleştirildi.

Deniz Haber Ajansı tarafından düzenlenen 10’uncu Uluslararası Altın Çıpa Denizcilik Başarı Ödülleri Töreni kapsamında Ataköy’de gerçekleşen "Akdeniz’de Göçmen Sorunu" başlıklı konferansın oturum başkanlığını İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan yaptı. Konferansa IMO, IALA ve Akdeniz ülkelerinin Sahil Güvenlik Komutanlığı yetkilileri konuşmacı olarak katıldı. Konuşmacılar tarafından mülteci sorunun her yönüyle tartışıldığı konferansın sonrasında, katılımcıların mültecilerle ilgili sorularına cevap verildi.

“SAVAŞ DEVAM ETTİĞİ SÜRECE AKDENİZ’DEKİ MÜLTECİ SORUNU ÇÖZÜLMEZ”

Akdeniz’deki mülteci sorununu çözülemeyeceğini söyleyen İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, “Savaşlar devam ettiği sürece Akdeniz’deki mülteci sorunu devam eder. O durumda olmaları insanların kendi kararları değil. Dünya bunu çok iyi bir şekilde ölüme sebebiyet vermeden yerleştirebilir. Dünya liderlerinin bu konulara karar verici olarak bölgesel bakmamaları lazım. Bu mülteci sorunu sadece Türkiye’nin, Yunanistan’ın ve yakutta Malta’nın sorunu değil, bu sorun bir dünya sorunudur” dedi.

“İNSANLARIN BU GÖÇÜ NORMAL GÖÇ DEĞİL, ÖLÜMDEN KAÇIŞ”

Yıllarca göç oranının sürekli olarak devam ettiğini dile getiren Kalkavan, “Dünyada sürekli olarak göç devam ediyor. Yıllarca çok büyük oranda insan göç etmiştir. Ama burada olan göç farklı, bu göçü normal göç olarak kabul etmemek lazım. Bu göç ölümden kaçış olarak nitelendirebiliriz. İnsanları bu alternatifte bırakmamak lazım, ya orada öleceksin ya da Ege denizinde öleceksin gibi ikilemde bırakmamak lazım. Her ne kadar kanunlar kanunsuz görünse de bu insanlara güvenli göçü sağlamak lazım. Dünyanın bu konuya el atması lazım, bu insanlık suçudur. Herhalde en son olan Aylan’ın o fotoğrafı mülteci sorununa simge olarak kalacaktır” diye konuştu.

“GÖÇ SORUNUNDA DÜNYA LİDERLERİNİN KARARLILIĞI ÖNEMLİ”

Konuşmasına devam eden Kalkavan, “Yüzlerce yıldır göç oluyor ve göçün olmadığı bir zaman yok. Bu göç olayı hepsinden farklı ve çokta acıtıcı. Dünyanın bu konuyu artık el atarak dünyanın yerlerine yerleştirmeleri gerekiyor. Bu konuya dünya liderlerinin kararlılığı lazım. Bu konuda Birleşmiş Milletlerinde duruşu da önemli. Bu olayı kenardan izlemeye çalışan insanların bu düşüncelerinden vazgeçmesi lazım. Bu sorun bütün dünyanın sorunudur” şeklinde konuştu.

Konferans sonunda katılımcıların dahil olduğu soru cevap bölümünden sonra konuşmacılara plaket takdim edildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Güncel