“ACİLEN GEREKLİ TEDBİRLER ALINMALI”

“ACİLEN GEREKLİ TEDBİRLER ALINMALI”
İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, “Üniversitelerimiz tarafından Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti koşununda yapılan açıklamaları hep birlikte takip ediyoruz.

Kızılırmak Deltası Kuş Cennetinde yer altı sularına Karadeniz’in tuzlu suyu karışmakta. Müdahale edilmediği takdirde hem bitkilerin hem de burada yaşayan hayvanların yaşam ortamları riske girecek.Daha önce kuraklık ve yangın konusunda sıkıntı yaşayan doğa harikası, kuş cenneti yaşanan bu son olayla birlikte yok olma riskiyle karşı karşıya kalacak.” dedi.

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde yaşanan yer altı sularına Karadeniz’in tuzlu suyunun karışması ile ilgili acilen gerekli önlemlerin alınması gerektiğine dikkat çekerek, 28 Ekim 2019 tarihinde 21 İYİ Parti Milletvekili imzası ile Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nin sorunlarının araştırılması ve gerekli önlemlerin alınması konusunda Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne daha önce araştırma önergesi verdiğinihatırlattı.

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, Büyük Millet Meclisi’ne o tarihte vermiş olduğu araştırma önergesinde şu sözlere yer verdi:

 

“Kızılırmak Deltası, Samsun’un 19 Mayıs, Bafra ve Alaçam ilçe sınırları içinde bulunmaktadır. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, 56 bin hektarlık bir alanda yer almaktadır.

Kızılırmak Deltası, Türkiye’nin önemli sulak alanlarının başında gelmektedir. Deltada, 1’inci, 2’inci ve 3’üncü derecede doğal sit alanları ve yaban hayatını geliştirme sahasının yanı sıraramsar alanı bulunmaktadır.

Zengin bir biyolojik çeşitliliğe sahip olan Delta, sulak alanları, doğal işlevleri ve ekonomik değerleriyle dünyanın en önemli eko sitemlerinden birisini oluşturmaktadır. Kızılırmak Deltası’nın Doğu sahilinde 10 ve Batı sahilinde 2 adet göl bulunmaktadır. Doğu Sahilinde; Balık, Uzun, Gıcı, Tatlı, Alıntılı, Paralı, Cernek, Liman, Tuzlu ve Sülüklü Gölleri yer alırken, Batı Sahilinde Karaboğaz ve Mülk Gölleri bulunmaktadır.

Kızılırmak Deltası, 355 bitki türü ile ülkemizdeki bitki türleri için önemli bir yaşam alanı oluşturmaktadır. Delta, sahip olduğu nadir bitki türlerinden dolayı da oldukça zengin durumdadır. Ülkemizin 122 önemli bitki türü bu deltamızda yer almaktadır. Ayrıca, deltada bulunan bitki türleri arasında nesli tükenmekte olan 9 önemli bitki türü de bulunmaktadır.

Bitki türü bakımından oldukça zengin olan bu deltamız, balık türü bakamında da zengin durumdadır. Birçok balık türüne ev sahipliği yapan delta da, 11 familyaya ait 29 çeşit balık türü bulunmaktadır.

Türkiye’de bulunan 483 kuş türünün 354’üyine bu deltamızda bulunmaktadır. Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, kuşların üreme, kışlama ve göçleri açısından önemli bir konuma sahiptir. İlkbahar ve sonbahar dönemlerinde göç eden kuşlara ev sahipliği yapan delta,  kış aylarında da yaklaşık olarak 150 bin kuşa barınma imkânı sağlamaktadır.

Ülkemizde bulunan memeli türünün yüzde 22’si yine Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde yaşamaktadır. Ayrıca deltada, içlerinde nesli tükenmek üzere olanmemelilerinde bulunduğu 33 memeli türü yer almaktadır.

Kızılırmak Deltası, gerek üzerinde barındırmış olduğu bitki ve canlı türü bakımından olsun, gerekse doğal güzellikleri bakımından olsun ülkemizin en önemli deltalarından birisi konumundadır.Delta, her alanda eşsiz güzelliklere sahiptir.

Kızılırmak Deltası, 13 Nisan 2016 tarihinde Birleşmiş Milletler (BM) Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO)‘nun Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınmıştır. Bundan sonraki süreç, daimi listeye alınması yönünde halen devam etmektedir.

Daimi listeye alınması yönünde Kızılırmak Deltası için hazırlanan rapor 2019 yılındaHükümet tarafından UNESCO’ya sunulmuş, fakat bazı eksiklerden dolayı ret çıkmasından korkularak, Dışişleri Bakanlığı tarafından geri çekilmiştir. Böylece başvuru önümüzdeki yıllar içinde yapılacak olan toplantıya kalmıştır.

Kızılırmak Deltası’nın Türkiye’nin ilk doğal mirası olarak listede yer alması hem Samsun ilimiz açısından hem de Türkiye açısından çok büyük önem taşımaktadır. Listede yer alan 18 kültür hazinemizin yanına bu doğal hazinemizi de eklemek istiyoruz.

Bu nedenle, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kızılırmak Deltası’nın Daimi Liste’de yer alması sürecinde yaşanan sorunların araştırılarak, alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Anayasa’nın 98. ve TBMM içtüzüğünün 104 ve 105. maddesi uyarınca bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulması yerinde olacaktır.”

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir