Türkiye'nin en sıcak illerinden biri olan Adana'da sıcakların başlamasıyla birlikte boğulma vakalarında da büyük bir artış gözleniyor. Sıcaktan bunalan özellikle 18 yaşından küçük çocuklar, şehrin ortasından geçen ve üzeri kapalı olmayan DSİ'ye ait sulama kanallarının yanı sıra yine şehrin ortasından geçen Seyhan Nehri ve Seyhan Baraj Gölü ile köylerdeki baraj ve nehirlerde serinlemek için adeta birbiriyle yarışıyor. Çocuklar ve gençler, buralarda serinlerken de tehlikenin farkına varmayarak çocuğu zaman boğularak hayatlarını kaybediyor.
Adana Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, boğulmaların önüne geçmek için zaman zaman helikopterle havadan, polis merkezi ekiplerinin desteği ile karadan kontrol yaparak engellemeye çalışsa da kesin bir sonuç alınamıyor. Çocuklar, polisi görünce kaçıp saklanıyor, gittikten sonra yeniden ortaya çıkarak yüzmeye devam ediyor. Serinlemenin yanı sıra göl, nehir ve sulama kanallarında trafik kazaları ya da intihar vakaları sonucunda da boğulmalar yaşanıyor.
DSİ, Adana Valiliği, jandarma ve emniyet verilerine göre göl, nehir ve sulama kanalında 2008'de 21, 2009'da 23, 2010'da 21, 2011'de 27, 2012'de 32, 2013'te de 34, 2014'te 40 kişi, 2015 yılının ilk 8 ayında ise 27 kişi olmak üzere son 7 yılda 225 kişi boğularak hayatını kaybetti. Söz konusu 7 yıllık süreç içinde toplam 92 kişi de boğulmak üzereyken kurtarıldı. En son 8 yaşındaki bir çocuk, ipe tutunarak sulama kanalında serinlemek isterken eli ipten kayınca sudan 35 dakika sonra çıkartılarak hayata tutundu. Çocuğun hastanede hayatta kalma mücadelesi devam ediyor.
Boğulma oranlarının 2011 yılından itibaren sürekli artmasının sebebinin ise Suriye'de yaşanan iç savaşla birlikte Adana'ya gelen Suriyeli vatandaşlarında serinlemek için suya girmesinden kaynaklandığı bildirildi. 2011'de 2, 2012'de 4, 2013'de 3, 2014'te 6, 2015'te ise 5 Suriyeli serinlemek isterken boğuldu. Buna rağmen hem Suriyeli hem de Türkiyeli gençler hala yüzmeye devam ediyor. Gençler boğulanların yüzmeyi bilmediğini kendilerinin yüzmeyi çok iyi bildiklerini bu nedenle boğulmayacaklarını söylüyor.
Adana'nın içinden geçen sulama kanalları hem çocuklar için hem de araçları için büyük bir tehlike oluşturuyor. Bu nedenle DSİ kanalların kenarına demir korkuluk yaptı. Ancak bu korkuluklar ne kazalara ne de çocukların sulama kanalına girmesine engel olabiliyor. Yetkililer, sulama kanalında hem kaza sonrası hem serinlemek sonrası hem de intihar girişimi sonrası ölümlerin önüne geçmek için sulama kanallarının üzerinin kapatılması gerektiğini düşünüyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.