HABER MERKEZİ
Yaklaşık 2 yıl önce Ağcagüney Beldesinde başlayan toprak kayması Belde sakinlerinin hayatını olumsuz etkilerken, Belediye ve İlçe Kaymakamlığı ile Samsun Valiliği koordinesinde İl Afet Müdürlüğü ekipleri jeolojik araştırmalara başladı. 2 yıldan bu yana yapılan çalışmalarla birlikte meydana gelen ani toprak çöküntüler nedeni ile evler yıkılmaya başlaması üzerine Valilik oluru ile daha önceden 9 ailenin evlerini tahliye edilmesi istenmişti.
Çarşamba ilçesi Ağcagüney Beldesi Mevlana Mahallesi'nde başlayarak, belde merkezine kadar uzanan alanda tek şerit halinde meydana gelen ani çöküntüler, belde sakinlerini korkuturken yetkililerin araştırmaları sürerken geçtiğimiz yıl 9 ailenin konutlarını ve ahırlarını boşaltması istenmesi olayından sonra şimdi de 10 aileye daha konutlarının boşaltılması talimatı iletildiği öğrenildi. Geçtiğimiz yıl 9 Konut sahibine Ağcagüney Belediye Başkanlığı Fen ve İmar İşleri Müdürlüğünün Sayı: M.55.8.AĞC.0.10/55 ve ‘Heyelan nedeni ile tahliye kararı’ uyarınca tahliyesi istenen ailelere gönderilen yazıda; Beldemiz hudutları içerisinde Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Ekiplerince yapılan inceleme ve araştırma çalışmaları neticesinde bölgemizin belli kısımlarında heyelanların oluştuğu tespit edilmiştir. Oluşan heyelan nedeni ile konutunuzda ikamet edilmesi can ve mal güvenliği yönünden tehlike oluşturmakta olduğu kararına varılmış ve can ve mal güvenliğiniz açısından söz konusu konutunuzu tahliye etmeniz gerekmektedir” denilerek boşaltma işlemi için çalışma başlatılmıştı.
İlk tahliye sonrasında Ağcagüney Belde Belediye Başkanı Kemal Öztürk, “Beldemizde ki ani toprak çökmelerinin nedenleri hala araştırılıyor. Ancak Samsun Valiliğimize verdiğimiz bilgiler ve yapılan ilk incelemeler sonucunda Valiliğimizin kararı ile ilk etapta 9 konutun acil boşaltılması istendi. Beldemizde bu durumda toplam 52 konut heyelan tehlikesi yaşıyor. Sonucun acil olarak belirlenmesi ile bizlerde gereken tedbirleri alarak çalışmalarımızı yapmaya devam edeceğiz. Ani toprak çökme numunelerinin sonucunu ve detaylı araştırmaları yetkili kurumlarımız sürdürüyor. Bizler şimdilik toprak altında su yatağı mı yoksa Gökçeçakmak barajı dolgu suyunun mu etkilediğini tam olarak bilemiyoruz. Çökmeler sürerken belde halkımızın can ve mal güvenliğini de düşünerek tedbirler alarak çalışmaları sürdürüyoruz” şeklinde açıklamalarda bulunmuştu.
Bu boşaltma işlemi sonrasında Samsun Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünün 05/12/2012 tarihli ve 4499 sayılı yazısı ile teknik elemanlarca 04/04/2011, 21/06/2011 ve 17/01/2012 tarihlerinde Jeolojik Etüt raporlun düzenlenmiş ve evini/in olduğu bölgenin Afete Maruz/ Bölge sınırları içerisinde kaldığı, bu nedenle evinizi acele boşaltmanız gerektiği bildirilmiş, ancak yapılan kontrollerde binada ikametini/ tespit edilmiş olup, can ve mal güvenliği açısından ikamet ettiğiniz binayı tebliğ tarihinden itibaren 15 (onbeş) gün peresinde boşaltmanız gerekmektedir. Aksi takdirde kolluk kuvvetleri aracılığı ile, 7269 sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanunun 13,maddesi (a) fıkrası uyarınca evini/de gerekli boşaltına işlemi yapılacağının bilinmesi hususunda; Gereğini bilgilerinizi rica ederim” denildi.
Son boşaltma talimatı ile belde de ikamet eden Nurettin Köz, İbrahim Köz, İshak Aydın, Adem Aydın, Kamil Aydın, Fazlı Kabadayı, İhsan Kabadayı, Hasan Kabadayı, Hikmet Açar, Kemal Açar, Erdoğan Köz ve Aziz Taşdelen ailelerinin konutlarının boşaltılması istenildiği öğrenildi. Boşaltma talimatını alan konut sahipleri ise yeni bir yer ve ev gösterilmeden nereye nasıl çıkacağız diyerek gelen talimata tepki gösterdi.
Belde sakinlerinden ve son tebligatta evini boşaltması istenen Nurettin Köz, "Ağcagüney'de en hasarlı evlerden biri benim evim. Uzun zamandır çatlaktı, fakat çöküntüler bir anda artı ve ev ortadan ikiye ayrılarak kullanılamaz hale geldi. Eski evimizin hemen yanına yenisini yaptık ancak o binamızda da çatlaklar oluştu. Yine diğer komşularımızdan da bazıları yeni yaptıkları evlere dahi taşınamadılar. Bu konuda kesin çözümün gerektiği ortadadır" dedi.
Diğer tebligat gelen arazi sahipleri ise, “Biz dedemizden, babamızdan bu yana bu evlerde oturuyoruz ve başka yerimiz yok. Burayı boşaltın diyorlar. Herkesin arazisi, tarlası, ekip biçtiği yerleri, besi ahırları kısacası her şeyimiz burada bulunuyor. Bunları nasıl bırakıp nereye gidebiliriz. Bunlara ek oalrak bizlerin 15 gün içinde evlerimizi boşaltmamız aksi takdirde kolluk marifeti ile evlerimizin boşaltılacağı bildiriliyor. Yeni ev yapıp verdilerde mi oraya gidelim. Bize ne yapmya çalışıyorlar. Hayatımızı kurtarmak mı yoksa tamamen bitirmek mi istiyorlar. Bize beldemizde yeni bir ev yapıp devletimiz versin hemen çıkalım. Bizde her gece çöktü mü, çökecek mi korkusu ile yatmaktan bıktık usandık. Ama bunlar karşılıklı ve zarar vermeden yapılmalıdır” diyerek tepkilerini dile getirdiler.
Belde sakinlerinden bazıları ise geçtiğimiz yıllarda Valiliğin yeni ev yapılacak arazi aradıklarını ve o bölgelere konut yapılarak mağdur olan vatandaşlara konut verileceğini söylemişlerdi ama geçen bunca zamana kadar ortada hiçbir şey yok. Bizi nereye göndermeye çalışıyorlar. Beldemizi, köyümüzü terk etmeyeceğiz. Gelip zorla çıkartsınlar. Bu kış ayında soğukta çadırlara mı çıkalım ne yapmak istiyorlar. Sayın Valimiz bir kere gelip halimizi gördü mü, çözüm mü, buldular ki bize evlerimizi boşalttırıyorlar. Bize devletimiz sahip çıkmalı ve yer göstermelidir. Aksi takdirde ortada kalacağız” şeklinde tepkilerini dile getirdiler.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.