AHŞAP BEŞİKLER UNUTULUYOR!

AHŞAP BEŞİKLER UNUTULUYOR!
Samsun’un Çarşamba ilçesinde 1947 yılından bu yana satışı devam eden ahşap beşikler artık rağbet görmezken, yerini yeni nesil beşiklere bıraktı.

Çarşamba ilçesinin önemli değerlerinden biri olan ahşap beşikler, eski rağbeti görmüyor. Uzun çarşı beşikçi esnaflarından Hacı Salih Özşahin, “Dede mesleğimizi yürütmeye çalışıyoruz. Bu beşikçilik mesleği dedemden babama geçmiş. Babamdan da bana geçti ben yürütüyorum. Benden sonra da şuan usta yok gibi.” Diyerek mesleğin sona yaklaştığını belirtti.

“Beşikçi mesleğinin son temsilcileri gibiyiz”

Özşahin, “Çıraklar artık yok. Yeni nesil gençlerimiz toz içinde çalışmak istemiyor. Herkes okuyor, çoluğunu çocuğunu bu sanata yönlendirmedi. Bu yüzden de biz de beşikçi mesleğinin son temsilcileri gibiyiz.  Elimizden geldiği kadar gücümüzün yettiği kadar mesleğimizi devam ettirmeye çalışacağız. Eskiden herkes beşiğe muhtaçtı, başka alternatif yoktu herkes çocuğu olduğu zaman ilk uğradığı mekanlardan birisiydi burası. 1947 yılında dedem işletmeye başlamış o yıldan beri beşik, saplık gibi o tür şeyler üretiliyor. Genel olarak bizim köy 60 hanedir. 60’ı da beşik ustasıydı.  O zamanda haftalık 100 tane beşik gelse satılırdı. Ama şimdi eskisi gibi değil başka alternatifler çoğaldı. Karyola tipi beşikler çıktı bunun nedeniyle de ahşaba giderek rağbet düşmeye başladı. Şuanda İstanbul’dan şehir dışından gelenler var bunlara çocuk bırakılıyor mu?  Hala kullananlar var mı? diye soran oluyor. Eski büyüklerimizden torunu olduğu zaman, ahşaba dönüş oluyor. Genç nesil de onlardan esinlenerek almak istiyor. Şuan da o şekilde fazla bir rağbet yok.”ifadelerini kulandı.

“Nostalji olarak evinde bulunduran vatandaşlar var”

Beşikçi esnafı Özşahin, “Beşiğe rağbet azaldığı için keser sapı, balta sapı, sepet, sofra  ve yufka açacaklarından o tür şeylere yöneldik. Bizim köyün 60 hanesinden çoğu mesleği bıraktı. Bazıları vefat etti. O yüzden de biz mesleğimizi yürütmeye çalışıyoruz. Sağ olsun müşterilerimizden de talep oluyor. Ahşaba merakı olan, nostalji olarak evinde bulunduran vatandaşlar var. Ayda bir, haftada bir de olsa beşik satışımız oluyor. Çocuklarına da oyuncak amaçlı küçük beşikler alanlar var. Çarşamba bildiğiniz gibi fındığa dayalı tarıma yönelik bir ilçe. Şuanda fındık hasadı oldu onların dalları budaması, temizlemesi onunla alakalı balta kullanılan malzemelerde hasar oluyor. Biz de onların saplarını takıp yeniliyoruz. Bazıları kendisi tedarik ediyor biz de onları tornamızda işliyoruz. Gurbette çalışanlar geliyor onlardan talep oluyor. Bir gün beşik satarsak diğer günler keser sapı balta satıyoruz. Bu şekilde işimiz yürüyor böyle de günlük harçlığımız çıkıyor.” diyerek günlük işleyişini özetledi.

“Ahşap beşik sağlıktır”

Ahşap beşiğin sağlık yönünden ve öneminden bahseden Özşahin anısını da paylaşarak, “İstanbul’dan bir müşterimiz geldi, çocukta ortopedi rahatsızlığı olduğunu söyledi. Çocuğun ayaklarında yamukluk varmış. Doktoru ona eski ahşap beşiklerde kundaklama şeklinde yani çocuğu beşiğe kundak yapıldığı zaman ayakları dümdüz bağlıyorlar. Ondan dolayı bu beşiğe yönlendirilmiş. Müşterimde İstanbul’dan gelip aldı. Beşiği iki sene kullandıktan sonra geldi ve çocuğunun ortopedi rahatsızlığının geçtiğini söyledi bize.Ahşap beşik sağlıktır, ama bazı nitekim yeni alternatifler çıkınca ve insanımız gösterişe meraklı olunca ahşap beşiğe ilgi azalıyor” açıklamalarında bulundu.

5-134.jpg

6-084.jpg

2-304.jpg

7-086.jpg

HABER: Kübra DAĞ – Aybüke ŞEKER

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber