Akman’ dan, Çiftçilere Tarsim uyarısı

Akman’ dan, Çiftçilere Tarsim uyarısı
Çarşamba İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından çiftçilerimize zor durumlarında destek olmak,

üretimlerini devam ettirmelerini sağlamak ve sürdürülebilir üretim için tarım sigortaları TARSİM konusunda bilgilendirme toplantısı Halk Eğitim Merkezi toplantı salonunda düzenlendi

Toplantıda açılış konuşmasını İlçe Tarım Müdürü Sayın Osman Akman yaptı. Konuşmasında üreticilerimizin mağdur olmamaları için poliçe son kabul tarihlerini de dikkate alarak bir an önce tarım sigortalarını yaptırarak ürünlerini garanti altına almaları gerektiğine vurgu yaparak, sigorta konusunda çiftçilerimizin biraz daha duyarlı olmaları gerektiğini belirtti. Tarım sigortalarının üreticilerin lehine bir uygulama olduğunu ve gönüllülük esas alınarak yapıldığını belirten Akman, “İnanıyorum ki zamanla çiftçilerimizde tarım sigortaları bilinci yükselecek ve öyle bir gün gelecek ki tarım sigortası yapmayan çiftçilerimiz parmakla sayılır hale gelecektir” dedi.

Tarım Sigortaları Havuzu Tarafından Kapsama Alınacak Riskler, Ürünler ve Bölgeler ile Prim Desteği Oranlarına İlişkin Karar, 13.01.2011 tarih ve  27814 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmişti. Bu kararla; Bitkisel ürünlerde; dolu, fırtına, hortum, yangın, heyelan ve deprem ile sel ve su baskını, açık alanda yetiştirilen tüm meyvelerde don riski, seralarda;  dolu, fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel, su baskını ve taşıt çarpması ile kar ve dolu ağırlığı, süt hayvanı sığırlarının ölüm riski, Bio-güvenlik ve hijyen tedbirleri alınmış, kapalı kümeslerde yetiştirilen kümes hayvanlarında ölüm riski, Denizlerde ve iç sularda yetiştirilen su ürünlerine (Her türlü hastalık, zehirlenme,  kaza ve bazı doğal afetler) ölüm riski, sigorta kapsamına alınmıştı. 

2011 yılında ise ilk defa aşağıdaki değişiklikler de yapılarak Tarım alanında ki üreticilerin lehine sigorta kapsamları genişletilmiştir. Süt sığırlarına ilave olarak, erkek besi sığırları sigorta kapsamına alınmış, açıkta yetiştirilen meyvelerde çiçeklenme dönemi sigorta kapsamına alınmıştı. Yine Tarsim ile birlikte, prim miktarları; meyvelerde çiçeklenme dönemi dolayısı ile sigorta paketindeki diğer riskler hariç sadece don riskinde 1/3 oranında çiftçi tarafından, 2/3 oranında devlet prim desteği olarak karşılanacak. Diğer tüm risklerde devlet prim desteği %50 oranında olacaktır.

Tarım İlçe Müdürü Osman Akman, sunu gösterimi ve Tarsim konularında ki açıklamalar sonrasında üreticileri uyararak, Üreticilerimizin sigorta süresinin kısıtlı olmasını da dikkate alarak, en kısa zamanda ürünlerini, seralarını ve hayvanlarını sigortalatmaları gerekmektedir. Öncelikle çiftçilerimizin, Çiftçi Kayıt Sistemindeki (ÇKS) bilgilerini güncellemeleri gerekmektedir.  Ayrıca, kapsamdaki riskler dolayısı ile zarar gören çiftçilerimiz 2090 sayılı Kanun kapsamında hiçbir yardımdan faydalanamayacaklardır. Bazı ürünler için poliçe tarihleri aşağıdadır” diyerek poliçe ürünlerini ve son tarihleri şöyle açıkladı.

Fındık tüm çeşitleri için Türkiye tüm İl ve İlçeler de 5 Mart - 16 Nisan, Şeftali tüm çeşitler    Karadeniz       Samsun ve Çarşamba 5 Şubat - 7 Mart tarihleri arasında ve Kivi çeşitleri için ise yine tüm Türkiye’ de ki il ve ilçelerde 28 Şubat -   25 Mart tarihleri arasında mutlaka yapılması geretiği açıklandı. Daha sonra TARSİM Giresun Bölge Koordinatörlüğü tarafından Tarsim konulu sunu anlatılarak üreticilerden gelen sorular cevaplandırıldıktan sonra toplantı sona erdi. Toplantıya İlçede ki çok sayıda ki üreticiler katıldı.

Kerim Bekir ÖZCAN – Nurhan GÜZEL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Çarşamba Haber