“Alt tarafı bir ağaç diyerek, emeği görmüyorlar”

“Alt tarafı bir ağaç diyerek, emeği görmüyorlar”
Yaklaşık yarım asırdır bağlama ve saz ustası, zanaatkar olmanın ülkemizde hem maddi hem de manevi açıdan yeterince değer görmediğini belirterek, mesleğinin bitmek üzere olduğunu ifade etti.

Samsun’un İlkadım ilçesi Saadet Caddesi’nde bulunan atölyesinde çalışan Bünyamin Büyükdeniz, ortaokul yıllarından itibaren zanaata ilgi duyarak baba mesleği olan bağlama ve saz ustalığını sürdürmeye çalışıyor. Ekonomik zorluklara ve ilgisizliğe rağmen mesleğini ayakta tutmaya gayret eden Büyükdeniz, çırak yetiştirememekten yakınıyor. Gençlerin bağlamaya olan ilgisinin azaldığını dile getirerek, 'Bağlama çok yönlü bir enstrüman, ancak yeterince tanıtılmıyor. Yapılan işi küçümseyenler de var, bu durum beni üzüyor' dedi.

3-004.jpg

3-005.jpg

"ARTIK ÇIRAK YETİŞMİYOR"
Yaptığı işin artık eskisi kadar kıymet görmediğini vurgulayan Bünyamin Büyükdeniz, "Baba mesleği bu; aşağı yukarı ortaokuldan beri bu işi yapıyorum, 30 seneden fazla oldu. Türkiye'de zanaatkâr olmayacaksın, çünkü hiçbir kıymetimiz yok. Artık çırak yetişmiyor, herkes birbiriyle rekabet halinde. Ülkemizde üretici olmayacaksın, tüketici olacaksın; yaptığımız işi küçümsüyorlar. Bu iş, çevre bakımından çok güzel bir iş, çok iyi insanlarla tanışıyoruz, arkadaşlık yapıyoruz. Esnaflığı seviyorum ama zanaatkârlığı sevmiyorum, çünkü bir kıymeti yok. Ben saz yapıyorum. Bu işte sonum, alttan çırak yetişmiyor. Buraya çırak alsam bana maliyeti 20 ila 30 bin lira, ama o kadar kazanmıyorum ki nasıl vereyim o parayı? Eleman kapıdan içeri girince ‘Abi, ne kadar vereceksin?’ diye soruyor. Çalışırken görmemiz lazım sonuçta biz de bu işe çırakken başladık. Gençler batı kültürüne daha çok kaçıyor, gitara yöneliyorlar. Sazın akordunu yap, başka enstrümanların sesini alabilirsin. Çok yönlü bir alet ama gitarda bunu göremeyiz." İfadelerini kullanarak sözlerini

3-003.jpg

"Dünyada eşi benzeri bulunmayan bir enstrüman"
Bağlamanın Dünyaya Tanıtılması Gerektiğini söyleyen Büyükdeniz, "Bizim Kültür Bakanlığımız bağlamaya biraz öncü olsa, samimi söylüyorum dünyada eşi benzeri bulunmayan bir enstrüman. Biz tanıtımını yapamıyoruz; mesela Yunanlılar baklavaya sahip çıktılar, yakında buna da sahip çıkabilirler. Saz, bağlama bizim özümüzde var. Gitarlar Çin’den geliyor, ithal bir üründür. Esnaf olarak birbirimize saygı göstermemiz lazım. Bağlamayı görünce ‘Al tarafı bir ağaç’ diyorlar, saygı duymuyorlar, emeği görmüyorlar. Her bütçeye uygun enstrümanımız var; fiyatlar bin liradan başlıyor, kaliteye göre, işçiliğe göre, malzemesine göre değişiyor." Diye konuşarak sözlerini tamamladı.

Kaynak:Emine Temiz Yılmaz

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Güncel