Araç sicil ve teslim işlemlerinde yeni dönem

Araç sicil ve teslim işlemlerinde yeni dönem
Emniyet Genel Müdürlüğünce yapılan araç tescil ve sicil işlemlerinin noterlikler eliyle gerçekleşmesini sağlayan yönetmelik, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül tarafından imzalandı.

İçişleri Bakanı Soylu, "Getirilen düzenleme ile daha önce trafik tescil birimlerinde yapılmakta olan yeni kayıt araç tescili, belge yenileme, plaka değişikliği işlemleri, araç üzerinde yapılan teknik değişikliklere dair tadilatlar, kurumlardan gelen hak mahrumiyeti ekleme ve çıkarma işlemleri gibi hizmetler, artık noterlikler tarafından sağlanacaktır" dedi.

Araçların sicil ve tescil işlemlerinin noterlere devrine ilişkin sürecin 3 yıla dayandığını kaydeden Soylu, "6 Ocak 2017 tarihinde yayınlanan KHK ile başlayan süreç bugün son şeklini almıştır. Esas itibariyle biz 6 ay geciktik. Bunu 1 Temmuz 2017`de yürürlüğe koymalıydık. Yarın sabah itibariyle bu uygulama başlayacak. Ancak 6 aylık bir gecikmemiz olduğunu da burada ifade etmek isterim" diye konuştu.

Türkiye`de 2017 yılı itibarıyla trafik birimlerince 1 milyon 263 bin 725 yeni araç tescili gerçekleştirildiği bilgisini veren Soylu, yine 2017 yılı içinde 7 milyon 689 bin 635 aracın da noter satışı vasıtasıyla el değiştirdiğini ifade etti. Soylu, "Getirilen düzenleme ile daha önce trafik tescil birimlerinde yapılmakta olan yeni kayıt araç tescili, belge yenileme, plaka değişikliği işlemleri, araç üzerinde yapılan teknik değişikliklere dair tadilatlar, kurumlardan gelen hak mahrumiyeti ekleme ve çıkarma işlemleri gibi hizmetler, artık noterlikler tarafından sağlanacaktır.

Mevcut işleyişte bildiğiniz gibi araç satış ve devir işlemlerinde iki tane belge düzenleniyordu. Bunlardan birincisi araç tescil belgesi, diğeri de halk arasında `muayene yaprağı` olarak bilinen motorlu araç trafik belgesi. Bir trafik ruhsat kabı vardı, bir tarafında bir belge, diğer tarafta da her yılın muayene belgesi. Biz, artık ihtiyaç kalmadığı için Maliye Bakanlığımızla da görüşerek aslında 1 Temmuz 2017 tarihinde de bu işin yürürlüğe gireceğini hesap ederek 1 Temmuz 2017 tarihinde 117 TL ederi olan bu belgeyi kaldırdık ve vatandaşımızı 117 lira daha az bir maliyetle karşı karşıya bıraktık" şeklinde konuştu.

"Satış işlemi noterlerimizde gerçekleşiyor, eğer sıfır araçsa geçici ruhsat düzenleniyor, sonrasında Emniyet Genel Müdürlüğü kanalıyla araç tescil belgesi ve trafik belgesi çıkartılıp 14,5 TL karşılığında posta yoluyla araç sahibine gönderiliyordu" diyen Soylu, şunları kaydetti:

"Şimdi yeni düzenleme ile artık Emniyet Genel Müdürlüğü herhangi bir evrak düzenlemiyor. Araç satışı veya yeni araç alımında bütün işlemler noterlerimizde gerçekleşiyor. 117 TL tutarındaki trafik belgesi veya bilinen adıyla muayene yaprağı artık düzenlenmeyecek. Satış veya tescil işlemi noterde gerçekleştiği anda araç sahibine yeni araç tescil belgesi noter tarafından anında verilecek. Bu yeni uygulamayla vatandaşlarımız açısından hem motorlu trafik belgesi masrafı hem de posta masrafından ve zamandan tasarruf sağlanmış olacak. Yani 117+14.5 toplam 131.5 liralık bir tutar vatandaşımızın cebinde kalmış olacak.

Kamu tarafından bakarsak Emniyet Genel Müdürlüğü personelimizde de önemli bir iş gücü kazancı ortaya çıkmış olacaktır. Halihazırda 615 trafik tescil birimimizde toplam bin 727 personelimiz bu konuda görev yapmaktadır. Yapılan düzenlemeyle bu personelimizin yaklaşık yüzde 80’i trafik denetleme birimlerine aktarılarak trafik güvenliğimizin daha da artmasına katkı sağlamış olacaklardır. Burada attığımız adım sadece bir zaman veya para tasarrufu değil, aynı zamanda ülkemizin trafik güvenliğini arttırmaya dönük olarak attığımız adımdır."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir