Artık Türk firmaları da CERN’den pay alabilecek

Artık Türk firmaları da CERN’den pay alabilecek
Avrupa Nükleer Araştırma Örgütünün (CERN) bilimsel araştırmalar için yılda yaptığı 550 milyon İsviçre frangı büyüklüğündeki alımlarından artık Türk firmaları da pay alabilecek.

Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmirli sanayicileri katma değeri yüksek ürün üretmeye yönlendirmek ve yeni ihracat olanakları oluşturma amacıyla sürdürdüğü çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Türkiye’nin 2015 Mayıs ayından itibaren ortak üye olduğu Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü (CERN)’ne alımlarında artık Türk firmalarına da yer veriyor.

2019 yılında CERN’in alımlarını artıracak olması üzerine CERN Türkiye Sanayi İrtibat Ofisi, Türkiye’deki sanayicinin CERN’in firma veri tabanına kayıt olmasını sağlamak için tanıtım toplantıları düzenliyor. Aralık 2015’te Ankara’da düzenlenen konferanstan sonra Konya ve Erzurum’da sanayi ve ticaret odaları aracılığıyla sanayicileri bilgilendiren CERN Türkiye İrtifat Ofisi, Ege Bölgesi Sanayi Odası işbirliğinde İzmirli sanayicilere de bilgi verdi.

550 MİLYON İSVİÇRE FRANGI ALIM YAPIYOR

EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdoğan Çiçekçi’nin yönetimindeki toplantıda TOBB Başkanlık Özel Müşaviri ve CERN Türkiye Sanayi İrtibat Görevlisi Hakan Kızıltoprak, Ankara Üniversitesi Hızlandırıcı Teknolojileri Enstitüsü Türk Hızlandırıcı Merkezi Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Ömer Yavaş iş adamlarını bilgilendirdi. EBSO Meclis Salonunda düzenlenen toplantıda konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanlık Özel Müşaviri ve CERN Türkiye İrtibat Görevlisi Hakan Kızıltoprak, bilimsel araştırmalarla sınırları zorlayan CERN’in büyük patlamanın similasyonu ve diğer bilimsel araştırmaları için yıllık 550 milyon İsviçre Frangı tutarında alım yaptığını, bunun yanında geleceğin bilim insanlarını ve araştırmacılarını yetiştirdiğini belirterek, CERN’in geliştirdiği teknolojinin ticarileşmesinde de sanayicilerle işbirliğini artırdığını ifade etti.

TÜRKLERE CERN’DE KADROLU ÇALIŞMA İMKANI

Türkiye’nin Haziran 2015’te ortak üye statüsüne geçerek CERN’in ortak ülkelere tanıdığı birçok imkanından yararlanma imkanına kavuştuğu bilgisini veren Kızıltoprak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Artık Türkiye’deki sanayiciler CERN’in açtığı ihaleye katılabiliyor. Türk bilim insanları CERN’de kadrolu çalışma imkanına kavuştu, üniversite öğrencileri ve araştırmacıları da projelerde yer alabiliyor. CERN proton çarpıştırıcısını inşa sürecinde ciddi alımlar yaptı ve yıllık 700 milyon İsviçre Frangı tutarında yıllık harcama gerçekleştirdi. Araştırmalarında ışık hızına ulaştıktan sonra çarpışmaları daha da hızlandırmak için yeni programa başlıyor. Bu kapsamda 2019 yılına kadar alımlarını artıracak ve 2019 yılında yeni çalışmalara başlayacak. Bu alımlardan Türk firmalarının da pay almasını istiyoruz.”

CERN’in il toplantıları önümüzdeki günlerde İstanbul, Bursa, Kocaeli, Eskişehir ve Kayseri’de gerçekleştirilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Ekonomi