Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Melih C. Çetinkaya, “Hayvanlara alerjiniz varsa, astımınızı kontrol altına almanın en iyi yolu ona yeni bir ev bulun veya baştan evinize sokmayın” dedi.
Çevrenizde bulunan astım tetikleyicileri, astım semptomları veya astım nöbeti yaşamanıza neden olabildiğini belirten Samsun Büyük Anadolu Meydan Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Melih C. Çetinkaya, "Astım semptomlarınızı alevlendirebilecek çeşitli tetikleyiciler vardır ve bunlar insandan insana farklılık gösterir. Siz tetikleyicilerinizi belirleyip bunlardan uzak kalarak, rahatsızlık veren astım semptomlarını önleyebilirsiniz. Tetikleyicilerinizi tanıyıp, belirleyip bunlardan kaçınmak, astımınızı başarıyla kontrol altına alabilecek detaylı bir eylem planının parçası olmalıdır. Özellikle çocuklarınız için astım başlangıcında kontrol altına alınmayan hastalıklar ilerleyen dönemlerde ciddi rahatsızlıklara neden olabilir. Astım tetikleyicilerinin tümünden kurtulmak mümkün olmayabilir. Yine de, onları ev ve iş ortamınızda olabildiğince kendinizden uzak tutmalısınız. Bu sayede, çok daha az astım semptomu veya nöbeti geçirerek daha sağlıklı bir yaşam sürebilirsiniz” dedi.
ASTIMA NEDEN OLAN ETKENLER
Astım tetikleyicileri hakkında bilgi veren Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Melih C. Çetinkaya, "Sigaranın sağlığa zararını anlatmakla bitmez. Astım tetikleyicisi olarak da sigara büyük risk oluşturmaktadır. Dış ortamdaki hava, toz böcekleri, ev hayvanları, hamamböcekleri, ev küfü, duman, kuvvetli kokular ve spreyler, polen veya açık hava küfleri, soğuk algınlığı ve enfeksiyonlar gibi tetikleyiciler hem sizin hem de çocuğunuzun astım nöbeti geçirmesine sebep olan etkenlerdir. Bu etkenlerden alacağınız bir kaç önlem ile kurtulabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse toz böcekleri kumaş ve halılarda yaşayan, gözle görülmeyen hayvancıklardır. Yatak ve yastığınızı toz geçirmeyen özel bir kılıfla kaplayın. En az 5 yılda bir eski yastıklarınızı yenileri ile değiştirin. Yatağınızdaki çarşaf ve yorganları her hafta sıcak suda yıkayın” diye konuştu.
NE YAPMAK GEREKİYOR
“Ev hayvanlarında ise bazı insanlar tüylü hayvanların derilerinden dökülen maddeler veya kurumuş tükürüğe karşı alerjik olabilmektedir” diyen Uzm. Dr. Melih C. Çetinkaya, “Eğer sizin için de durum böyle ise; hayvanınız varsa ona yeni bir ev bulun veya baştan evinize sokmayın. Bunu yapmak çok zor olabilir. Ama hayvanlara alerjiniz varsa, astımınızı kontrol altına almanın en iyi yolu bu olacaktır” şeklinde konuştu.
Uzm. Dr. Melih C. Çetinkaya şöyle devam etti: “Ev küfü dediğimiz olayda hiç aklınıza gelmeyebilir. Fakat damlayan musluk, boru ve diğer su kaynaklarını onarın. Küflü yüzeyleri çamaşır suyu içeren bir temizlik maddesi ile silin. Küflenmiş banyo perdelerini yıkayın veya yenileyin. Soğuk ve rüzgarlı günlerde ağız ve burnunuzu bir atkıyla kapatın. Polen ve küf alerjiniz varsa, polen ve küf düzeylerinin yüksek olduğu günlerde sokağa çıkmamaya çalışın. Özellikle polen mevsiminde öğle ve öğleden sonra saatlerde pencerenizi kapalı tutun. Polen ve küf kitleri bu saatlerde çok yoğundur. Hava raporlarını takip edin. Son olarak mutlaka bir uzman doktora görünmeli ve destek alınmalıdır."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.