Bafra Kültürel Mirası, Salıpazarı Kaya Mezarlarıyla Turist Çekecek

Bafra Kültürel Mirası, Salıpazarı Kaya Mezarlarıyla Turist Çekecek
Samsun Büyükşehir Belediyesi, ilçelerdeki turizme yönelik doğal ve kültürel potansiyeli yatırımlarla canlandırmak ve geliştirmek amacıyla hazırlık çalışmalarını sürdürüyor.

Samsun Valiliği'nin de destekleriyle yürütülen çalışmalar kapsamında Bafra ve Salıpazarı ilçelerine yapılacak turizm yatırımları netleşti. Hazırlanan 2015-2017 dönemi Bafra Turizm Eylem Planı ve Salıpazarı Turizm Eylem Planı ile ilçelerdeki doğal ve kültürel miras, yatırımlarla turizme kazandırılacak.

Samsun Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Samsun ve Çevresi Turizm Alt Yapı Birliği’nin (SAMTAB) Bafra ve Salıpazarı ilçelerinde sivil toplum örgütleri ve yöre halkıyla birlikte gerçekleştirdiği turizm eylem planı toplantıları, yatırıma dönüşüyor. Toplantıda oylama yöntemiyle kararlaştırılan turizm yatırımları projelendirildi. Yakın zamanda ihaleleri yapılacak olan yatırımlar, 2017 İşitme Engeliler Olimpiyatı'na kadar tamamlanacak.

Bafra turizmini canlandıracak 12 yatırım açıklandı. İlçeye yönelik kesinleşen yatırımlar ise şöyle sıralandı: Öncelikle ilçenin giriş ve çıkışlarında bulunan sıvasız, boyasız ve bakımsız cephe görünümleri, estetik hale getirilecek. İlçeye modern bir şehir havası kazandırma noktasında Bafra Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi ile koordineli çalışacak. Projesi hazırlanıp ihaleye çıkılan Bafra Tütün Müzesi tamamlanacak. İlçeden Kızılırmak mansabına doğru Kalaycı Mahallesi civarında bir köprü inşa edilecek. Yaklaşık 300 dönüm olan vahşi çöp döküm alanının üstü toprakla kapatılarak peyzaj düzenlemeleri ile turizme kazandırılacak.

Turizm yatırımları kapsamında Türkiye'nin en büyük sulak alanlarından Kızılırmak Deltası'nda manda yetiştiriciliği, yoğurdu, sütü, kaymağı da desteklenecek. Manda ve buna bağlı ürünlerin tanıtımını amaçlayan 2 Mayıs' ta yapılacak Manda Festivali'ne gereken destek verilecek, bundan sonraki süreçte ürün tanıtım aktivitelerine ve pazarlama reklam faaliyetlerinin yapılmasına katkı sağlanacak. Büyükşehir Belediyesi'nin öncülüğünde kurulma çalışmaları devam eden Samsun Kuş Cenneti Birliği'nin bir an önce faaliyete geçmesi için girişimlerde bulunulacak. Birlik Kızılırmak Kuş Cenneti'nin ayrıntılı bir şekilde değerlendirilerek Samsun ve ülke turizmine kazandırılması noktasında gerekli çalışmaları yürütecek.

Büyükşehir Belediyesi tarafından yeni satın alınan ve halen Vezirsuyu'nda faaliyet gösteren tekne, Kolay Barajı'na indirilerek turistik gezilerde kullanılacak. Bu sayede baraj ve çevresindeki doğal güzellikler, tüm vatandaşlara seyrettirilerek tanıtılacak. Ayvacık Suat Uğurlu Barajı'nda düşünüldüğü gibi Kolay-Altınkaya Baraj Gölü ve diğer alanlarda yapılacak balon, yamaç paraşütü, kano, model uçak pisti, paramotor track ve buna benzer her türlü sportif faaliyet desteklenecek.

Deste ve baraj göllerindeki doğal habitatın yanı sıra ilçede çok sayıda kültür varlığı ile arkeolojik kazılar da turizm eylem planı kapsamında tanıtılacak. Sürmeli köyündeki ekolojik turizm ve köy pansiyonculuğu desteklenecek, ekolojik pazar yeri için alt yapı ve pazar yerinin ihtiyaç duyduğu donanımlar inşa edilecek. Geleneksel köy kültürünü yansıtan evlerde köy pansiyonculuğu yapmak isteyen girişimcilere gerekli destekler sağlanacak. Büyükşehir Belediyesi tarafından satın alınan Bozacıoğlu Konağı'nın restorasyonu yapılarak kültür, sanat ve turizm hizmetlerinde kullanılacak. İlçeyle özdeşleşmiş yiyecek ve içecekler ön plana çıkartılarak hediyelik ürün olarak pazarlanma noktasında çalışmalar yapılacak.

Arkeolojik alanla bütünleşen zengin bir destinasyon sahası olduğundan Asar Kale, Kolay ve Kapı Kaya Bölgesi birlikte değerlendirilerek, gemi turu ile buradaki tarihi kalıntılar, daha dikkat çekici hale getirilecek. Uzun yıllardır süren İkiztepe kazı alanı uzmanlarca incelenip, kazıların devam etmesinde fayda görülmesi halinde Büyükşehir Belediyesi'nce kazılara destek verilecek.

 

SALIPAZARI'NIN KAYA MEZARLARI İLE ÖNE ÇIKACAK

Salıpazarı ilçesinde ise en büyük turizm yatırımı kaya mezarlarına yapılacak. İlçenin en büyük kültür mirası ise Garpu Kalesi. Konakören ve Cevizli köyleri arasında bulunan Garpu Kalesi'nin tarihi, milattan önce 700'lü yıllara dayanıyor. Bu yıllarda kalede yaşadığı söylenen kadın savaşçıların Amazonlar olduğu ileri sürülüyor. Turizm eylem planı çerçevesinde Garpu Kalesi, Yeşilköy'de bulunan runik yazı alanı ve kaya mezarları ile birlikte temizlenerek çevre düzenlemeleriyle turizme kazandırılacak. Bunun yanı sıra Batı yakasındaki ilçeye giriş caddesi ve meydan doğal taş elemanlarıyla yeniden düzenlenecek, doğu yakasındaki saat kulesi buraya uygun hale getirilecek.

Diğer ilçelerde olduğu gibi Salıpazarı'nda da ilçenin giriş ve çıkışlarında bulunan sıvasız, boyasız ve bakımsız cephe görünümlerine müdahale edilecek. Kınalık Yaylası'ndan Doğu Karadeniz yayla yoluna çıkan yol, DOKAP'a yaptırılacak. İlçeyle özdeşleşmiş yiyecek ve içeceklerden keşkek, kıvratma, kestane balı ön plana çıkartılarak hediyelik ürün olarak pazarlanma noktasında gerekli çalışmalar yapılacak.

 

BAŞKAN YILMAZ: “BAFRA VE SALIPAZARI TURİZMDE TARİHE NOT DÜŞECEK”

Bafra'daki turizm potansiyellerini mutlaka hayata geçirip tanıtacaklarını ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, "Büyükşehir Yasası ile birlikte şehir merkezini ilçelerimizle aynı oranda kalkındırmaya, buralardaki sosyal ve kültürel hayatı canlandırıp geliştirmeye çalışıyoruz. Bu yasanın en büyük faydalarından birisi bu oldu. Çünkü ilçelerimizdeki geri kalmışlık ve terk edilmişlik ruhu, yasa ile birlikte topyekun kalkınma hamlesine dönüştü. Bir yandan tüm ilçelerimizi alt yapı hizmetleriyle buluştururken, diğer yandan da sosyal ve kültürel hayatı turizme hazırlıyoruz. Yapacağımız çok iş var ama bunların üstesinden geleceğimizi biliyoruz. Onun için de elimizi taşın altına koyup var gücümüzle çalışıyoruz" dedi.

Bafra ve Salıpazarı'nın turizm açısından önemli kültürel miraslara sahip olduğunun altını çizen Başkan Yılmaz, "Turizm eylem planlarına aldığımız tüm yatırımları tamamlayıp Bafra ve Salıpazarı'na kazandıracağız. Şuan projelerin ihale hazırlıklarını yapıyoruz. Eşsiz doğa ve kültür hazinelerini canlandıracak projeler tamamlandıktan sonra her iki ilçemizi ulusal ve uluslararası alanda tanıtacağız. Tüm yatırımları 2017'ye kadar tamamlamayı hedefliyoruz. İnşallah projeler bittiğinde Bafra ve Salıpazarı, turizmde tarihe not düşecek hale gelecek" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Güncel