Bağlarda kış budaması eğitimi tamamlandı

Bağlarda kış budaması eğitimi tamamlandı
Samsun’da üzüm bağlarında “Bağ Entegre Mücadele Kış Budaması Eğitimi” tamamlandı

Bağ entegre mücadele kış budaması ile ilgili bilgi veren Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Nail Kırmacı, “Kurumsal olarak üreticilerimize alternatif gelir kaynakları yaratmak, bölgemizde daha önceden yetiştiriciliği yapılan ancak ekonomik verimi ve çeşitliliği azalmış ürünlerde yeni ve yüksek verimli çeşitlerle üreticilerimizi buluşturmak yönünde çalışmalarımız devam edecektir. Bölgemizdeki ekolojik koşulların farklılığı hastalık ve zararlılar ile mücadelede ve pestisit kullanımında, entegre mücadele prensiplerinin yaygınlaştırılmaya çalışıldığını ve üreticilerimizin pestisit /zirai mücadele ilacı kullanmadan önce mutlaka en yakın İl/İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ya da reçete yazma yetkisi olan kişilere reçete yazdırmaları kendi yararlarına olacağını belirtmişlerdir” dedi.
Samsun’da 3 milyon 781 bin 165 dekarlık bitkisel üretim alanı içerisinde 973 bin 286 dekarlık alanda meyve içecek ve baharat bitkileri üretiminin yapıldığını belirten Kırmacı, “Bunun 936 bin dekarı fındık olup 825 dekar alan da ise üzüm yetiştiriciliği yapılmaktadır.770 ton üzüm üretiminin yapıldığı ilimizde 825 dekarlık alanla Vezirköprü ilçesi en fazla bağ alanına sahiptir” diye konuştu.
Üreticilerin bağ alanlarında “mercan” olarak bilinen çeşitle, geleneksel bağcılık yaptığını, önceki yıllarda İl Müdürlü ve Samsun İl Özel idaresi katkısı ile Yalavo incisi, ata sarısı, alphonse lavelle gibi farklı çeşitlerde bağ fidanı ile bağ alanının tesis edildiğini dile getiren Kırmacı şunları söyledi: “Tesis edilen çeşitler sofralık ‘taze tüketime’ uygun ve aynı zamanda salamura için yaprak verimi yüksek çeşitlerdir. Bu bağlamda ilimiz Vezirköprü ilçesinde 50 dekarlık alanda ‘Bağ Entegre Mücadele’ çalışmalarına dahil olan üreticilerimize ‘Bağlarda Çeşit Seviyesinde Kış Budaması’ eğitimi düzenlenmiştir. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bülent Köse tarafından uygulamalı olarak verilen eğitim çalışmasına, Bağ Entegre Mücadele projesine dahil olan üreticiler ile, ilgili üreticiler ve İl/İlçe Müdürlüğü konu sorumluları katılım sağlamıştır. Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bülent Köse bağlarda budamada; zamanın doğru belirlenmemesi durumunda bağların zarar görebileceğini belirterek geç budamada akıntı; erken budamada ise don zararı olabileceği, üreticilerin tesis ettiği bağ alanlarındaki çeşidi mutlaka bilmeleri gerektiğini, bağ budamalarında bırakılacak göz sayısının çeşide bağlı olduğunu, bazı çeşitlerin uç gözlerden bazılarının ise 2-3 göz üzerinden verime yattığını, uç gözlerden verime yatan çeşitlerde uç alınması durumunda verimin düşeceğini, bitki beslemede mutlaka ‘toprak tahlili yapılarak’ buna göre gübreleme yapılması gerektiğini belirtmişlerdir.”

20170405aw031022_03.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir