Bakan Çağatay Kılıç 2016 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada gençlik ve spor alanında gerçekleştirilen ve yapılması planlanan yatırımları anlattı.
Bakan Çağatay Kılıç, Türkiye’nin dünya ülkeleri arasında en genç nüfusa sahip ülkelerden biri olduğunu vurgularken , “Gençlerimizin; Ekonomik ve sosyal hayatta ve karar alma mekanizmalarında rollerini genişletmek, onlara daha kaliteli hizmet sunmak, sporun geniş kitlelerce bir yaşam biçimi olarak benimsenmesini sağlamak, farklı spor dallarını yaygınlaştırmak ve uluslararası yarışmalarda başarılı olacak sporcular yetiştirmek temel amaçlarımızdır” diye konuştu.
Bakan Çağatay Kılıç Gençlerin zararlı alışkanlıklardan korunmasının en önemli konulardan biri olduğunu dile getirdiği konuşmasında “ Hassasiyetimizin en üst düzeyde olduğu bir başka konu ise gençlerimizin zararlı alışkanlıklardan korunmasına yönelik gerekli tedbirlerin alınması ve bunun için de her türlü imkânın harekete geçirilmesidir. Gençlerimizin ekonomik ve sosyal hayata aktif olarak katılmaları, ülkemizin geleceğine her açıdan olumlu kazanımlar sağlayacaktır. Biliyoruz ki ancak bu hedefle yetiştirilen bugünün gençleri geleceğin Türkiye’sinde kalkınmanın lokomotifi olacaklardır” değerlendirmesinde bulundu.
“Gençlerimizin eğitimlerini bitiminde çalışma hayatında da yol gösterici olacak projeler yapıyoruz”
Uluslararası düzeyde başarılı sporcular yetiştirmek için gerekli altyapı ve üstyapının geliştirilmesi çalışmalarını gerçekleştirdiklerini belirten Bakan Çağatay Kılıç, “Gençlerimizin eğitimlerine katkı sağlayacak çalışmaların yanı sıra eğitimlerini bitiminde çalışma hayatında da onlara yol gösterici olacak projeler yapmaktayız. Bu kapsamda gençlerin mesleki bilgi ve beceri düzeyinin artırılması, kendi niteliklerine uygun işlere yönlendirilmesi ve girişimciliklerinin geliştirilmesi çalışmalarına önem vermekteyiz” şeklinde konuştu.
2014-2018 dönemini kapsayan Onuncu Kalkınma Planının yüksek bir refah seviyesine ulaştırma yolunda önemli bir kilometre taşı olacağını vurgulayan Bakan Çağatay Kılıç, FIFA sıralamasında Türkiye’nin 53’üncü sırada olduğunu dile getiren MHP Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı’ya seslenerek, “Kürsüden biraz evvel Türkiye’nin şu anda FIFA sıralamasında 53’üncü olduğunu dile getirdiniz.Şu anda 20’nci sıradayız elhamdülillah, daha da iyiye gideceğiz inşallah” ifadelerini kullandı.
Bakan Çağatay Kılıç,2016 bütçesinde bakanlık merkez teşkilatı için 221 milyon 497 bin lira, Spor Genel Müdürlüğü için 1 milyar 131 milyon 912 bin lira ve Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü için 9 milyar 377 milyon 831 bin lira bütçe öngörüldüğünü kaydetti.
Gençlik ve Spor Bakanlığının gençlere yönelik en geniş kapsamlı çalışmaların başında gençlik merkezlerinin geldiğini dile getiren Bakan Çağatay Kılıç, şöyle devam etti:
“Bakanlığımızca gençlik alanında gerçekleştireceğimiz projelerin başında gençlik merkezlerimiz gelmektedir. 2002 yılında sadece belli illerde ve spor tesislerinin içerisinde küçük odalarda “gençlik merkezi” adı altında gençlerimize hizmet sunmaya çalışırken 2016 yılında 81 ilde ve birçok ilçemizde tam teşekküllü olarak hizmete sunduğumuz gençlik merkezlerimizin sayısı 215’e ulaştı. İnşaatı devam etmekte olan gençlik merkezlerinin de faaliyete geçmesiyle 2016 yılı sonunda 366 gençlik merkezimiz faaliyete geçmiş olacak.Gençlik merkezlerimizin üye sayısı şu an itibarıyla 1 milyon 500 bin civarındadır. Bu, gerçekten ciddi anlamda, gençliğimizin kendisini geliştirebilmesi için onlara sunulan imkânları en iyi şekilde kullanmaya çalıştığının en güzel göstergesidir.’’
Bakan Çağatay Kılıç gençlik merkezlerindeki faaliyetlere de değinerek“ Birçok farklı kursun, birçok farklı eğitimin yapıldığı hepinizin malumudur. Bu çerçevede, değerler eğitimi, inovasyon ve girişimcilik eğitimi, Türk edebiyatı, yakın tarih, sosyoloji, kişisel gelişim, rehberlik ve psikolojik destek, hitabet ve diksiyon, kariyer planlama, liderlik ve motivasyon alanlarında, toplam 516 bin gencimize eğitim verilmiştir. Ayrıca, güncel okumalar ve yazar buluşmalı kariyer sohbetleri, yakın tarih okumaları, gönüllülük çalışmaları ve öğrenci kulüp faaliyetleri programlarından da 302 bin gencimiz faydalanmıştır” dedi.
“1.900 dezavantajlı genç, gençlik kamplarından faydalandı”
Gençliğimize yönelik gerçekleştirilen önemli projelerden birinin de gençlik kampları projesi olduğunu söyleyen Bakan Çağatay Kılıç , bu kamplardan dezavantajlı gençlerin faydalanmalarına hassasiyet gösterildiğini belirttti. Bakan Çağatay Kılıç, “Gençlerimizin çeşitli eğitim, sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerle donatılmış nesiller olması için, toplam 27 kamp tesisimizde, gençlerimize kendilerini geliştirme ve birbirleriyle kaynaşma imkânı sunulmuştur. 2015 yılında gençlik kamplarımızdan faydalanan Türkiye'deki tüm gençlerimizin sayısı 60 bindir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığıyla imzalanan protokol çerçevesinde, 1.900 dezavantajlı gencimizin de kamplarımızdan faydalanmasını sağladık” diye konuştu.
1.356 projeye destek, , 128 milyon 920 bin lira maddi destek
Bağımlılıkla mücadele konusunda hassas davrandıklarının altını çizen Bakan Çağatay Kılıç, “Proje destekleri çerçevesinde, özellikle madde bağımlılığıyla mücadele konusunda, biliyorum, hepimizin, tüm milletvekillerimizin bu anlamda büyük hassasiyeti var, çünkü gençlerimizin bağımlılıkla mücadele konusunda desteklenmesi gerekiyor. Bu anlamda 110 projeye destek sağladık. Toplam üç yıl içerisinde 1.356 projeye destek vererek 128 milyon 920 bin lira maddi destek sağlamış olduk, gençlik çalışmalarıyla alakalı olarak” şeklinde konuştu.
“56 iş adamı, sanatçı, bilim insanı tecrübeleriyle 18 bin gencimizle buluştu”
Gençlerin tarihî değerlerini hatırlaması için gerçekleştirilen programlara değinen Bakan Çağatay Kılıç sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sarıkamış Şehitlerini Anma Programı her yıl gerçekleştirilmektedir. 2015 yılında, yüzüncü yılında Sarıkamış Şehitlerini Anma Programını 100 bini aşkın gencimizle gerçekleştirdik.Bu yıl, 2016 yılı 3 Ocak tarihinde tüm illerimizde, gençlik merkezlerimizde, yurtlarımızda ve tüm vatandaşlarımızın katıldığı açık programlarla, Türkiye'nin genelinde, Sarıkamış’ı anma programları yaptık. Bu programlara birçok siyasi partinin milletvekilleri de katıldılar ve birçok arkadaşımız da gelip bize burada yapmış olduğumuz programlardan dolayı teşekkür etti.Tabii ki 57. Piyade Alay şehitlerimizi anma yürüyüşlerimiz ve bunun çerçevesinde, gerçekleştirdiğimiz Uluslararası Liderlik Becerileri Kampı ve ülkemize farklı ülkelerden gelmiş olup yurtlarımızda barınan ve aynı zamanda ülkemizde eğitim gören -illa yurtlarımızda barınması da gerekli değil- gençlerimizle beraber bu çalışmaları yapıyoruz. 56 iş adamı, sanatçı, bilim insanı tecrübeleriyle 18 bin gencimizle buluştu.Bütün gençlik merkezlerimizde, Kredi ve Yurtlar Kurumunda yapılan tüm faaliyetler gönüllük esasına göredir, hiç kimse zorla katılmak durumda değildir. Ancak, şunu görmekteyiz: Genç kardeşlerimiz katılmış oldukları programlardan memnuniyetlerini dile getirerek, bizlere program sayısının artırılması konusunda özellikle talepte bulunmaktadırlar. Biz bu çalışmaları artırarak bunu inşallah geliştireceğiz.”
‘’Tesisleri yapmazsanız içerisinde kendini geliştirecek sporcular bulamazsınız’’
Spor alanında yapılan çalışmalara da değinen Bakan Çağatay Kılıç, ‘’Türkiye’de çok büyük çalışmaların ve çok büyük atılımların yaşandığı bir dönemden geçiyoruz. Burada dile getirildi, sadece tesis yapmak tabii ki yeterli değil ama eğer spor tesisiniz olmazsa, spor tesisi altyapınız olmazsa o zaman hayata geçireceğiniz hamleleri yapma imkânınız olmaz. Bundan dolayı, her zaman dile getirdiğimiz gibi tabii ki sadece tesis yapmak yetmez ama o tesisleri yapmazsanız içerisinde kendini geliştirecek sporcular bulamazsınız. Bu anlamda 2002 yılına kadar Türkiye’de hayata geçirilmiş olan, inşa edilmiş olan tesislerin sayısı 1.570 civarıdır. 2002’den bu yana inşa edilmiş olan spor tesisi sayısı -ki bunun içerisinde irili ufaklı birçok tesis mevcut- 1.780 civarıdır ‘’ dedi.
‘’809 adet, mahalle tipi tesis yaptık’’
son bir yıl içerisinde “mahalle tipi” olarak tabir edilen 809 tesis yapıldığını kaydeden Bakan Çağatay Kılıç ,’’Bunları birçok milletvekilimizin seçim bölgesinde, ki bunun içerisinde muhalefet milletvekilleri, iktidar milletvekilleri hep var, hiçbir ayrım yapmaksızın yaptık. Çünkü gençliğimize yapacağımız hizmet ve gençlerimizin, çocuklarımızın kullanacakları sosyal alanların geliştirilmesi, bizim geleceğe olan yürüyüşümüzü geliştireceğinden dolayı yaptık. Mahalle tipi olarak tabir ettiğimiziçinde halı saha, basketbol sahası, voleybol sahası olan bu tesisleri inşa ettik, bunu sadece bir yıl gibi kısa bir sürede başardık.’’ diye konuştu.
‘’5 milyon 995 bin lisanslı sporcumuz var’’
27 adet sporcu fabrikasının da 2016 yılı içerisinde hayata geçirileceğini açıklayan Bakan Çağatay Kılıç 5 sporcu fabrikasının da faaliyette olduğunu ifade ettiği konuşmasını şöyle sürdürdü:
‘’Dile getirilen birtakım rakamlar oldu. O rakamlarla ilgili olarak ben de bazı rakamlar paylaşmak istiyorum. 2002 yılında 278 bin lisanslı sporcumuz vardı. 2016 yılı şubat ayı itibarıyla 5 milyon 995 bin lisanslı sporcumuz var. Bu yeterli midir? Bu konuda Saffet Bey’e kesinlikle katılıyorum, 78 milyon nüfusu olan Türkiye’mizin çok daha fazla lisanslı sporcuya ihtiyacı vardır. İşte bizim yaptığımız bu altyapı yatırımları ve aynı zamanda antrenörlere yönelik yaptığımız eğitim çalışmaları da bunun artırılması için yapılmaktadır. 2002 yılında 18.674 olan antrenör sayısı, 2016 yılı şubat ayı itibarıyla 207 bine yükselmiştir.Bunların artarak devam etmesi, uluslararası tecrübeleri haiz antrenörlerimizin daha da fazla Türkiye’mizde görev yapması gerektiğine inanıyoruz.’’
Milli sporcularımızın kazandığı madalyaların sayılarıyla ilgili olarak CHP İstanbul milletvekili Erdoğan Toprak’ın eleştirilerini de yanıtlayan Bakan Çağatay Kılıç ‘’ Madalya istatistikleri Ak Parti iktidarından önce de 2000 yılından bu yana olimpiyat oyunları, dünya, Avrupa şampiyonaları, Akdeniz Oyunları, Balkan şampiyonaları ve uluslararası turnuvalar olmak üzere tasnif edilmektedir. Bu tasnifleri yaparken Universiade, EYOF, Avrupa Oyunları gibi önemli organizasyonlar da bunun içerisine daha sonra eklenmiştir. Bu eklenmeyle beraber verdiğimiz rakamdaki, evet, toplam madalya sayımız 2015’te 5.178 olmuştur.şunu da söyleyebilirim ki bu madalyaların tabii ki artması gerekmektedir ve bunun artması gerekmesi için de biz elimizden gelen her türlü çalışmayı yapmaktayız.’’ Şeklinde konuştu.
Milli takımların başarıları ile ilgili olarak da değerlendirme yapan Bakan Çağatay Kılıç, ‘’Birtakım millî takımlarımızın, farklı branşlardaki millî takımlarımızın, uluslararası müsabakalarda ve aynı zamanda olimpiyatlardaki katılımı ve başarı noktasında ortaya koydukları çalışmalarla ilgili eleştiriler oldu. Özellikle bir şeyi hatırlatmak istiyorum: AK PARTİ iktidarı döneminde yaşanan, bir ilktir. Takım sporlarında kota alan Kadın Millî Basketbol Takımımızın, yani Potanın Perilerinin 2012 Londra Olimpiyatları’na gitmesi Ak Parti dönemlerinde gerçekleşmiştir. Takım sporlarında bir ilktir.’’ diye konuştu.
Kadın Basketbol Millî Takımının 2016 Rio Olimpiyatları’na gidebilmek için kota müsabakalarına ve çalışmalarına devam ettiğini belirten Bakan Çağatay Kılıç,’’ ‘12 Dev Adam’ olarak adlandırılan ve Erkek Basketbol Millî Takımımızın oluşturduğu kardeşlerimiz de yine AK PARTİ döneminde, 2010 yılında ilk kez dünya 2’ncisi olmuştur ve İstanbul’da olmuştur. Dolayısıyla, şu anda da yine Erkek Basketbol Millî Takımımız, yani 12 Dev Adam Filipinler’de yapılacak olan olimpiyat kota müsabakalarını müteakip, ümit ediyoruz ki, Rio Olimpiyatları’na da katılacaktır.’’ İfadelerini kullandı.
‘’Dopinge karşı bizim hiçbir toleransımız yoktur’’
Doping konusunda gelen eleştirileride cevap veren Bakan Çağatay Kılıç şunları kaydetti:
‘’Doping konusunda birtakım konular dile getirildi. Geçen seneki bütçe konuşmamda dile getirdim: Dopinge karşı bizim hiçbir toleransımız yoktur. Sıfır tolerans noktasındaki duruşumuz sonuna kadar devam edecektir ve inanıyorum ki, spordan gelmiş olan, spor kökenli arkadaşlarımızın da bu konuda bize verecekleri destek çok önemlidir. Ama şunu söylemek istiyorum: 2014 yılında WADA Başkanı Sayın CraigReedie’nin, yine, İstanbul’da yapılan bir toplantıda, WADA tarafından düzenlenen toplantıda, sporcuların sağlıyla alakalı olarak geleceğe yönelik yapılacak çalışmalar içerisinde ülkemizin ortaya koymuş olduğu çabaları aynen şu kelimelerle övmüştür ve demiştir ki: “Türkiye doğru yolda. Türkiye’de meydana gelen birtakım olumsuzluklara rağmen, dopingle çok ciddi bir mücadele yapıyoruz. Dünya standartlarını yakalamış durumdayız ve dünya standartlarını yakalamış olarak da belietilen rakamların altına düşmüş durumdayız. Bu bir gerçektir, rakamsal gerçektir. Bu, hiçbir şekilde, kimse tarafından inkâr edilemez. Geçmişte sıkıntılarımız oldu mu? Evet, oldu. Bununla alakalı olarak atmamız gereken adımlar var da atıyor muyuz? Atıyoruz. Atmaya devam edeceğiz mi? Edeceğiz. Önemli olan, bunun arkasında sağlam bir iradeyle durmaktır ve şu anda biz onu ortaya koyuyoruz.’’
Federasyonlar ve spor federasyonlarının başkanlarıyla ilgili eleştiriler olduğunu hatırlatan Bakan Çağatay Kılıç ‘’ Şu anda Basketbol Federasyonumuzun Başkanı eski bir millî basketbolcudur, yine Voleybol Federasyonumuzun Başkanı eski bir millî voleybolcudur. Hentbolda aynı şekilde, millî atletlerimiz Atletizm Federasyonunda aynı şekilde, yüzmede aynı şekilde, jimnastikte aynı şekilde... Bunlar tabii ki güzel şeyler ve artması gereken şeyler. Ben bu noktada bunun olmaması gerektiği değil, daha da fazla olması gerektiği konusunda hemfikirim ama salt, sadece eleştirmek için öyledir veya böyledir demeyelim, beraberce bunu geliştirmek için birtakım çabalarımızı ortaya koyalım.’’ dedi.
Bakan Çağatay Kılıç 2016 rio olimpiyatları için ise,’’ İnşallah, ümit ediyorum ki 2016 Rio Olimpiyatlarında birçok kardeşimiz, Taha, Rıza, Selçuk -ümit ederim İlkay kotasını alır ve ilk kez olimpiyatlara katılma başarısını gösterir- Servet, Nur, büyük başarılar elde ederler. Ümit ediyorum ki örneğin Nur Tatar kardeşimizin kendisi adına Van’da açılmış olan 5 bin kişilik spor salonunda olimpiyat madalyasını sergileme şansı olur.’’ değerlendirmesinde bulundu.
‘’Kyk’ya Başvuru sayısı 389 bin, yerleştirilen öğrenci sayısı 277 bin’’
CHP İstanbul milletvekili Onursal Adıgüzel’in Kredi ve Yurtlar Kurumuyla ilgili olarak gündeme getirdiği bazı konulara da cevap veren Bakan Çağatay Kılıç,‘’Rakamlar yalan söylemez: Başvuru sayısı 389 bin, yerleştirilen öğrenci sayısı 277 bin yani yüzde 71 karşılama oranı. Yeterli midir? Değildir ama 2002’de 185 bin olan kapasitenin bugün itibarıyla 462 binin üzerinde olduğunu düşünürsek çok büyük bir yol kat etmiş durumdayız. Aynı şekilde öğrencilerimize yaptığımız yardımlar, evet, kredi ve burslar… İktidarımız döneminde sürekli artarak devam eden kredi ve burslarımız şu anda 400 liraya ulaşmış durumda. Bu, şu anda öğrencilerimize iktidarımız tarafından verilmiş olan destektir.’’ şeklinde konuştu.
‘’11 lira olan beslenme yardımları şu anda aylık 270 lira’’
Bakan Çağatay Kılıç barınma yardımlarına da değindiği konuşmasına söyle devam etti;
‘’Barınma yardımı ilgili olarak 11 lira, barınırken beslenme yardımı. Bu beslenme katkısıdır, yardımıdır, bu birincisi. Bu, aylık 11 lira olarak yapılırken şu anda aylık 270 liradır. Bu, matematiksel bir gerçektir. Kredi ve Yurtlar Kurumumuzda yapılan faaliyetler çerçevesindeki tüm faaliyetlerimiz gönüllülük esasınadır ve genç bir siyasetçi olarak iki konuda gerçekten dile getirmiş olduğunuz sözlerden üzüldüm. Birincisi: Bakın, biz, hepimiz siyaset yapıyoruz, evet, hepimiz siyasi arenadayız. Ancak ailelerimiz bu siyasi konuşmalar içerisinde, siyasi eleştiriler içerisinde kullanılmaması gereken birer özelliğimizdir, mahremiyetimizdir. Benim çocuklarımın nasıl bir maddi gelirle veya hangi parayla geçinecekleri… Bunu buraya getirmek doğru bir şey değildir.’’
Tunceli’deki yurt kontenjanının dile getirildiği gibi 400 olmadığını 2 binin üzerinde olduğunu açıklayan Bakan Çağatay Kılıç, ‘’ülkemizde birçok spor tesisi yapıldığını bazılarınınise bölücüler tarafından, bölücü terör örgütü tarafından yakıldığını anlattığı konuşmasını,’ Bakın, Kars Sarıkamış kayak tesisi; bu, eylül ayındaki hâli, ocak ayındaki hâli. Bu kadar hızlı bir şekilde de kendine getiriyoruz. Van'daki Nur Tatar Spor salonu..Bunlar bazı örnekler ’’diye tamamladığı konuşmasını milletvekillerine gösterdiği fotoğraflarla destekledi.
‘’11 lira olan beslenme yardımları şu anda aylık 270 lira’’
Bakan Çağatay Kılıç barınma yardımlarına da değindiği konuşmasına söyle devam etti;
‘’Barınma yardımı ilgili olarak 11 lira, barınırken beslenme yardımı. Bu beslenme katkısıdır, yardımıdır, bu birincisi. Bu, aylık 11 lira olarak yapılırken şu anda aylık 270 liradır. Bu, matematiksel bir gerçektir. Kredi ve Yurtlar Kurumumuzda yapılan faaliyetler çerçevesindeki tüm faaliyetlerimiz gönüllülük esasınadır ve genç bir siyasetçi olarak iki konuda gerçekten dile getirmiş olduğunuz sözlerden üzüldüm. Birincisi: Bakın, biz, hepimiz siyaset yapıyoruz, evet, hepimiz siyasi arenadayız. Ancak ailelerimiz bu siyasi konuşmalar içerisinde, siyasi eleştiriler içerisinde kullanılmaması gereken birer özelliğimizdir, mahremiyetimizdir. Benim çocuklarımın nasıl bir maddi gelirle veya hangi parayla geçinecekleri… Bunu buraya getirmek doğru bir şey değildir.’’
Tunceli’deki yurt sayısının dile getirilen gibi 400 olmadığını 2 binin üzerine olduğunu açıklayan Bakan Çağatay Kılıç ‘’ülkemizde birçok spor tesis yapılmışken bazılarınsa bölücüler tarafından, bölücü terör örgütü tarafından yakılması… Bakın, Kars Sarıkamış kayak tesisi; bu, eylül ayındaki hâli, ocak ayındaki hâli. Bu kadar hızlı bir şekilde de kendine getiriyoruz. Van'daki Nur Tatar Spor Salonu… Bunlar sadece bazı örnekler’’ ifadelerini kullandı.
‘’Siyaset yaparken özellikle ayrıştırıcı bir dil değil, birleştirici bir dil kullanmalıyız’’
Siyaset yaparken özellikle ayrıştırıcı bir dil değil, birleştirici bir dil kullanılması gerektiğini belirten Bakan Çağatay Kılıç, Buraya gelip "ocu bucu" olarak adlandırdığınız… "Yurtlarda nasıl ders veriyor?", "gerici" gibi birtakım kelimeler kullanıyorsunuz. Bu, genç bir siyasetçi için doğru bir şey değil. Biz birleştirici olacağız, birlikte yapacağız bu işleri ve bir araya getireceğiz.’’ dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.