Samsun’un Çarşamba İlçesinde bakırcılık yapan esnaflar, vatandaşların ekonomik nedenlerle eski ürünlerini tamir ettirmeye yöneldiğini ancak mesleğin geleceği konusunda endişeli olduklarını ifade ediyor. Eğitim sisteminin çırak yetişmesini zorlaştırdığını belirten esnaflar, mesleği devam ettirebilecek genç neslin olmadığını söyledi
“Eski ürünler onarılarak yeniden kullanılıyor”
Bakırcı esnafı Uğur Pehlivan, son iki yıldır vatandaşların yeni ürün almak yerine eski mutfak eşyalarını tamir ettirerek kullanmayı tercih ettiğini belirtiyor. "Günümüzde kaliteli bir çaydanlık almak isteyen bir vatandaş 1000-1500 TL arasında bir fiyat ödemek zorunda kalıyor. Ancak elindeki çaydanlığı tamir ettirdiğinde bu maliyet 150-250 TL’ye kadar düşüyor. Bu durum, ekonomik sıkıntılarla mücadele eden vatandaşlar için daha cazip hale geliyor," diyen Pehlivan, tamirat işlerinde artış yaşandığını ifade etti
“Biz Son Nesiliz”
Bakırcı esnafı Uğur Pehlivan, çırak yetiştirememekten yakınıyor. 4+4+4 eğitim sisteminin çırak yetişmesini zorlaştırdığını belirten Pehlivan, "Maalesef biz son nesiliz. Bu meslek bizden sonra yok olmaya mahkûm. Eskiden baba mesleği olarak bu işi öğrenenler vardı ama artık genç nesil bu mesleklere ilgi göstermiyor. Çırak bulamıyoruz, öğretecek kimse kalmadı,” diyerek mesleğin geleceğine dair endişelerini dile getirdi.
Ünal Daldal
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.