Bal hangi hastalıklara iyi gelir?

Bal hangi hastalıklara iyi gelir?
İşte gerçek bal hakkında bilinmeyenler...

Aksuvital Ar-Ge Merkezinden Kimya Mühendisi Nigar Yıldırım bal hakkında bilinmesi gerekenleri ve balın hangi hastalıklara iyi geldiğini anlattı Yıldırım, “Besin değeri yüksek, ısıl işleme maruz bırakılmamış gerçek bal tüketmemiz gerekmektedir. Bal doğrudan yenildiği gibi bitkisel çaylara ilave edilerek de tüketilebilmektedir” dedi.

Aksuvital Ar-Ge Merkezinden Kimya Mühendisi Nigar Yıldırım bal hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı. Balın içerik açısından zengin flavonoidler, proteinler, mineraller ve vitaminler içerdiğini söyleyen Yıldırım, “İçerisindeki flavonoid çeşidi balın baskın botanik kaynağı hakkında bilgi vermektedir. Balın; çam, çiçek, kestane, sedir ve kavun gibi çeşitleri vardır. Yapılan araştırmalar sonucunda balın bakteri ve mantar enfeksiyonları ve cilt problemleri üzerinde etkili olduğu, sindirimi kolaylaştırdığı ve kanser hastalıklarını önleyici etkisi olduğu saptanmıştır. Ayrıca balın mikroorganizmalara karşı(antimikrobiyal), antioksidan ve yangı giderici gibi etkileriyle soğuk algınlığı rahatsızlığında, özellikle öksürük şikayetlerinin hafifletilmesinde yararlı olabileceği görülmüştür. Ancak tüm bu faydalarından yararlanabilmemiz için, besin değeri yüksek, ısıl işleme maruz bırakılmamış gerçek bal tüketmemiz gerekmektedir. Gerçek ballar kristalize olabilir, bu balın doğal yapısından kaynaklı bir süreçtir. Bal doğrudan yenildiği gibi bitkisel çaylara ilave edilerek te tüketilebilmektedir” dedi. Bitkisel çaylara bal ilave edilmeli midir?

Yıldırım, çam ve çiçek ballarının farklı bitki çaylarında ılık halde iken çaya eklenerek antioksidan kapasitesini yükselttiğinin görüldüğünü belirterek, “Bitki çaylarının ve balın taşıdıkları antioksidan bileşenlere bağlı olarak birçok akut ve kronik hastalığın önlenmesinde rol oynayabileceğini göstermektedir. Türkiye’de yapılan bir araştırmada, dokuz farklı bitki çayının antioksidan kapasitelerindeki etkisi incelenmiştir. Yapılan araştırma sonucu çam ve çiçek ballarının farklı bitki çaylarında antioksidan kapasitesini yükselttiği görülmüştür” diye konuştu. 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir