Yeşilırmak Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erol Şeker’e ziyarette bulunan Samsun Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Hasan Çobancı, Çarşamba ve Samsun’un genel durumuna ilişkin bilgi alışverişinde bulundular. Ziyarette Çarşamba ilçesine yapılacak olan Biyokütle Enerji Santrali hakkında konuşan Samsun Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Hasan Çobancı, “Samsun bir tarım kentidir. Kızılırmak ve Yeşilırmak havzalarında yer alan Çarşamba ve Bafra ovaları Türkiye’nin en seçkin ovalarıdır. Bunlar büyük ova kapsamındadır. Ve mutlaka korunmaları gerekmektedir. Ancak biz bugün ovalarımız ne derecede koruyoruz, sorgulamamız gerekmektedir. Bugün Çarşamba Ovası’nın Eğercili Mahallesi’ne biyokütle enerji santrali kurulmak istenmektedir. Bu santralde tarımsal atıkların yakılacağı, çevreye zararı olmayacağı iddia edilmektedir. Ancak bacasından çıkan gazların, orada yakılan yakıtın cinsine göre kimyasal maddeler içereceği kesindir. Yakıttan oluşan tonlarca kül bırakacak ve çevreye dağalacıktır. Şunu da söylemek gerekir bacasından çıkan gazlardan dolayı asit yağmurlarlıda oluşacaktır. Birtakım çevreler bunun olmayacağını söylese de kesinlikle bu kaçınılmazdır. Bu durum tarıma, insanlara ve hayvanlara büyük zarar verecektir.” ifadesine yer verdi.
“Konya’da Oluşan Obruklar Çarşamba’da Oluşabilir”
Başkan Hasan Çoban, “Ayrıca yüksek miktarda yer altı suyu kullanılacaktır. Bu çekilen yer altı suyu zaman içerisinde boşluklar oluşturacaktır. Bu boşluklar çevreden gelen sularla dolmaya çalışacaktır. Bu süreçte tamamlandığında denizden akım olacaktır. Yada Konya’da oluşan obruklar Çarşamba’da oluşmaya başlayacaktır. Bunun içinde Biyokütle santralinin yeri değiştirilmelidir. Çarşamba Ovasına kurulmaktan vazgeçilmelidir.” dedi.
Biyokütle enerji santralinin yanı sıra Çarşamba’ya kurulacak bütün sanayi tesislerinin kurulmamasının gerektiğini söyleyen Çoban “Çarşamba Ovasına hiçbir sanayi tesisi kurulmaması gerekmektedir. Çünkü Çarşamba bakanlar kurulu tarafından büyük ova olarak tescillenmiştir. Bunun içinde kurulacak tesislerin tarım dışı kullanılmaması gerekmektedir” dedi.
Biyokütle enerji santralinin buraya kurulmasının nedenleri sıralayan Başkan Çoban, “Çarşamba, deniz ulaşımına yakın, kara ulaşımı uygun, demiryolu ulaşımı uygun, su ihtiyacı rahatlıkla temin edilebilir. Dolayısıyla daha çekici oluyor.” Dedi.
Yeraltı sularının azalmasının nedenleri hakkında açıklama yapan Çoban “Yer altı suyuna mevsimlerin etkisi mutlaka olur. Kurak mevsimlerde yeraltı suyu seviyesi de düşer. Ancak sondajlarla da su yer üstüne çıkarıldığında sürekli azalacaktır. Azaldığı sürece çevresinden bu bölgeye su sızıntısı olacaktır. Ancak denizden su gelme olasılığı da göz önünde bulundurulursa bu bölgede tuzlanma artacaktır. Buda tarım için son derece zararlıdır.” sözlerine yer verdi.
“Buğday sahalarımız her geçen gün azalmaya devam etmektedir”
Çarşamba Ovasında tarım faaliyetlerinin azalması konusuna değinen Çoban, “Mazotun, gübrenin, tohumun, ilaçların vs gibi ürünlerin fiyatlarının yüksek olmasın tarım faaliyetlerinin azalmasına etki etmektedir. Dolayısıyla çiftçi üründen para kazanamadığı için vazgeçiyor. Bundan dolayı buğday sahalarımız her geçen gün azalmaya devam ediyor.” ifadelerine yer verdi.
HABER: Aykut ERAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.