Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), Samsun Meme Derneği ve Türk Tıbbi Onkoloji Derneği tarafından düzenlenen “3. Karadeniz Meme Kongresi” Samsun’da başladı.
SAMSUN’A YEŞİLIRMAK ÜNİVERSİTESİ
Samsun’da yapılan çalışmalar hakkında katılımcılara bilgi veren Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “OMÜ giderek büyüyor. Samsun merkez kampüslerinde yaklaşık 50 bin öğrencisi var. İlçelerle birlikte 65-70 bini buluyorlar. Samsun ikinci bir devlet üniversitesini bünyesinden doğurabilir. Yeşilırmak Üniversitesi diye bir beklentimiz var. Çarşamba ilçesinde 4 tane fakülte şimdiden oluşma yolunda. Dolayısıyla da Samsun giderek üniversite alt yapısı da gelişen bir şehirdir” şeklinde konuştu.
Bugünlerde Samsun’un, Türkiye’nin kuzeye açılan ihracatına ev sahipliği yapmaya çalıştığının altını çizen Başkan Yılmaz, “Samsun Limanı modernize ediliyor. Samsun Limanının karşı limanlarla olan ilişkisini geliştirmeye çalışıyor. Bizler de kentin gerek ulaşım, gerekse çevre ve gerekse de kültür sanata dönük olan projelerini tamamlamaya çalışıyoruz. Şu anda bir Arkeoloji Müzesi, bir Bilim Teknoloji Müzelerinin projelerini tamamlamaya çalışıyoruz. Bilim Teknoloji Müzesini TÜBİTAK’ta yapıyoruz. Projeler bitti ihale aşamasına geldik. Arkeoloji Müzesini Kültür Bakanlığı’nın katkılarıyla belli bir oranda yapıyoruz. Bence kültürde, sanatta, bilimde müze alt yapısı modern şehirlerin, gelişmiş kentlerin aslında göstergeleridir. Ulaşım alt yapısı bunun göstergelerinden birisidir.”
Kongrenin önemine değinen Samsun Valisi İbrahim Şahin, “1970’li, 1960’lı yıllara gidersek dünyada meme kanseri oranı 60’ta bir iken, bugünlerde 7-8 kadında bire yükselmiş durumdadır. Onun için bunun bir farkındalığını oluşturmuş oluruz. Kadınlar belki önleyici hekimlik adına kontrol olurlar. Bu tarz bilimsel kongrelere bizim insanımız çok fazla teveccüh etmez. Yoğun katılım olmamasına şaşırmadım zaten. Onun için bu tarz çalışmalara yüreğimizle ve bedenimizle destek olacağız. Hocalarımız Samsun’da bu konuda çok ciddi fedakarlık yapıyorlar. Samsun dünyada medikal aletlerin üretildiği 3 ülkenin birinin şehridir. Cerrahi aletler Pakistan, Almanya ve Türkiye’de üretiliyor. Türkiye’de de yüzde 90 Samsun’da üretiliyor. Ayrıca Samsun’da 13 bin 500 adet farklı medikal alet üretiliyor. Bunlara bizim biraz daha bilimsel ayak vermemiz gerekiyor. Sadece mekanik aletler yerine, sağlık alanında elektronik mekanik aletler ve elektronik aletler üretelim. Bunu yaptığımız zaman hem şehrimiz para kazanır hem ülkemiz döviz kazanır hem de döviz ödemek zorunda kalmayız. Çünkü yurt dışından çok miktarda bu tarz aletler alıyoruz.”
Konuşmaların ardından öğretim üyeleri sunumlarını gerçekleştirdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.