Başkanlık Sistemi Geliyor

Başkanlık Sistemi Geliyor
Başkanlık sistemi hakkında açıklama yapan Bekir Bozdağ, kilit soruları cevaplandırdı.

 

Türkiye'de başkanlık sistemi tartışmaları devam ederken, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, bu tartışmalara nokta koyacak nitelikte bir açıklama yaptı. Bozdağ, tartışmalarla vakit kaybedilmemesi gerektiğini vurgularken, yeni sistem için tarih bile verdi.

Türkiye 'deki sistem tartışmalarının bugünün sorunu olmadığını ve 200 yıllık bir geçmişi bulunduğunu anımsatan Bozdağ, “Osmanlı'da bunun başladığını görüyoruz ve 1876 Anayasası ile bir meşruti sistemin kurulduğunu görüyoruz. Daha sonraki dönemde de baktığınızda hem 21 Anayasası'nda hem 24 Anayasası'nda hem 61 hem de 84 anayasalarında Türkiye sistem arayışlarını sürdürmüştür, tartışmalarını sürdürmüştür” dedi.

SİSTEM TARTIŞMALARIYLA VAKİT KAYBETMEMEK LAZIM

Sistem tartışmasının insanlar var olduğu sürece devam edeceğini ve bitmeyeceğini dile getiren Bozdağ, “Biz şunu söylüyoruz; geçmişte yaşadığı tecrübelere baktığınız zaman Türkiye 'nin daha fazla bu sistem tartışmaları ile vakit kaybetmemesi lazım. Çünkü bütün yaşadığımız sorunların önemli bir kısmı esasında eksik olan bir sistemden kaynaklanıyor ve sistemin kendisi de pek çok sorunu üretiyor. Sorunların çözümüne katkı sağlamıyor. Onun için de biz de diyoruz ki sağlıklı bir sistemle Türkiye yoluna devam etmelidir” ifadesini kullandı.

Bozdağ, Türkiye 'nin parlamenter uygulamasında güçler ayrılığı bulunmadığını sadece kendisinin değil herkesin ifade ettiğini anımsatarak, şunları söyledi:

“ Türkiye 'de Anayasa 'da ifadeleri ile güçler ayrılığı var. Ama uygulamaya baktığınızda güçler ayrılığı hiç olmadı. Bütün her dönemde güçler yürütmede birleşti. Çünkü parlamentonun içerisinden yürütme çıkıyor. Parlamentonun içerisinden yürütmeye destek olan milletvekillerinin yürütmeyi sürekli desteklemek gibi bir görevleri var. Desteğini çektiği zaman hükümet düşüyor. Böyle olduğu zaman parlamento yürütmenin emrinde olmuş oluyor. Çünkü yürütme oradan çıkıyor. O destekle yoluna devam ediyor. Güçler tam ayrı değil, biz onu söylüyoruz ama birileri diyor ki güçler ayrı işte burada da öyle. Ama öyle değil. Herkes açık açık görüyor. Türkiye 'de tek başına iktidar olsun, koalisyon iktidarları olsun, kim olursa olsun, güçler ayrılığı hiçbir dönemde olmamıştır. Güçler yürütmede birleşmiştir. Tek başına iktidar olduğu dönemde tek başına iktidar bunu kullanmıştır, koalisyon olduğu dönemlerde koalisyon ortakları beraber bu gücü kullanmışlardır.”

2014'TE YARI BAŞKANLIK SİSTEMİNE GEÇİLECEK

Bozdağ, 2014 yılında cumhurbaşkanının ilk defa doğrudan halk tarafından seçileceğini belirterek, şöyle konuştu:

“Cumhurbaşkanın halk tarafından seçilmesine, literatür tanımlarına baktığımızda böylesi sisteme, yarı başkanlık sistemi nitelendirmesi yapılıyor. Yani o yüzden Türkiye , 2014 Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra farklı bir Türkiye olarak yoluna devam edeceği çok açık. Çünkü tarihimizde ilk defa halk tarafından seçilen ve halkın oyuyla Çankaya'ya oturan bir cumhurbaşkanı olacaktır. Ve Anayasa 'daki cumhurbaşkanın yetkileri ile beraber fiili bir yarı başkanlık sistemi kendiliğinden oluşacaktır. O yüzden cumhurbaşkanlığı seçiminin bu açıdan da çok önemli olduğunu düşünüyorum.”

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir