“BEDENSEL ENGEL SOSYAL YAŞAMA ENGEL DEĞİL”

“BEDENSEL ENGEL SOSYAL YAŞAMA ENGEL DEĞİL”
Çarşamba Bedensel Engelliler Derneği (ÇABED) Başkanı Mustafa Uçar, engelli vatandaşların günlük yaşam içerisinde yaşadıkları zorlukları anlattı.

Engelli bireylerin günlük yaşamlarında karşılaştığı sorunlara dair açıklamalarda bulunan ve ilçede 16 binin üstünde engelli vatandaşın yaşadığını belirten Çarşamba Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Mustafa Uçar, rakamın yüksek olmasına karşın sokakta, alışveriş merkezlerinde ve sosyal alanlarda bu vatandaşların görülemiyor olmasını ve bu alanlarda hala herhangi bir düzenlemelerin yapılmadığını dile getirdi.

“Erişilebilirlik ve ulaşılabilirlik hala sorun!”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın engelli vatandaşlar konusunda önemli direktiflerinin olduğunu vurgulayan Başkan Mustafa Uçar, “Cumhurbaşkanımız, bütün yerel yönetimlerin 2020 yılı içerisinde engellilerin ulaşılabilirlik ve erişilebilirlik sorunun tamamen çözülmüş olması gerektiğine dair önemli direktifleri var. Sayılarının çokluğuna rağmen onları sokakta, alışveriş merkezlerinde göremiyoruz.  Belediyenin yapmış olduğu sosyal tesislerde göremiyoruz. İbadethanelerde göremiyoruz.  Erişilebilirlik sorunu hala bu ülkede çözülemediğini, ulaşılabilirlik sorununa hala ulaşılamadığının bir kanıtıdır bu ama biz dernek bu durumun takipçisi olacağız” ifadesini kullandı.

Aileler bilgilendirilmeli

Engelli vatandaşların birçok hakkının olduğunu ama bu konuda ailelerin pek haberdar olmadığını ayrıca bu konunun üstünde de çok durmadıklarını anlatan Mustafa Uçar, “Yüzde 40’ı ortopedik engellileri oluşturuyor geri kalan yüzde 60’ı görme, işitme ve süreli engelli grupları oluşturmaktadır.  Bu insanlar toplu taşıma araçlarını, caddeleri, alışveriş merkezlerini ve kamu dairelerini kullanamıyorlar evlerine mahkum ediliyorlar.  Bunu fırsat bilenler ise eğitilmemiş engellileri sadece engelli parasından faydalanan aileler yüzünden sosyalleşemiyorlar.  Aileler hiçbir bilgiye sahip değiller. Bu konuda aileler bilgilendirilmesi gerekiyor.” Dedi

İstihdamda sağlanamıyor

İşyeri kanunu gereği engelli vatandaş çalıştırma zorunluluğu olan iş yerlerine değinen Uçar, “İstihdam sorunumuzda var iş yeri kanun gereği 100 işçiden en az 3 tanesini engelli kısmından çalıştırma zorunluluğu var.  Aksi durumda İŞKUR tarafından ceza kesiliyor. Birçok iş yerinde engelli istihdamı sağlanmıyor ya da göz ardı ediliyor. Bu konuda İŞKUR’dan da sıkı bir denetimlerin yapılmasını istiyoruz” diye konuştu.

Ayrıca Uçar, engellilerin toplu taşıma araçlarını yüzde 50 yararlanmaları gerekirken bunlardan yararlanamadıklarını ve bu araçların onlara uygun olarak dizayn edilmediğini sözlerine ekledi. 

HABER: Büşra KOCATAŞ – Yağmur AYAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir