“BİYOLOJİK SAVAŞA HAZIR OLMALIYIZ”

“BİYOLOJİK SAVAŞA HAZIR OLMALIYIZ”
Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nazmi Polat, ateşli silahların yerine biyolojik silahlar üretildiğini ve bu savaşa hazır olmak için temel bilimlere önem verilmesi gerektiğini söyledi

Biyolojik silahların çeşitli yöntemlerle uygulanmaya başladığını söyleyen OMÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nazmi Polat, bununla birlikte artık biyoloji çağına girilmeye başlandığını söyledi. Günümüzde yaşanan çeşitli salgın hastalıkların tesadüfi olmadığını söyleyen Polat, ülkelerin savaş taktiğinin değiştiğini belirtti. Biyolojik çağa hazır olmak gerektiğini vurgulayan Polat, bunun için de temel bilimlere önem verip iyi biyologlar yetiştirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

“ATEŞLİ SİLAHLAR DÖNEMİ BİTMEK ÜZERE”

Biyoloji çağına yavaş yavaş girildiğini söyleyen OMÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nazmi Polat, “Çağımızı adlandırırken kimi bilgisayar çağı, kimi teknoloji çağı gibi isim verebiliyor. Bu isimlerin her biri kendi açısından bakıldığında haklı olarak görülebilir. Fakat dünyadaki gelişmeler gelecek asra ‘biyoloji çağı’ denilmesine sebep olacak. İnsanlığın ilk dönemlerinden bu yana milletler arasındaki savaş insanlığın gündeminden hiç düşmemiştir. Her an bir yerde savaş var. Günümüzde de öyle. Ateşli silahlar dönemi bitmek üzere. Ateşli silahlar yerine hedef kitlenizi yok edecek, hedef kitlenizi zarara uğratacak biyolojik silahlar yapılmaya başlandı. Biyolojik savaşa hazır olmazsanız, bugün teknoloji için harcadığınız parayı, biyolojik savaş için harcamamız gerektiği sonucunu ortaya çıkarıyor. Biyolojik savaş dünyanın gündemindeyse, bu savaş bir tüp içindeki binlerce bakteri ya da virüsle yapılabilecekse siz de o günkü saldırılara karşı hedef kitlenizi korumak için biyolog yetiştirmek zorundasınız” dedi.

“BULAŞICI HASTALIKLARIN TÜRKİYE’YE GELMESİ TESADÜFİ DEĞİL”

Ülkedeki bütün suları istila eden doğal familyayı yok eden adı İsrail sazanı denilen bir türle karşı karşıya olduklarını söyleyen Polat, “Her gittiği ortamda da diğer balık familyasının azalmasına yönelik bir gelişme gösteriyor. Yakın bir geçmişte yaşadığımız kuş gribi gibi bir hadise Türkiye'nin Orta Doğu ve Asya'daki tavuk etinden kaynaklanacak pazarını yok etti. Bir kuş gribi hadisesiyle Türkiye de bile tavuk eti yetiştiremez olduk. Kuş gribinden sonra karşılaştığımız Kırım Kongo kanamalı ateşine sebep olan kenenin dağılışın artması ancak insanların ölümünden sonra gündemimize girdi. İzmir'deki asma bahçelerine musallat olan Amerikan asma bitinin, narenciye bahçelerimize musallat olan narenciye bitinin kıtalar arası bir ülkeden okyanusları aşıp barajlardan boğazlardan geçip bazı ülkeleri pas geçip Türkiye'ye ulaşmasının tamamen tesadüf olduğunu düşünürseniz yanlış yaparsınız” diye konuştu.

“BUGÜN TEDBİR ALMAZSAK, YARIN GEÇ OLUR”

Hastalıkları yok etmek doğaya zarar vermeyen ilaçların kullanılması gerektiğini belirten Polat, “Biyoloji ile ilgili müdahale biriminiz olmazsa doğadaki bir zararlıyı ilaç kullanmaksızın yok edecek bir biyolog kadrosu yetiştirmezsen kimyasal ilaçların bu tip mücadelede faydadan çok zarar verdiğini hepimiz biliyoruz. Kenelerle mücadelede kullandığımız ilaçların kene popülasyonunu yok etmediğini, yok etmediği gibi fauna ve flora elemanlarını yok ettiğini görmemiz lazım. Bu biyolojik mücadelenin daha da şiddetleneceği yakın gelecekte çok iyi biyolog yetiştirmezseniz, hem biyolojik hem de ekonomik olarak gücünüz bu biyolojik mücadeleye yetmez. Bütün dünya buna harıl harıl hazırlanıyor. Bizim de buna hazır olmamız için biyoloji gibi temel bilimlerin devlet eliyle desteklenip en başarılı öğrencilerin seçtiği bölüm haline çevirmemiz gerekir. Yoksa bir dünya mal üretiriz, iki kutu elektronik çipe kazancımızı öderiz yaya kalırız. Eğer bunun tedbirini bugün almazsak yarın çok geç olur" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Güncel