Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Yozgat’ın Sorgun ilçesinde Sefa Termal Otel’de belediye başkanları ile bir araya geldi. Toplantı öncesi basın mensuplarının yeni anayasa çalışmaları hakkındaki sorusunu yanıtlayan Bakan Bozdağ, Türkiye yeni anayasa ihtiyacını esasında 1982 anayasasının yürürlüğe girdiği günden beri pek çok siyasi partinin yeni anayasayı seçim beyannamesine koyduğunu belirterek, “Partiler milletin huzuruna çıkıp öyle oy istedirler. Hatta bazıları yeni anayasa önerilerini hazırlayıp Türkiye kamuoyu ile paylaştı. Şuana kadar TÜSİAD, MÜSİAD, TOBB, Barolar Birliği gibi pek çok meslek örgütü ve sivil toplum örgütü yeni anayasa taslakları hazırlattılar ve komu oyuna sundular. Üniversitelerde hazırlayanlar var. 1993 yılında mecliste kurulan bir komisyon ile de partilerin yeni anayasa konusunda görüşleri alındı. 2011 seçimlerinden sonra parlamentoda anayasa uzlaşma komisyonu kuruldu. Bütün bunların tamamı Türkiye’nin yeni yasa ihtiyacının tartışma olmaktan çıktığını gösteriyor. Partiler yeni anayasayı ihtiyaç olarak görüyorlar. Topluma kendilerini bağlayıcı taahhütleri de bulunuyorlar.
Hem CHP, MHP, HDP seçimden önce yeni anayasa konusunda söyledikleri ortada yeni anayasa ihtiyacının bulguları da açık. Geçen dönemde komisyon kuruldu. Bu dönemde de komisyondan önce sayın başbakanımız genel başkanları ziyaretleri yeni anayasa konusunda bir komisyon kurma ihtiyacına vurgu yapması ve liderlerin de buna pozitif yaklaşması üzerine meclis başkanımızın çağrısı ile kuruldu. Türkiye’de herkes biliyor ki anayasa mutabakat komisyonu, yeni anayasayı yapmak üzere davet edilmiş bir komisyondur. Ama maalesef buna rağmen CHP komisyonunun çalışma usullerinin belirlendiği toplantıların birinde, isim konusunda bir görüş ileri sürdü. Önce darbe yasalarını mevzuatımızdan temizleyelim, sonra da anayasa için yol temizliği yapalım. Bu komisyonun adı da ‘darbelerden arındırma temizleme komisyonu’ olsun denildi. Bununla adeta yeni anayasayı yapmaktan kaçan bir yaklaşım ortaya koydu” dedi.
"CHP, BU TUTUMU İLE 1982 ANAYASANIN ÖMRÜNÜ UZATMAKTADIR"
Türkiye’de darbe yasalarından herkesin şikayetçi olduğunu ifade eden Bakan Bozdağ, “Mevzuat içinden darbe yasalarını temizlemek parlamentonun, siyaset yapan herkesin görevidir. AK Parti hükumetleri olarak zaten pek çok darbe yasalarını hukukumuzun dışına itmiş durumdayız, bundan sonra da itmeye devam edeceğiz hükumetimizin programında da eylem planımızda da hukukumuz içindeki darbe mevzuatını ayıklama taahhüdümüz var, biz bunun gereğini yapacağız. Başbakanımız ‘eğer sizin niyetiniz yeni bir anayasa yapmaksa o zaman yeni anayasayı yapmak için kurulmuş komisyonda devam edin. Yok aynı zamanda darbe yasalarından, hukukumuzdan arındıralım diyorsanız bu komisyona yarı bir görev yüklemeyin ayrı bir komisyon kuralım o komisyon bu görevi yapsın’ dedi. CHP samimi olmuş olsaydı darbe yasaları konusunda ayrı bir komisyon kurulur o komisyon o görevi yapabilir.
Anayasa mutabakat komisyonu da anayasa yapmaya devam edebilir. Ayrıca bilmek gerekir ki darbe yasalarının anası 1982 anayasasıdır. Bir numaralı darbe yasası hangisidir diye kime sorarsanız sorun herkes onun 1982 anayasayı olduğunu söyler. Hem bir yandan darbe yasalarından mevzuatımızı ayıklayalım diyeceksiniz hem de darbe yasalarının anası olan 1982 anayasasını ortadan kaldırıp yerine yepyeni bir anayasa yapma iradesini sekteye uğratmak için tavır koyacaksınız veya bahane üreteceksiniz bu anlaşılır bir durum değildir. CHP 1982 anayasasından rahatsız değil, bu tutumu ile 1982 anayasanın ömrünü uzatmaktadır. Yeni anayasayı yapma iradesinin başarılı olmasını engellemektedir. Umarım meclis başkanımızın yeni çağrısına cevap verirler onu da komisyonun çalışması yeniden mümkün olabilir, henüz cevaplarını duymadık, inşallah olumlu bir cevap olur” ifadelerini kullandı.
Kaynak:İha
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.