HABER: Nurhan GÜZEL – Ayhan GONCA
Samsun Büyük Anadolu Hastanesi sosyal sorumluluk projesi kapsamında sağlık seminerlerine devam ediyor.
Terme Belediyesi işbirliği ile Terme Kültür Merkezi'nde Termelilere Samsun Büyük Anadolu Çiftlik Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Taner Kaya tarafından Diyabet ve Beslenme konulu seminer verildi.
Yükselmiş kan şekeri ile karakterize olan diyabet hastalığı genetik yatkınlıkların yanı sıra kötü yaşam tarzı alışkanlıklarının bir sonucu olarak da ortaya çıkabilir diyen Dahiliye Uzmanı Dr. Taner Kaya, "Yapılan araştırmalar ailesinde diyabet hastalığı olan kişilerin hastalığa yatkınlıkları fazla iken kaliteli bir yaşam tarzı ile diyabet hastalığına yakalanma risklerini azaltabileceğini göstermekte. Aynı zamanda da diyabete genetik yatkınlığı olmayan kişilerin kötü yaşam tarzı ile diyabet hastalığına neden olabileceği çeşitli çalışmalar ile desteklenmektedir.
Hastalığın tedavisinde tıbbi tedavinin yanı sıra beslenme düzeni de önemlidir.
Basit karbonhidratlar denilen karbonhidrat kaynaklarının fazla tüketilmesi diyabet hastalığı riskini arttıran en önemli beslenme faktörüdür.
Basit karbonhidratlar genellikle beyaz un, beyaz şeker, beyaz pirinç, bal, pekmez, patates, mısır gibi yiyeceklerde bulunurlar, kana geçiş süreleri çok hızlıdır. Bunlar yerine her zaman kompleks karbonhidrat kaynakları tercih edilmelidir. Kompleks karbonhidratlar ise tam tahıllı ekmekler, bulgur, kurubaklagiller, kepekli makarna gibi besinlerde bulunurlar ve kana geçiş süreleri daha yavaştır. Şeker, pişmiş havuç, muz, üzüm, patates, bal gibi besinler ve rafine edilmiş (işlenmiş) unlu yiyecekler, rafine tahıl ürünleri gibi gıdalar kısa sürede kan şekerini yükseltici etkiye sebep oldukları için bunların tüketiminde ölçülü olmak gerekir." dedi.
DİYABETTE BESLENMENİN ÖNEMİ
Diyabet hastalığında yenilen yiyecekler kadar beslenme düzeni de önemli olduğuna vurgu yapan Dahiliye Uzmanı Dr. Taner Kaya, "Gün içerisinde üç ana öğünün yanı sıra her 2-3 saatte bir düzenli ara öğün alışkanlığı olmalıdır. Öğünlerdeki porsiyonlar kontrollü olmalıdır. Bir öğünde et, tavuk veya balık yeniliyorsa diğer öğünde mutlaka sebze veya kurubaklagil yemekleri tercih edilmelidir. Salata çeşitleri, yoğurt ve esmer ekmek çeşitleri ile dengeli öğünler hazırlanmalıdır. Pilav, makarna yenilmek istenirse beyaz pirinç yerine bulgur pilavı veya kepekli makarna olmasına özen gösterilmelidir. Ara öğünlerde ise taze meyve çeşitleri, kepekli girisini veya bisküviler, fındık, ceviz, badem gibi kuruyemişler, süt, yoğurt gibi kan şekerini hızlı yükseltmeyecek besinler tercih edilmelidir.
Şekerli yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Tatlı yenilmek istenirse sütlü tatlı çeşitleri veya meyve tatlıları tercih edilerek mutlaka doğal insülin görevi görebilecek tarçın çayı veya tarçın eklenerek tüketilmelidir." diye konuştu.
Samsun Büyük Anadolu Çiftlik Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Taner Kaya son olarak Termelilere belli periyotlar içinde sağlık kontrolünden geçilmesi gerektiğini de belirtti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.