Büyükşehir Belediyesi'nden Vezirköprü’de turizm atağı

Büyükşehir Belediyesinden Vezirköprü’de turizm atağı
Sadrazam Köprülü Mehmet Paşa ile Fazıl Ahmet Paşa’nın memleketi Vezirköprü’de Samsun Büyükşehir Belediyesi, turizm yatırımlarını artırıyor.

 Tarihi ilçedeki turizm potansiyellerini gün ışığına çıkarmak için yoğun çaba harcayan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, projelerin tamamlanmasıyla Vezirköprü’nün turizmde büyük gelişme kat edeceğini söyledi.
Türkiye’nin tarihi ve kültürel zenginlikleri bakımından ender yerlerinden biri olup geçmişi Hititlere dayanan Samsun’un Vezirköprü ilçesi, birçok medeniyete ev sahipliği yaptı. Son yıllarda yapılan arkeolojik kazılardan elde edilen bulgulara göre Hititlerin kutsal kenti Nerik' in burada kurulu olduğunun düşünüldüğü ilçe, altın çağını ise yetiştirdiği sadrazamları ile yaşadı. Padişah 4. Mehmet döneminde Osmanlı hanedanına önemli başarılar ve zaferler kazandıran Köprülü Mehmet Paşa ile Fazıl Ahmet Paşa, görevde oldukları dönemde de memleketlerine birçok vakıf eseri kazandırmıştı.
Sahip olduğu doğal, kültürel ve tarihi mirasını gün ışığına çıkaramayan Vezirköprü, bu eksiğini Samsun Büyükşehir Belediyesi projeleri ile gideriyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ın turizmde önem verdiği ilçelerden biri olan Vezirköprü, son iki yılda birçok turistik yatırıma kavuştu. Hali hazırda devam eden ve yapımına başlanacak projelerin de tamamlanmasıyla Vezirköprü’nün, Turizmde daha iddialı bir konuma gelmesi bekleniyor.
Samsun Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Samsun ve Çevresi Turizm Alt Yapı Birliği’nin (SAMTAB) hazırladığı eylem planları çerçevesinde Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, ilçedeki önemli şahsiyetlerin tanıtılmasına da büyük önem veriyor. İlçenin girişine Köprülü Mehmet Paşa’nın heykelini diktiren Başkan Yılmaz, tarihe verdikleri değeri bir kez daha ortaya koydu. Transit yol güzergahında olması sebebiyle daha önce sürücülerin dikkatini çekmeyen Vezirköprü’de gelip geçenleri şimdilerde ise Sadrazam Köprülü Mehmet Paşa’nın heykeli karşılıyor. Heykeli görüp duran sürücüler, fotoğraf çektirip bilgi alıyor. İlçede tarihi bir Vezirköprü evi satın alınarak “Köprülüler Müzesi” olarak da düzenlenecek.
SAMTAB, ilçe merkezinde 1906 yılında Abdülhamit devrinde, Sivas Valisi Reşat Akif Paşa tarafından yaptırılıp, 1943 depreminde büyük hasar gördüğü için 1959 yılında tamir ettirilen saat kulesini Köprülüler Anıtı’na dönüştürecek. Bununla ilgili ihale hazırlıkları yapılıyor. Bankalar Caddesi’nde inşa edilecek Köprülüler Anıtı’nda Vezirköprülü tüm sadrazamların kabartmaları yer alacak.
Kiralanarak ilçenin kültürel dokusuna uygun restore edilip turizmin hizmetine sunulan Derici Konağı, en çok ziyaret edilen mekanlardan oldu. Ziyaretçi akınına uğraşan 114 yıllık konak, kültürel dokusu, antikaları, kültürel değerleri, semaveri, kilimleri, heybeleri ve bakır kaplarıyla otantizmi yaşatıyor.

20160801aw815282_01.jpg
Türkiye’de az sayıda bulunan ve adını şahin kuşlarının yuvalanmasından alan Şahinkaya Kanyonu gezisi için yaptırılan Samsunum-3 gemisi, turlarına başladı. 3 bin 250 metre uzunluğundaki ve 500 metre derinliğindeki kanyonda gezintiye çıkan turist sayısı her geçen gün artarken, turistler doğa harikasının içinden geçerken hatıra fotoğrafı çektirmeyi ihmal etmiyor. Büyükşehir Belediyesi ayrıca ulaşımı kolaylaştırmak amacıyla kanyona gidilen 18 kilometrelik bozuk yolu da asfalt ile kaplıyor. Yetkililer, ilçede tur otobüslerinin daha sık görülmeye başlandığı bilgisini veriyor.
Büyükşehir Belediyesi, ilçenin önemli ören yerlerinden Kunduz Yaylası’nda güreş müsabakalarında ve festivallerde kullanılmak üzere tribün inşa etti. Engebeli arazide kazı, dolgu çalışmaları ve betonarme perdeler yapılarak, galvaniz çelikle inşa edilen 3 bin 200 kişilik tribün, sosyal donatılarıyla birlikte tamamlanarak halkın hizmetine sunuldu.
İlçede koruma altına alınan 187 adet eski Vezirköprü evlerinden 128 adedi, 3. etap kapsamında restore edildi. Ankara-Beypazarı ve Kastamonu Safranbolu evlerine benzer hale gelen mahallede projenin 4. etabı, Büyükşehir Belediyesi Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEB) tarafından hazırlandı. 34 evin restorasyonunu kapsayan projenin uygulamaya konulması bekleniyor. Bunun haricinde 59 Osmanlı evi daha koruma altına alındı. Yapılan restorasyonlar neticesinde daha önce 15 bin TL’ye alıcı bulamayan tarihi evlerin fiyatı, 100 Bin TL’ye kadar çıkıyor.

Turizme 13 yatırım
Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile turizm merkezi ilan edilen Vezirköprü’de Büyükşehir Belediyesi 13 yatırım daha gerçekleştirecek. Bu kapsamda bir kısmının yapımını tamamlayan Büyükşehir Belediyesi, Tabiat Parkı ilan edilen bu alanlarda rekreasyon çalışması yaparak, kullanıma hazırlıyor. Vezirsuyu Tabiat Parkı'nda bulunan iskele, mescit, tuvaletler düzenlenerek, baraj gölüne yakın yerde kafeterya yapılacak. Kunduz zirvesinden aşağıya doğru giden 6 kilometrelik yol iyileştiriliyor. Keltepe Mahallesi’ndeki yaylaya sökülüp takılan yapı elemanlarıyla mescit, piknik masaları, tuvalet vb. ihtiyaçlar karşılanacak. Tahtaköprü ve Sarıdibek Mahallelerinde yöresel el sanatları üretenlere iki tane yeni atölye yatırımlarının tamamlanmasının yanı sıra Vezirköprü ile özdeşleşmiş yiyecek ve içecekleri (tandır) ön plana çıkartılarak hediyelik ürün olarak pazarlanma noktasında gerekli çalışmalar yapılacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir