Büyükşehir, et üreticilerinin yem sorununu çözdü

Büyükşehir, et üreticilerinin yem sorununu çözdü
Samsun Büyükşehir Belediyesi, geçen yıl uygulamaya başladığı projeyle et üreticilerinin yem sorununu çözdü.

Belediyeden silajlık hibe mısır tohumu desteği alarak eken besiciler, ürünün hasadına başladı.
Besicilerin hayvanlarının yem ihtiyacını kendilerinin karşılaması ve bölgenin bitki deseninin çoğaltılması amacıyla Samsun Büyükşehir Belediyesi, 'Kırsal Kalkınma Programı' kapsamında geçen yıl tüm ilçelerdeki besicilere silajlık mısır tohumu dağıtmıştı. Samsun Kırmızı Et Üreticileri Birliği ile ortaklaşa yürütülen projede hibe tohumları alan besiciler, bunları uygun arazilere ekmişti. Kendilerini saman ve kaba yem fiyatı yükünden kurtaracak silajlık mısırların toprakla buluşmasının üzerinden bir yıl geçti.
Meyvesini veren projede hayvanların temel gıdası olacak silajlık mısırların hasadına başlandı. Projeden verim alıp büyük ekonomik avantaj elde eden kırmızı et üreticileri, ikinci ürün olarak da bezelye tohumu ekecek. Hasadın ardından ikinci ekim için arazilerini hazırlamaya çalışan besiciler, bu uygulamayla birlikte bölgede kaba yem üretiminde çeşitliliğinin arttığını söylüyor. Yetiştirdikleri ucuz yemle ekonomik açıdan rahatladıklarını ifade eden besiciler, destekten dolayı başta Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz olmak üzere Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı ile Kırsal Kalkınma Daire Başkanı Mehmet Akif Özdemir'e teşekkür etti.

“Üreticilerimiz için can suyu oldu”
Alternatif ucuz yem desteğinin üreticilere can suyu olduğunu ifade eden Samsun ve İlçeleri Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Erdal Doğan, çok güzel ve başarılı bir projeye imza atıldığını kaydetti. Geçmiş yıllarda ciddi anlamda ot ve saman sıkıntısı çekildiğini hatırlatan Doğan, “Aynı sıkıntıların yeniden yaşanmaması için Samsun Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yürüttüğümüz proje, büyük önem arz ediyor. Kaba yem üretiminde ciddi maliyetlerin başında tohum girdileri geliyor. Kırsal Kalkınma Programı çerçevesinde üyelerimize silajlık mısır tohumu dağıtmıştık. Tohumlar hibe edildikten sonra hem ekonomik olarak rahatladık hem işletmemize daha ucuz kaba yem elde etmiş olduk. Bir işletmenin zarar etmemesi için kaba yem ihtiyacının yüzde 60 veya yüzde 70’ini kendi üretmesi gerekiyor. Bunlar şimdi hasat ediliyor. İkinci ürün olarak geçtiğimiz günlerde de üyelerimiz, yine hibe olarak dağıtılan bezelye tohumunu ekecekler. Şimdiden arazi hazırlıklarına başladılar. Gerçekten çok güzel bir proje oldu. Bu tür projelerle üretim maliyetlerini düşürebiliriz” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Yerel Haber