Karadeniz Bölgesinin önemli gelir kaynaklarından biri olan fındıkta hasat döneminin bitmesiyle birlikte, kokarca böceği nedeniyle yaşanan zararlar da gün yüzüne çıkmaya başladı. Çiftçinin yaşadığı sorunlar hakkında değerlendirmelerde bulunan fındık tüccarı Yaşar Çakır, rekoltelerin tahmin edilen rakamlarda olmadığını söyledi.
Üreticiler ciddi oranda zarar gördü
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın fındık için yapılan tahmin rakamlarının, çıkan hasadın epey bir altında kaldığını söyleyen Yaşar Çakır, “ Bu sene Tarım ve Orman Bakanlığı’nın açıkladı rakamlara göre fındığın rekolte oranının 723 bin ton olacağı öngörülüyordu. 110 bin ton fındığın ise Samsun’dan olacağı belirtilmişti. Ancak son yapılan rekoltelerle birlikte çıkan oranın tahmin edilen rakamların aşağısında kaldığı gözlemlendi. Yaşanan bu olumsuz durumun en büyük sebepleri arasında kahverengi kokarca böceği ve olumsuz hava koşuları yer alıyor. Özellikle kahverengi kokarca böceğinin, ürünlere yüzde 20 oranında zararı oldu. Öte yandan hava koşullarını değerlendirmemiz gerekirse, bu sene mart ve nisan aylarının aşırı sıcak, mayıs ayının ise soğuk geçmesi fındığın olumsuz etkilenmesine neden oldu.” ifadelerini kullandı.
Olumsuz hava koşulları ve kahverengi kokarca böceğinin, hasatlarına ciddi oranda zarar verdiğini söyleyen Çakır, “ Üreticimiz bu iki faktörün bir araya gelmesinden dolayı ciddi oranda zarar gördü. Rekoltelerimiz büyük oranda aşağıya geldi. Yaptığım gözlemler sonucu randımanlarımızda 10-12 oranında gerileme söz konusu.” dedi.
Kaynak:Ünal Daldal
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.