CANİK VE BM'DEN BAŞARILI PROJE

CANİK VE BM'DEN BAŞARILI PROJE
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ile Canik Belediyesinin iş birliğinde, Suriye, Irak ve Afganistan'dan gelen mültecilerin Türk gençlerle kaynaşması amacıyla uygulanan ve 8 ay süren Birleşmiş Milletler Gençler İçin Kardeş Eli Projesi'nin kapanış programı y

Samsun'da yaşayan Suriyeli, Iraklı ve Afgan gençler ile Türk gençlerin kaynaşması ve birlikte hareket etmesi için BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ile Canik Belediyesinin iş birliğinde hayata geçirilen "Gençler için kardeş eli" projesinin kapanış programı, Canik Kültür Merkezi'nde yapıldı. Başkan Genç proje kapsamında yabancı misafirlere yönelik eğitim, sosyal, ekonomik alanlarda bir çok çalışma yaptıklarını belirtirken, Birleş Milletler yetkilileri de duyarlılıklarından dolayı Başkan Genç ve Canik Belediyesi'ne teşekkür etti.

GÖNLÜMÜZÜ AÇTIK

Yoğun ilginin olduğu kapanış programında konuşan Canik Belediye Başkanı Osman Genç, "Türkiye'nin, Dünyanın bir çok noktasından gelen savaş mağdurlarına kucak açtığını belirterek, "Bizim medeniyetimiz, bugüne kadar ensar ruhuyla insanlığa hizmet etti.  Yaşanan acılara maalesef dünya ülkeleri sessiz kalıyor ve görmezden geliyor. Türkiye bugüne kadar medeniyetimize yakışır şekilde hangi şartta olursa olsun hiçbir zaman zulme seyirci kalmadı ve kalmayacaktır. Tarihten gelen sorumluluğumuzun yanı sıra inancımızın da gereği olarak, bugün de ayrım gözetmeksizin insanlara kapımızı, gönlümüzü açtık" dedi.

ÖNCE SORUNLARI TESPİT EDİLDİ

Canik Belediyesi olarak Suriye, Irak ve Afganistan'dan ilçeye gelen yabancı misafirlerin insan onuruna yaraşır bir şekilde hayatlarına devam etmeleri için çaba harcadıklarını belirten Başkan Genç, "Misafir kardeşlerimiz hayatlarına kaldıkları yerden devam edebilsin diye büyük bir özveri gösteriyoruz. İlçemizde yaşamlarını devam ettiren misafirlerin sorunlarının saptanması ve demografik yapılarının ortaya çıkması için çalışmalar yaptık. Sahada binlerce mülteciyle yüz yüze görüşerek beklentilerini, sorunlarını, eğitim durumlarını tespit ettik. Oluşturduğumuz sistemle aldığımız bilgiler ışığında misafir kardeşlerimize yardımcı olduk" diye konuştu.

DİL, EĞİTİM, İSTİHDAM, SAĞLIK...

Yabancı misafirlerin öncelikle dil ve eğitim sorunuyla ilgilendiklerini ifade eden Başkan Genç, "Burada birarada yaşadığımız misafirlerimizle, geldikleri ilçemizde sorunları en aza indirgemek açısından dil sorunu önemliydi. Bu nedenle öncelikle Türkçe dil kursları düzenledik. Daha sonra eğitimlerine devam edemeyen çocuklarımızın okullarına devam etmelerini sağladık. Diğer taraftan yardımlardan ziyade hayatlarını kendilerinin kazanması ve iş bulmaları için mesleki eğitimler düzenledik. Sosyal etkinlikler düzenledik, sağlık ve sünnet programları yaptık. Kalplere Hicret Gecesi ile 100 Türk ve 100 misafir ailenin kardeş olmasını sağladık. Bütün bunların sonucunda ilçemizde belki de sorun olabilecek bir problemi, kardeşçe yaşanılan bir yer haline getirdik" ifadelerini kullandı.

CANİK'TEKİ ÇALIŞMALAR ÖNEMLİ

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Kıdemli Program Bölümü Yetkilisi Irak İmomberdiev de, Türk hükümeti ve halkının çok sayıda sığınmacıya ev sahipliği yaparak büyük misafirperverlik gösterdiğini vurguladı. İmomberdiev, "Türkiye'nin yardıma ihtiyacı olan mültecileri ulusal sisteme entegre etmek için ne kadar yerel hizmet verdiğini biliyoruz. Yüksek mülteci nüfusunun yoğun olduğu illerde geniş yelpazede hizmet ve yardım sağlanması bakımından il makamlarının rolü kritik öneme sahiptir. Bu nedenle Canik Belediyesi'nin yaptığı çalışmaları çok önemsiyoruz" şeklinde konuştu.

Konuşmanın ardından mülteci gençler Türkçe şarkılar söyledi. Programın sonunda Başkan Genç, misafirlere işlemeli fincan takımı hediye etti.

Köksal ÖNER

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir