Çarşamba Ekonomisi Resesyonda mı?

Çarşamba Ekonomisi Resesyonda mı?
Çarşamba’da yaşayan esnaf, son dönemdeki piyasalarda aşırı daralma olduğunu dile getirerek Çarşamba ekonomisinin resesyona girdiğini ve bir an evvel çözüm bulunması gerektiğini dile getirdi

 

Çarşamba’da yaşayan esnaf, son dönemdeki piyasalarda aşırı daralma olduğunu dile getirerek Çarşamba ekonomisinin resesyona girdiğini ve bir an evvel çözüm bulunması gerektiğini dile getirdi
Çarşamba ekonomisi son dönemlerin en durgun dönemlerinden birini yaşıyor. Yaşanan bu durgunluk yüzünden esnaf zor anlar yaşarken yetkililerden bir an evvel konuya bir çözüm bulunmasını aksi halde Çarşamba’da önümüzdeki dönemde birçok esnafın kepenk kapatacağından söz ediliyor. Çarşamba esnafının görüşlerini aldığımız durgunluk konusunda esnaf çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Konu hakkında ilk olarak görüştüğümüz Çarşamba’da bir beyaz eşya firmasının yetkili bayisi olan Ayhan Koçer, ilginç açıklamalarda bulundu. Koçer yaptığı açıklamalarda, “2006 yılının sonlarında başlayan dünya genelinde etkisi görülmüş olan dünya ekonomik krizinin etkileri hala devam ediyor. Neden derseniz bunun en önemli nedenlerinden bir tanesi üretimsel herhangi bir alanda bir yatırım yapılmadı. Buda birebirinde istihdamı etkiliyor. İşsiz kalan insanlarda haliyle bizlerin ürün satmasını etkiliyor. Bakın Çarşamba’nın ekonomik döngüsü köylüye bağlı, köylü de ne yazık ki tek geçim kaynağı haline dönüşmüş olan fındığa bağlı. Bu Çarşamba için kısır bir döngü fındık para ederse Çarşamba’daki ekonomi düzgünleşiyor para etmezse durumumuz kötü. Son dönemde Çarşamba’daki duruma fındığında bir etkisi olmadı neden derseniz. Çünkü parasız kalan insan sanal yoldan bankaları kullanarak nakit sıkıntısını giderdikten sonra herkes bankalara bağımlı hale geliyor. Ve üretimleri ile ellerine geçen nakit para direk bankalara gidiyor” dedi.

Koçer yapılan AVM’lerin ve büyük iş yerlerinin karşısında da küçük esnafın ezildiğini dile getirirken bu konuda yetkililerde bir düzenleme yapılmasını istedi.  Koçer Çarşamba’daki durgunluğun nasıl giderilebileceğine ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Çarşamba’nın bir an evvel üretim yapan tesislere kavuşması lazım, bu meyve suyu fabrikasında, çikolata fabrikasına kadar burada üretim yapan tesislere ihtiyaç var. Bunların dışında Belediye’nin de bu konuda bir çözüm bulması gerekiyor, mesela bizim belediyemizin aldığı reklam vergileri çok fazla, bu konuda belediyeler çöp ve reklam vergileri konusunda da esnafa yardımcı olmalıdır” dedi.
2012’nin başından itibaren Çarşamba piyasası çok durgun
Çarşamba’daki durgunluk konusunda esnaf hem fikirken konunun nedenleri konusunda birbirinden farklı açıklamalar geldi. Bu konuda görüştüğümüz Şen İnşaat İşletme sahiplerinden Erdoğan Şen, “2012 yılının başından beri Çarşamba’da ciddi bir ekonomik durgunluk var.  Bu yalnızca Çarşamba’da değil.  Toptancı arkadaşlardan aldığımız bilgiler doğrultusunda Türkiye’nin genelinde böyle bir durgunluk olduğunu söylüyorlar. Ara ara iş bir miktar artıyor ama bu artışlarda suni artışlar” diye konuştu. Şen açıklamalarında özellikle dönem dönem yapılan satışların esnafı yanılttığını dile getirirken bu dönemlerin nedenini de Çarşambanın tarım bölgesi olmasından kaynaklı ara ara dağıtılan, dönüm parası, fındık parası gibi paraların esnafın 1-2 günlük satışlarını düzelttiğini ama genele bakıldığında durumun çok kötü olduğunu dile getirdi.
Çarşamba Esnaflarından İlkay Çeliktaş ise konuya çok ilginç bir noktadan yaklaşarak, “Bizler zaten devlet gözünde esnaf da kabul edilmiyoruz” diyerek konuya çok farklı bir noktadan başladı. Çeliktaş, “Biz o devletten kredi alan firmalar gibi bir sermayeye sahip değiliz. Biz o büyüme rakamları içinde sayılmadığımız için büyüdük diye de görmüyoruz kendimizi. Çarşamba’daki ekonomik krizin asıl nedenlerinden bir tanesi de bankalar burada deli gibi kredi dağıttılar. İnsanlar da kredi kartı ile kendi bütçelerinden bile fazla bir harcama imkânına sahip olunca fütursuzca harcadılar. Şimdi ise o arkadaşlar mesela fındıktan elde ettikleri geliri direk kredi borçlarına yatırıyorlar. Bakın şu anda Çarşamba’da gezin kimsede nakit bulamazsınız. Her şey o kadar sanal oldu ki bizler parayı görmüyoruz bile post cihazı banka ve kredi kartları arasında bir döngü var. Televizyondaki reklamları bile izleseniz üç reklamdan bir tanesi banka reklamı. Biz parayı göremiyoruz sadece yazılı rakamları yer değiştiriyoruz” dedi.
Konu hakkında yorum yapan Ekrem Özkan’da krediler üzerinden dönen ve kredilere mahkûm kalmış bir toplum haline geldik bundan kaynaklıda ekonomi nakit döngüleri içerisinde de yapılmıyor. Buda insanların alım güçlerinin de üzerinde zamanında borçlanmalarından kaynaklı şimdi kredi ödeme gayreti içerisindeler diyerek Çarşamba’da üretimin olmadığını da sözlerine ekledi. Sadece fındık dönemlerinde ekonomik anlamada hareketlenen Çarşamba için esnafı önümüzdeki dönemde de zor günler bekliyor gibi. Konu hakkında daha detaylı haberleri konunun uzmanları ile yapılmış görüşmeleri önümüzdeki günlerde sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.
HABER-FOTO: Serkan KARAHAN

carsamba-ekonomisi-resesyonda-mi1-(1).jpg

carsamba-ekonomisi-resesyonda-mi1.20120502100518.jpg

carsamba-ekonomisi-resesyonda-mi1-(1)carsamba-ekonomisi-resesyonda-mi1-(1).jpg

carsamba-ekonomisi-resesyonda-mi1-(2).jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Çarşamba Haber