Samsun ve İlçeleri arasında son yıllarda en aktif ve en fazla okuyucu kitlesine sahip olan ve Samsun'da birincilikler elde eden Çarşamba Halk Kütüphanesi ufkunu genişleterek e- kütüphane uygulamasına hazırlanıyor. Pilot Kütüphane seçilen Çarşamba Kütüphanesi yetkilileri; Kütüphaneler Yayımlar Genel Müdürlüğü ve Hacettepe Teknokent – Teknoloji Merkezi(HT-TTM) tarafından, halk kütüphanelerinin toplumdaki sayısal bölünmenin azaltılmasına önemli katkı sağlayacak kurumlara dönüştürülmesini hedefleyen projelere maddi destek sağlayan Bill ve Melinda Gates Vakfı‘ndan hibe alınarak ‘’Kütüphane- e Türkiye ‘’ adı altında bir proje hazırlayarak gönderdi. Gönderilen proje Türkiye genelinde 1.100 Kütüphane arasında gerçekleştirilirken, projede 78 pilot kütüphane arasında Çarşamba Halk Kütüphanesi Pilot kütüphane olma başarısını göstererek çalışmalarını hızlandırdı.
Konu hakkında Çarşamba Halk Kütüphanesi Müdürü Muharrem Orta, yaptığı açıklamasında, "Proje ile Halk Kütüphanelerinin Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT) aracılığıyla bilgiye erişim hizmeti sunan öğrenme merkezleri haline getirilmesi hedeflenmektedir. Bu proje kapsamında söz konusu kütüphanelerde yazılım, donanım altyapısı oluşturulacak personel ve kullanıcıların bilgi ihtiyaçları belirlenecek, bu ihtiyaçların karşılanmasına yönelik eğitim programları hazırlanacak ve uygulanacaktır. Proje çerçevesinde, halka ücretsiz internet erişimi sağlanarak e-devlet kapısı daha etkin kullanılacak ve böylelikle halk kütüphaneleri e-dönüşüm için önemli merkezler haline gelecektir" dedi.
Projenin pilot aşaması 1 Temmuz 2013 tarihinde fiilen başlamış olup, 28 ay sürecek pilot aşaması Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TİK) istatistik bölge birimleri sınıflandırılmasının 2. düzeyine göre belirlenen Türkiye’deki 26 ilde uygulanacaktır ifadelerini kullanan Orta, "Uygulama söz konusu 26 ildeki il halk kütüphaneleri ve Kütüphaneler Yayımlar Genel Müdürlüğü tarafından belirlenmiş 2'şer ilçe halk kütüphanesi ile birlikte toplam 78 kütüphanede gerçekleştirilecektir. Gönderilen bilgisayarların kurulumu yapılarak kullanıcı hizmetine sunulmuştur. Daha önce Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü tarafından gönderilen 5 adet yeni bilgisayarında kurulumu yapılarak Çarşamba Halkının hizmetine sunulmuştur. Böylece internet bölümünde ki tüm bilgisayarlarımız yenilenmiştir" ifadelerini kullanarak şöyle devam etti.
Kütüphane Müdürü Muharrem Orta, Kütüphanenin, gelişen ve değişen toplum yapısı içinde kendisini tanıması ve elektronik ortamları kullanabilmesinin önemli bir ihtiyaç olduğunu belirterek, "İnternete dayalı olarak verilen hizmetler geri dönülmez biçimde yaşantımızı etkilemektedir. İnternet kullanımı bütün toplumlarda hızlı bir artış göstermektedir. Ancak toplumun özellikle dezavantajlı kesimlerinin internet hizmetlerinden yeterince yararlanmadığı bir başka gerçektir. Bir toplumda dezavantajlı kesimler diyebileceğimiz yaşlı, düşük gelirli, eğitim düzeyi düşük, engelli gurupların internet hizmetlerinden yararlanmamaları bu kesimler için var olan dengesizliği daha da artırmaktadır. Vatandaşlar arasında bilgiye erişimde eşitsizlik bulunan bir ülkede bilgi toplumu hedefine nasıl erişilebilir. Öyle ki halk kütüphaneleri; vatandaşların eğitim, beceri kazanma çeşitli ekonomik faaliyetlere katılma, sosyal hayata katılma gibi alanlarda ilk tercih durumuna gelmektedir. Amacımız Çarşambamıza ve Çarşambamızın güzel insanlarına daha kaliteli ve daha güzel hizmet vermek hem de kütüphanemizin çağın koşullarına uygun hale getirmektir" şeklinde açıklamalarda bulundu.
HABER-FOTO: Nuri Oğuzhan ŞEKER- Nurhan GÜZEL
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.