Çarşamba Sağlık TÜBİTAK birincisi oldu

Çarşamba Sağlık TÜBİTAK birincisi oldu
Çarşamba 75. Yıl Sağlık Anadolu Meslek Lisesi TÜBİTAK tarafından bu yıl 43.’sü düzenlenen proje yarışmasında yaptıkları proje ile fizik alanında bölge birincisi olarak, Ankara’da yapılacak olan büyük finale katılmaya hak kazandı

 

Çarşamba 75. Yıl Sağlık Anadolu Meslek Lisesi TÜBİTAK tarafından bu yıl 43.’sü düzenlenen proje yarışmasında yaptıkları proje ile fizik alanında bölge birincisi olarak, Ankara’da yapılacak olan büyük finale katılmaya hak kazandı

Çarşamba 75. Yıl Anadolu Sağlık Meslek Lisesi, TÜBİTAK tarafından 1969 yılında başlatılan ve bu yıl 43.’sü yapılan TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri yarışmasında fizik alanında hazırladıkları ‘Termal Ayakkabı’ projesi ile bölge birincisi olarak Ankara’da yapılacak olan finale katılmaya hak kazandılar. Çarşamba’da daha öncesinde TÜBİTAK projeleri alanında hiçbir başarının alınamadığını dile getiren yetkililer bu başarının Çarşamba için bir ilk olduğunu dile getirdiler.

Samsun, Amasya, Sinop, Ordu, Tokat, Giresun ve Kastamonu'dan toplam 788 proje başvurusu yapılırken, bu projeler arasından 99 adet proje seçilerek Samsun OMÜ Tepe Otel'de düzenlenen sergiye davet edildi. Dört günlük serginin ardından düzenlenen bölge finalinde 3-8 Mayıs tarihinde Ankara'da düzenlenecek Türkiye finaline katılacak 24 proje profesör, doçent ve yardımcı doçentlerden oluşan seçici kurul tarafından belirlendi. Yarışmaya, Uygulamalı Fizik dalında Fizik öğretmeni Bekir Macit danışmanlığında Sezai Can Akkuş ve İzzet Çakır isimli öğrenciler tarafından hazırlanan “Termal Ayakkabı” adlı projeyle katılan Çarşamba 75. Yıl Anadolu Sağlık Meslek Lisesi, Ankara’da gerçekleşecek Türkiye finaline katılmaya hak kazandı.

Çarşamba 75. Yıl Sağlık Anadolu Meslek Lisesi tarafından hazırlanılan ‘Termal Ayakkabı Projesi’nde ayakkabının tabanına yerleştirilen özel bir tabanlık içerisindeki maddelerin oluşturduğu reaksiyon ile ısınmalarını sağlan öğrenciler kendiliğinden ısınan ayakkabının 16-20 ˚C dereceye ısı verdiğini belirttiler. Projenin detayları söyle; Ayakkabı tabanına yerleştirilen özel katmanın içerisinde bulunan, Kalsiyum Klorür, Demir Tozu, Seramik Tozu, Tuz ve su reaksiyona girerek ısı açığa çıkarıyorlar. Kalsiyum Klorür ’ün de çekici özelliği göz önünde bulundurularak,  Kalsiyum Klorür ‘ün Klorürünü alarak oksitlenmeye başlayan demir dışarıya ısı verir. Bu oksitlenmeyi ayak hareketleri tetikler ve bu olay ayakkabı tabanında bulunan Demir miktarı tamamen yanıncaya kadar devam eder. Dışarıya 16-20 ˚C ısı verir. Bu reaksiyonda Seramik tozu dışarıya verilen ısı miktarını ve süresini arttırır. Bu olay demir tozu miktarıyla doğru orantılı olarak devam eder. Tuz reaksiyonu hızlandırır. Bir taban ısı (Demir oranı ile doğru orantılı olarak) ömrü böylece ortalama bir aya denk gelmektedir. Kazanılan bu başarının bu zamana kadar Çarşamba’da daha önce kazanılmadığını belirten Okul Müdürü Ahmet Oran, öğrencilerini tebrik ederken, Ankara’daki düzenlenecek olan final içinde umutlu olduklarını dile getirdi.

HABER- FOTO: Serkan KARAHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber