Çarşamba Şeker Fabrikası’nda yeniden faaliyet umudu!

Çarşamba Şeker Fabrikası’nda yeniden faaliyet umudu!
Çarşamba Şeker Fabrikası’nın yeniden çalışması için büyük umutlarının olduğunu, gelecek dönemde fabrikanın yeniden faaliyete başlayabileceğini belirten Şeker-İş Çarşamba Şube Başkanı Sinan Türe, açıklamalarda bulundu.

Çarşamba Şeker Fabrikası’nın yeniden çalışması için büyük umutlarının olduğunu, gelecek dönemde fabrikanın yeniden faaliyete başlayabileceğini belirten Şeker-İş Çarşamba Şube Başkanı Sinan Türe, Yeniden açılmayan tek fabrika Çarşamba. Yetim değilsek mutlaka açılacak" dedi.

Şeker-İş Sendikası Çarşamba Şube Başkanı Sinan Türe, Çarşamba Şeker Fabrikası’nın son durumuna yönelik değerlendirmelerde bulundu. Başkan Türe, gazetemize; Şeker fabrikasının özelleştirilme sürecinin durdurulmasından itibaren bugüne kadar gösterdiği duyarlılık örneğine teşekkür ederek; “Gerçekten fabrikanın özelleştirme sürecinde bizim kadar sizlerde aynı bilgilere sahipsiniz. Mücadelemizi ve bizleri çok iyi anlamda anlattınız. Derdimizi sizlerin vasıtasıyla kamuoyuna anlatabildik. Allah o günlere bizleri tekrar geri düşürmesin. Çok zor süreçlerden geçtik.  2 defa ihalesi yapılan C portföyü Çarşamba Şeker Fabrikası’nda birinde mahkeme kararıyla, diğerinde de dönemin Başbakanı’nın imzasıyla özelleştirilmesi durduruldu. Burada durdurulmasının nedeni de biz Türkiye’de şeker sanayini, şeker fabrikalarını, şeker çiftçisini, şeker işçisini iyi anlattık. Yapılan özelleştirmenin kamuoyuna bir yararının olmayacağını anlatmamız sonrasında özelleştirme süreci durduruldu. Bu süreçten sonra neler yaşandı? 25 tane kamuya ait Şeker Fabrikaları vardı. Bunların 5 tanesi Çarşamba, Ağrı, Kars, Susurluk ve Alpullu üretime bir süre ara vermişti. Gerekçesi ise yeterli şeker pancarı olmaması ve zarar etme iddiası idi.  Bunların  da ana nedeni o dönemde görev alan sorumluları suçlamak istemiyorum ama sonuçta onların hatasından kaynaklanmıştı. Hiç kimse taşın altına elini koymadı. Yani risk almak istemediler.” dedi

“RİSK ALDILAR, BAŞARDILAR”
Şeker-İş Başkanı Türe konuşmasının devamında ise, “Peki şimdi neler oldu, neler değişti diyecekseniz de 25 tane Şeker Fabrikası’ndan sadece Çarşamba Şeker Fabrikası çalışmakta. Gerçekten bu durum bizleri derinden üzmekte. Çarşamba’lı olarak, Çarşamba sevdalısı olarak bizim acımız oldu. Ama bir yandanda Sayın Genel Müdürümüzün, Sayın Genel Müdür yardımcılarımızın ve ekibinin bu yıl risk alıp da, 4 tane şeker fabrikasını olan Susurluk, Ağrı, Alpullu ve Kars’ı tekrar çalıştırmaları, bu kararda da başarılı olmaları bizi son derece mutlu ediyor. İşte yönetim farkı diye buna denir. Sayın genel müdürümüzün, yardımlarının hakkını vermek gerekir. Yürekten kutluyorum.” Şeklinde konuştu.

“FABRİKANIN YENİDEN FAALİYETE GEÇMESİNİ UMUYORUZ”

Başkan Türe Çarşamba Şeker Fabrikası’nın yeniden çalışabilmesi için çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, “Çarşamba Şeker Fabrikası’nın yeniden çalışması için çalışmalar sürüyor. Gelecek yıl fabrikamızın çalışması için üretim kapasitesinin aynı şekilde yeniden devam etmesini umuyoruz. Genel Müdürümüze çok teşekkür ediyorum. Büyük risk alarak, 5 yıldır çalışmayan fabrikaları tekrar üretime kattığı görülüyor. Ve sonuçta aldığı riskin sonucu verdiği kararlarla da haklılığı çıkmıştır, ortadadır. Çalışma kararı alınan bu fabrikalar revizyondan geçirilmiş ve Allah’a şükürler olsun ki, 24 fabrikamız seri üretime devam etmektedir. Tümünün içinde çalışmayan tek fabrika Çarşamba Şeker Fabrikamızdır. Sayın Genel Müdürümüzden, yetkililerden, bölgesel siyasetten önümüzdeki yıl Çarşamba Şeker Fabrikası’nın da çalışma kapsamına alınmasını istiyor, bu yönde çalışmalarımızı v alternatiflerini sunuyor ve bu yönde ki desteklerini yürekten bekliyoruz. İnşallah önümüzdeki sene Çarşamba Şeker Fabrikamız da geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi tekrar üretime başlayacağına inanıyoruz. Kaldı ki fabrikamız en son teknoloji ile kurulmuş en genç fabrika özelliği ile de diğerlerinden daha uzun vade de üretime katkısı olacağına inandığımız tek fabrikadır.” dedi.
“SİYASİLERİMİZDEN DE DESTEK BEKLİYORUZ”

Başkan Türe’ye yönelttiğimiz “Çarşamba Şeker Fabrikasının çalışması için siyasilerden bir destek yardım oldu mu” sorusuna cevaben, “Özellikle iktidarda ki siyasilerimizden bugüne kadar hiç bir destek görmedik. Ama şunu da belirtmek isterim ki CHP Samsun Milletvekilimiz Hayati Tekin daha önce üretim dahiline alınan 4 fabrikanın dışında bırakılan Çarşamba Şeker Fabrikası’nın üretim yapmaması sonrasında TBMM’de gündem dışı  gündeme getirmiştir. Diğer fabrikalar çalıştı, önümüzde ki yılda da Çarşamba Şeker Fabrikası’nın da üretim kapsamına alınmasının gerektiğini söylemişti. Bunun için kendisine de teşekkür ediyoruz. Bunun dışında siyasilerimize bu fabrikanın çalışmasıyla ilgili raporları sunduk. Gerçekten bilgi almak istiyorlarsa bilgi verme noktasında biz her zaman hazırız. İnşallah birlik ve beraberlik içerisinde, önem taşıyan Çarşamba Şeker Fabrikası, bölge çiftçisi, bölge besicisi, bölge nakliyecisi, bölge esnafının yararına olan bir adım atılır diye ümit ediyorum. Türkiye Şeker Fabrikaları 3 milyar dolarlık bir istihdam, 10 milyon kişiye direk ve en direk istihdam sağlayan bir sanayi kuruluşu. Böyle bir girdisi olan sanayi tekrar gözden geçirilmelidir. Eski günlerde olduğu gibi fabrikamız ayağa kalkmalıdır diye düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

TÜRE’DEN ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ DEĞERLENDİRMESİ

Çarşamba Şeker Fabrikası’nın arazisinin bir bölümü OSB’ye verildiği, Şeker Fabrikası’nın arazisine kurulacak Organize Sanayi Bölgesi’nin 1500 kişiye sağlayacağı istihdam mı yoksa Çarşamba Şeker Fabrikası’nın mı yarar sağlayacağı sorusuna ise Başkan Türe u şekilde cevap verdi: “Bizler bu memleketin çocuğuyuz. Bu memleket için bir çivi dahi çakanlardan Allah razı olsun. Zamanında Sayın Erbakan hocanın girişimleriyle Milli Seferberlik, Ağır Sanayi hamleleri ile temeli atılan Çarşamba Şeker Fabrikası 1989 yılında faaliyete başladı. 1250 kişiyle başlayan Çarşamba Şeker Fabrikası bu günkü mevcut durumu 200 -250 çalışana kadar düşürüldü. Şimdi şunu söylemek istiyorum. Çarşamba Şeker Fabrikası’nın arkası ve yanında ki arazinin bir bölümü Organize Sanayi Bölgesi adına Özelleştirme İdaresi’nden alındı. İlk önceleri Gıda Sanayi üzerine, daha sonra da bu gün ise Karma Sanayi olarak düşünülüyor, hesaplanıyor. Baktığımız zaman o arazi orman bölgesiydi. Atıl durumda bir araziydi. Çarşamba Şeker Fabrikası’nı hiçbir şekilde etkilemeyecek bir araziydi. Bizde GOSB  veya Karma Organize Sanayisi için destek verdik. Bizim fabrika çalışma sahamızı etkilemediği sürece burada yapılan sanayiler bizimdir. Ve orada çalışanlarda bizim vatandaşımızdır.” dedi.

ÇARŞAMBA’NIN GENÇLERİ İÇİN KAÇIRILMAYACAK BİR FIRSAT

Şeker Fabrikasının özellikle ilçedeki gençler için önemli bir iş fırsatı olabileceğini vurgulayan Türe, “Çarşamba Şeker Fabrikası binlerce kişiye ekmek kapısı olabilecek bir kuruluş. Fabrikada çalışanlar asgari ücretin yanında sendikalı olduğunda toplu iş sözleşmelerinde de faydalanıyor. Bakıldığında özellikle Çarşamba’nın gençleri için, Çarşamba Şeker Fabrikası ve Çarşamba Şeker-İş Sendikası bulunmaz bir fırsat diye düşünüyorum. Tabi ki bunu el birliğiyle gündeme getirebilirsek. Çarşamba Şeker Fabrikası olarak hiçbir şeye karşı değiliz. Bizim sendika anlayışımız farklı. Biz ne ücret sendikacılığı yaparız, ne bir siyasi partinin sözcülüğünü yaparız. Biz sosyal bir sendikayız. Şeker-İş Sendikasının yapmış olduğu nişasta bazlı şekerlerle ilgili, herkesi doğrudan ilgilendiren, her evin kullandığı tatlıdan alın, çikolatan alın içtiklerimize kadar kullandığımız şekerde ne kullanılıyor. Şeker Fabrikası yıllardır bunun mücadelesini veriyor. İmza kampanyaları gerçekleştirdi. Sosyal sendika anlayışıyla bizde nişasta bazlı şekere karşı mücadeleyi veriyoruz.” şeklinde konuştu.


“SADECE FINDIK OLMAMALI”

‘Çarşamba ilçesi fındığa terk edilmiş durumda’ diyen Başkan Sinan Türe, “Fındık üreticisi de adeta ağlıyor. Bende köylü çocuğuyum. Bu ürüne alternatif yok. Çiftçi fındığa sahip çıkması noktasında haklı. Fındık adeta kumar gibi bir bakıyorsunuz fiyat iyi olduğunda sende fındık olmuyor, fiyat düşük olduğunda elindeki fındık çok oluyor. Çiftçi fındığa bel bağladığı sürece sıkıntılardan kurtulamaz gibi geliyor. Eskiden şeker pancarı ekildiği zaman tıpkı fındıktaki gibi bir düğün yapılacağı vakit ya da daire alındığında ödemesinin ne zaman yapılacağı sorulduğunda şeker pancarı zamanına denilirdi. Bir traktör alınacağı zaman parasını pancar zamanına veririm denirdi. Böyle bir cümle halkımızın dilinde bir zamanlar yerleşmişti. Ovamızda fındık olsun tabii ki ama sadece fındığa bel bağlamayalım. Fındıkta hava şartları uygun olmadığında para etmiyor. Olmadığı zaman para ediyor, olduğu zamanda da para etmiyor. Böyle bir çelişki var. Ama pancar tarımı farklı. Pancar tarımı devlet güdümü altında. Alıcısı belli, fiyatı belli. Fiyatlarda şuanda fena değil. Üreten çiftçi şuanda gerçekten para kazanıyor. Ama burada uygulanan yanlış politikalarla çiftçiyi pancardan caydırdık.” ifadelerini kullandı.
“KENDİMİZİ GÜNCELLEMEMİZ LAZIM”
Şeker Pancarının yetiştiriciliğinde ki kolaylıkları dile getiren Başkan Türe, “Bir defa tarımda kendimizi de güncellememiz lazım. Şimdi şeker pancarına bugün 1 dönüme 5-6 işçi tutarak çapa yaptırırsanız, işçinin giderlerinde farklılıklar yaşanıyor. Pancar bölgelerine baktığınız zaman artık tamamen makineleşti. Üretici 100-200 dönüm şeker pancarı yetiştiriciliğini tek başına yapabiliyor. Kendimizi yenilememiz gerekiyor. Tabi sadece bu neden değil. Fabrikayı da iyi yönetemedik. Fabrikaya gelen çiftçiye yeterli ilgi ve alaka gösteremedik. Bu sorunlar ardı ardına eklendi ve pancardan çiftçilerimiz uzaklaştı.

Çarşamba’da şeker pancarının yeniden üretiminin yapılabilmesi konusuna değinen Başkan Sinan Türe, ilk olarak Bafra'da şeker pancar üretimi için bir ekim-söküm çavuşuna, irtibat bürosuna ihtiyaç olduğunu, çevre il ve ilçelerdeki fabrikalardan gelecek şeker pancarı ile vatandaşın yeniden şeker pancarı üreticiliğine döndürülebileceğini belirtti. Gelecek yıl Çarşamba Şeker'in çalışması için Bafra, Çarşamba ovası ve çevre il ve ilçelerin bazılarından 100 bin ton pancar geldiği veya şeker kamışı getirildiği takdirde kar eden bir fabrika olarak ilçe ve bölgeye hizmet verecek büyük bir sanayi olacağına inandığını belirterek bu taşın altına herkesin elini değil gövdesini koymasını beklediğini belirterek açıklamasına son verdi.

HABER: Nuri ŞEKER – Nurhan GÜZEL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir