Şeker-İş Sendikası’nın Samsun’da başlattığı "Çarşamba Şeker Fabrikası kapatılmasın" kampanyası için gerçekleştirilen imza kampanyasına ilgi beklenenden fazla olurken, Türk - İş Samsun Şube Başkanı Nakif Yılmaz, "Çarşamba Şeker Fabrikası ve arazisi birilerine promosyon olarak mı verilecek?" sözleri dikkat çekti.
Samsun Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Gazi Müzesi önünde gerçekleştirilen kampanya için Şeker-İş Sendikası Çarşamba Şubesi Başkanı Sinan Türe ve yöneticileri ile işçilerin katıldığı Şeker Fabrikamız kapanmasın kampanyasına ilgi büyük oldu. Şeker Fabrikasının kapatılmaması için Samsun' da başlatılan imza kampanyasında, sendika üyeleri Çarşamba Şeker Fabrikası’nın kapatılmaması için mücadele ediyor.
Yapılan imza kampanyalarına destek amacı ile katılan Belediye-İş Sendikası Samsun Şube Başkanı İlyas Yiğit, “Türkiye’nin katma değerlerinden, Cumhuriyet’in kazanımlarından birisi olan Şeker Fabrikaları, özel sektörün acımasız kar hırsına maalesef yem olmak üzere. Özel sektöre kurban edilerek özelleştiriliyor, ekonominin can damarı, işsizliği önemli oranda azaltarak ve istihdam sağlayan devasa bir kuruluş kapatılmak üzere. Bu anlamda Şeker-İş Sendikasının başlatmış olduğu “Çarşamba Şeker Fabrikası kapatılmasın”, Çarşamba ekonomik olarak zafiyete uğratılmasın kampanyasına çiftçiye destek olmak için buradayız.” Şeklinde konuştu.
Yine gerçekleştirilen imza kampanyasında konuşan TÜRK- İŞ Samsun Şube Başkanı Nakif Yılmaz, “Önceki yıllarda Çarşamba Ovası’nda şeker pancarı ekiliyordu. Çiftçiler pancar ekimi için destekleniyor ve teşvik ediliyordu. Bugün öyle bir politika izlenilmeye başlanıldı ki, kendi halkına ihanet eder duruma getirildi. Bizler zehirleniyoruz. Burada sanayi yok, fabrika yok, iş alanları yok. Tek yerimiz, kalemiz Şeker Fabrikasıydı. Onu da elimizden aldılar." ifadeleri ile açıklamasın şöyle devam etti.
Çarşamba Şeker Fabrikası’nın arazisine göz diken, Çarşamba’ya ihanet ediyordur. Halkımızın sağlığı ile oynanıyor ve yöremize ihanet ediliyor sözlerini kullanan Yılmaz, "Şeker Fabrikaları nasıl kapatırız diye değil, nasıl üretimi artırabiliriz diye düşünülmesi gerekir. Çarşamba ve Bafra Ovası’nda fındığın haricinde üretilen en iyi ürün pancardı. Verimi yüksek olmasına rağmen, deniliyor ki şeker pancarı üretmeyeceksiniz, şeker üretmeyeceğiz, zehirli tatlandırıcılar kullanacağız.
Biz çocuklarımızın geleceği için, ülkemizin geleceği için bu fabrikaların kapanmamasını istiyoruz. Köye dönüşlerin olması için hükümet yeni destekler veriyor. Tam da bu zamanda ülkede şeker pancarı üretilsin istiyoruz. Fındık’ta bir numarayız ama belirleyici olan biz değiliz. Şeker Pancarı bizim yöremizin mahsulü şeker pancarı kaldırıyorlar. Tabi ki şehrimize yeni fabrikalar kurulmalı. Kurulacak bir çok alan varken şehrin merkezinde bulunan bir değerli araziyi sanayiye dönüştürmek doğru bir düşünce değil. İnşallah bu düşünceden geri dönülür.” diyen TÜRK- İŞ Samsun Şube Başkanı Nakif Yılmaz, konuşmasının devamında şunları dile getirdi.
Nakif Yılmaz, "Özel sektörlerle mücadele edemeyeceği için diyecekler ki; Bakın fabrika zarar etti. Bunu kendi elimizle bize kapattıracaklar. Bir şey özelleştirilirken ya da satılırken özelleştirme kapsamına alınmayan Çarşamba Şeker Fabrikası promosyon olarak mı veriliyor. 14 fabrika özelleştirilirken, Çarşamba Şeker Fabrikası özelleştirilmiyor, zarar ediyor deniliyor. Birilerine mi rant sağlanacak. Uygulanan politikanın yanlış olduğunu söylemek istiyorum. Çarşamba Şeker Fabrikası’nı kafalarında kapatmışlar. Ama biz bu düşünceyi akıllardan kaldırmak istiyoruz.” diyerek açıklamasını tamamladı.
İmza Kampanyasına Murat Karayalçın ile katılan ve meydana gelerek imza atarak Çarşamba Şeker Fabrikası’nın Milli Değer olduğunun altını çizen Siyasetçi Hayri Erdönmez, “Bir Çarşambalı olarak Şeker Fabrikası’nın kapatılmasından yana değilim. Üreticinin alın terini değerlendireceği kendi ayağının dibindeki fabrikayı özelleştirilecek ve buralar rant alanına çevrilecek. Bence buralar milli bir değerdir. Milli Değerler kişilere veya sermayelere peşkeş çekilmemeli. Rantabıl hale getirilerek üretime devam ettirilmelidir. Bu yöre içinde lazımdır, ülke için de lazımdır. Birilerinin Şeker Fabrikası arazisi karşısında iştahı kabaracak. Ve orada devletin yeri düşüncesiyle bedava yere konmak isteyecekler.” değerlendirmesinde bulundu.
Şeker-İş Sendikası Çarşamba Şubesi tarafından kurulan standa gelen bir diğer isim Eski Başbakan Yardımcısı Murat Karayalçın oldu. Karayalçın Şeker-İş’in başlatmış olduğu imza kampanyasına katılarak imza attı. Şeker Fabrikalarının kapatılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz şeklinde sorulan soruya ise, İmza atarak böyle destek veriyorum" şeklinde kısa ve net cevap vermesi dikkat çekti. Karayalçın, imza attıktan sonra Şeker-İş Sendikası Çarşamba Şube Başkanı Sinan Türe ile bir süre bilgi alışverişinde bulundu.
İmza Kampanyasına Eski Başbakan Yardımcısı Murat Karayalçın'ın yanı sıra, CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, Eski Atakum Belediye Başkanı Hayri Erdönmez, İlkadım eski Belediye Başkanı Necat Demirtaş, Atakum Eski Belediye Başkanı Metin Burma, Türk İş Samsun Şube Başkanı Nakif Yılmaz, Belediye İş Samsun Şube Başkanı İlyas Yiğit, Çarşamba Şeker- İş Sendikası Başkanı Sinan Türe ve yöneticileri ile eski Çarşamba CHP İlçe Başkanı Süleyman Bilici 'nin yanı sıra binlerce kişi katılırken akşama kadar sürten imza kampanyasının bir benzerinin de Çarşamba günü Çarşamba köprüsünde imza kampanyası yapmayı planladıkları öğrenildi.
HABER- FOTO: Nuri ŞEKER- Nevzat AKKAYA- Ayhan GONCA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.