Çarşamba’da da olabilir mi?

Çarşamba’da da olabilir mi?
Türkiye'nin, alanında en büyükleri arasında yer alan Susurluk Şeker Fabrikası, 4 yıl sonra tekrar faaliyete geçirildi. Bu haberin ardından bölgede yıllardır hizmet veren ve üretimi durdurulan Çarşamba Şeker Fabrikası’nın faaliyete geçmesi için umudun varl

Türkiye'nin, alanında en büyükleri arasında yer alan Susurluk Şeker Fabrikası, 4 yıl sonra tekrar faaliyete geçirildi. Tesiste iki ayda 410 bin ton şeker pancarı işlenecek. Balıkesir, Bursa, Çanakkale ve Manisa bölgesinde bu dönem yaklaşık 230 bin ton şeker pancarı üretileceği belirtilirken, "140 bin ton Konya'daki Ilgın Şeker Fabrikası, 40 bin ton da Alpullu'daki tesisten gelecek. Toplam 410 bin ton şeker pancarını iki ay gibi bir sürede işleyeceğiz. Fabrikanın tekrar hizmete girmesinde destek veren siyasilerimize, genel müdürlerimize ve çiftçilerimize teşekkürlerimizi sunuyoruz" şeklinde açıklamalar yapıldı.

carsamba’da-da-olabilir-mi-(1).jpg

Bu haberlerle Çarşamba Şeker Fabrikasında çalışan personeller, Sendika yetkilileri ve ilçe ile çevrede ki vatandaşlar da Fabrikanın yeniden hayata geçirilebileceğini konuşmaya başladılar. Türkiye'nin en modern sistemle kurulan ender fabrikalarından olan Çarşamba Şeker Fabrikası için Çarşamba Şeker-İş Sendikası İlçe Temsilcisi Sinan Türe, "Alpullu, Kars ve Ağrı Fabrikalarında da 3 yıldır çalışma yok. Ancak Susurluk çiftçisi 410 bnni ton pancara ulaşınca Kars ve Ağrı fabrikaları kapatıldı Susurluk açılarak çalıştırılmaya başladı. Çarşamba Şeker çalıştırılabilir ama çiftçiyi özendirecek çalışmaların ve teşviklerin yapılması gerekir" dedi.

Türe, "Çarşamba ve Bafra ovasında ki çiftçiler şeker pancarına döner ve fabrikanın çalışabileceği tonda pancar ekimi yapılabilir. Bunun başarılabilmesi için ne gerekiyor derseniz. Şeker pancarını tıpkı hayvan yemi olarak kullanılan slajlık ürünlerde, yonca da devletin verdiği destek gibi destekler verilerek desteklenmeli. Yine pancar üreticisine mazot fiyat indirimi, bölgesel pancar fiyatı verilerek vergilerden düşülerek özendirilebilir. En çok 2004 yılından önce olduğu gibi bölgesel pancar fiyatları verilmelidir. Bu bölgenin şeker oranı düşük olması nedeni ile çiftçiye farklı fiyat bölgesel taban fiyat uygulandığı takdirde şeker pancarı ekimi yeniden canlandırılabilir. Bunun hükümet ve devletimiz tarafından acil olarak gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bunların yarısı dahi yapılsa mutlaka fabrika yeniden canlanması kaçınılmazdır" ifadelerini kullandı.

HABER-FOTO: Kenan GÜN- Ayhan GONCA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir