Çarşamba’da fındıkta ‘Külleme’ Mücadelesi

Çarşamba’da fındıkta ‘Külleme’ Mücadelesi
Son yıllarda Çarşamba ilçesinde ki fındık arazilerinde yoğun olarak görülmeye başlanan külleme hastalığı konusunda Çarşamba Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından mücadele çalışmaları başladı

Çarşamba Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ekipleri tarafından fındıkta külleme hastalığıyla mücadele konusunda Çarşamba’nın sahil, orta ve yüksek kesimlerinde incelemeler gerçekleştirildi.  Müdürlük personelleri tarafından yapılan incelemelerde tutulan gerekli notların ardından, çiftçilere ilaçlama zamanları mesajla bildirildi.

Külleme hastalığı ile Mücadele Yöntemleri:

Kültürel Önlemler:

Bulaşma kaynaklarının azaltılması için yere dökülen yapraklar ile hastalıklı bitki artıkları toplanmalı, bulaşık dip sürgünleri kesilmeli ve imha edilmelidir.

Bahçede nemi azaltmak, iyi bir hava sirkülasyonu ve yeterli ışıklanma sağlamak için ocak başına maksimum 5-6 dal bırakılarak budama yapılmalı; hastalık ilk önce taze sürgün ve yapraklarda bulaşma gerçekleştirdiğinden dip temizliklerini sezon içinde en az 2 kez yapılmalı dip sürgünlerinin hem verim üzerine olumsuz etkisi ortadan kaldırılmalı hem de hastalığın bulaşması önlenmelidir.

Kimyasal Mücadele;

Hastalık bahçede geçen yıllarda bulaşık ise yapraklar para büyüklüğüne geldiği dönemde yani çotanak bağlama döneminde ilaçlı mücadeleye başlanmalı, ilacın etki süresine göre 15-20 gün aralıklarda hasada kadar ilaçlamalara devam edilmelidir. Bitki Koruma Ürünü seçiminde 1. ve 2 ilaçlamayı Kükürt 800 g/l aktif maddesinden tercih edilmeli, böylece hem külleme hastalığı baskı altına alınacak hem de Fındık Kozalak Akarı zararı önlemiş olacaktır. Diğer ilaçlamalarda ise ruhsatlı preparatlardan etki mekanizması ve kalıntı süresine dikkat edilerek ilaçlamalara devam edilmelidir.

Hastalık bahçede geçen yıllarda bulaşık değilse hastalık görülür görülmez ilaçlı mücadeleye geçilmelidir.

İlaçlama Programı;

İlaç (Geçen yıl Bulaşık ise) ; Hakim çeşidin yaprakların para büyüklüğüne geldiği dönem 5-10 Nisan tarihinde Kükürt 800 g/l aktif maddesinden 100 litre suya 400 cc gelecek şekilde uygulanmalı

İlaç ; 25 Nisan -5 Mayıs  Hastalığın bulaşmasını önlemek amacıyla ve ayrıca Kozalak Akarı zararına karşı Kükürt 800 g/l aktif maddesinden 100 litre suya 400 cc gelecek şekilde uygulanmalı,

İlaç ; 20-30 Mayıs tarihleri arasında bahçede Fındık Kurdu Zararlısı mevcutsa zararlıya kontrol altına alabilecek bitki koruma ürünleriyle birlikte külleme hastalığına ruhsatlı  sistemik ve tedavi edici olan ruhsatlı Floupyram 200 g/l+Tebuconazole 200 g/l  aktif maddeli ilaç karıştırılarak uygulanır.

İlaç ; 15-25 Haziran tarihleri arasında bahçede külleme hastalığına ruhsatlı  sistemik ve tedavi edici olan ruhsatlı Floupyram 200 g/l+Tebuconazole 200 g/l  aktif maddeli ilaç karıştırılarak uygulanır.

İlaç ; 5-15  Temmuz tarihleri arasında bahçede külleme hastalığına ruhsatlı sistemik koruyucu ve tedavi edici olan ruhsatlı 50 g/l Triadimenol aktif maddeli ilaç Fındık yeşil Kokarcasına ruhsatlı bir preparatla karıştırarak uygulanmalıdır.

carsamba’da-findikta-‘kulleme’-mucadelesi-(1).jpg

carsamba’da-findikta-‘kulleme’-mucadelesi-(3).jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir