Çarşamba’da Kahverengi Kokarca Alarmı

Çarşamba’da Kahverengi Kokarca Alarmı
Çarşamba ilçesinde Kahverengi Kokarca Zararlısı ile Mücadele Eylem Planı – Koordinasyon toplantısı gerçekleştirildi

Çarşamba Ticaret Borsası M. Rıfat Hisarcıklıoğlu Konferans Salonu’nda, Çarşamba Kaymakamlığı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından, Karadeniz Bölgesi’nde ekonomik olarak yetiştiriciliği yapılan ürünlerde ciddi kayıplara neden olabilecek Kahverengi Kokarca zararlısı ile mücadele yöntemlerinin aktarıldığı toplantı gerçekleştirildi.

“Kullanılmayan alanlarda mutlaka ilaçlama yapmak zorundayız”
Fındık üreticilerinin, sadece fındık hasadı yapmayıp ilaçlama döneminde de gerekeni yapmaları gerektiğini söyleyen Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “Samsun için meyvecilikte yaklaşık 1 milyon 200 bin dekar alanda 124 bin ton rekolte ile fındık, en önemli ürünümüz. 2017 yılından itibaren bu ismi duyuyoruz. Yeşil kokarcayı hepimiz biliyoruz ama kahverengi kokarcanın zararı kadar etkili değil. Kırsal kesimlerde artık kimse kalmadı. Bizler kullanılmayan alanlarda mutlaka ilaçlama yapmak zorundayız. Fındık üreticilerimiz, sadece fındık hasadı yapmayıp ilaçlama döneminde gerekeni yapmaları gerekiyor. Önümüzdeki yıllarda inşallah zararsız, kokarcanın bulaşmadığı bir sezon görmek nasip olur.” İfadelerini kullandı.

“Hem çocuklar hem de büyükler için tehlikeli bir durum oluşturuyor”
Kahverengi Kokarca zararlısı ile mücadele kapsamında yapılacak olan çalışmalara katkıda bulunacağına değinen Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan, “Tarım İl Müdürlüğümüz ve Tarımsal Araştırma Müdürlüğümüz bizlere yol gösterici olacaklar. Yapacak oldukları çalışmalara bizler de katkı sağlayacağız. Hem tarım ürünlerinin zararlılığı açısından hem de insanların özellikle evlerinde de çok büyük bir sıkıntı oluşturmaya başladı. Hem çocuklar hem de büyükler için tehlikeli bir durum oluşturuyor. Kırsal kesimlerde daha fazla yaygın olduğu için muhtarlarımıza, tarla sahiplerini uyarma noktasında büyük görev düşüyor. Muhtarlarımız, nasıl ki tüm hayvanların aşılandığından emin oluyorsa aynı şekilde tüm bahçelerin ilaçlandığından da emin olacak şekilde bir çalışma yürütmemiz gerekiyor. Bölgemizin en önemli geçim kaynağı fındık ve kivi. Bu konuda istikrarlı olmak zorundayız. İnşallah güzel bir mücadele ile bu sorunu da atlatırız.” Şeklinde konuştu.

“Bu mücadele için elimizden geleni yapacağız”
Proje kapsamında el birliği içinde çalışılması gerektiğini vurgulayan Çarşamba Kaymakamı Doç. Dr. Şükrü Yıldırım, “Büyükşehir ve Çarşamba Belediyemiz içinde olmak şartıyla, bu mücadele için elimizden geleni yapacağız. Bu çalışma kapsamında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” Cümlelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Kibar Ak ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Siber Müdürü Lale Baykal, katılımcılara slayt gösterisi ile mücadele kapsamında bilgiler verdi.

Programa, Çarşamba Kaymakamı Doç. Dr. Şükrü Yıldırım, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan, Çarşamba Ticaret Odası Başkanı Ayhan Sonkaya, Çarşamba Jandarma Komutanı Mustafa Kemal Çelik, Çarşamba İlçe Emniyet Müdürü Barik Çiçek, İlçe Sağlık Müdürü Muhammet Akyüz, Çarşamba İlçe Tarım ve Orman Müdürü İrfan Öztürk, Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir, Çarşamba Muhtarlar Derneği Başkanı Yusuf Özkan, STK temsilcileri, idari kurum amirleri ve mahalle muhtarları katılım sağladı.

Gerçekleştirilen program slayt gösterilerinin ardından sona erdi.

HABER: İsmail TEMİZ

carsambada-kahverengi-kokarca-alarmi-3.jpg

carsambada-kahverengi-kokarca-alarmi-2.jpg

carsambada-kahverengi-kokarca-alarmi-1.jpg

İlgili Haberler

Kaynak:İsmail Temiz

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Çarşamba Haber