Çarşamba’da Kültür-Sanat bitti mi?

Çarşamba’da Kültür-Sanat bitti mi?
Çarşamba geçmişinde birçok sanatçının izlerini taşır. Çarşamba’nın Kültür - Sanat alanında geçmişindeki bu birikiminin kaybolan kültür-sanat yaşamıyla bitmeye yüz tuttuğu birçok kesim tarafından tartışılan bir noktaya geldi

Çarşamba geçmişinde birçok sanatçının izlerini taşır. Çarşamba’nın Kültür - Sanat alanında geçmişindeki bu birikiminin kaybolan kültür-sanat yaşamıyla bitmeye yüz tuttuğu birçok kesim tarafından tartışılan bir noktaya geldi 

  Çarşamba’da yaşayanların kimi şikâyetleri var. Özelikle bölgeye dışarıdan gelmiş olan memur, öğrenci gibi Çarşamba yerlisi olmayan insanlar Çarşamba’da kamusal yaşam alanlarının azlığı ve kültür-sanat anlamında ilçede yaşam alanlarının olmamasından şikâyetçi.

Geçmiş sanatsal anlamda birçok etkinliğe ve sanatçının yetişmesinde ön ayak olmuş bu bölge şimdi ise kısır bir döngünün içerisinde. Çarşambalıların bu konuda birçok dertleri var. Özelikle öğrencilerin ve velilerin sıkıntıları bu konuda daha da ön plana çıkıyor. Veliler ve öğretmenler çocukların gelişimde kültür-sanat faktörünün önemine dikkat çekerken, Çarşamba’da bu alanda yapılan faaliyetlerin yetersizliği çocuklarının gelişim süreçlerini de birebir etkilediğini belirttiler.

Konu hakkında görüştüğümüz öğrenci velileri, “Bizler çocuklarımızı okula gönderiyoruz. Sabahleyin servislerine biniyorlar okula gidiyorlar, akşam yine ayı servisle evlerine dönüyorlar. Evde ise onca çabamıza rağmen bilgisayarın karşısından kaldıramıyoruz. Bunun nedeni de açık çünkü çocuklarımıza başka bir şey sunamıyoruz. Çarşamba’da bütün orta öğretim hayatı boyunca bir sinemaya, tiyatroya gidemeyen çocuklar var. Okullarda bu konuda yetersiz kalıyor. Bu konuda birikimli yönlendirici öğretmenlerimizin sayısı çok az. Tabi birde gerçek var ki kendisi bile sinemaya tiyatroya eğitici bir seminere katılamayan bir öğretmen çocuğumuza nasıl yön göstersin” şeklinde konuştular.

Veliler çocuklarının kültür-sanat alanının eksikliğinden kaynaklı kötü alışkanlıklara daha çabuk yönlendiklerini dile getirirken, “Çocuklarımız dışarıya çıktıklarında yapacak herhangi bir şey bulamıyor. Bu da kötü alışkanlıklara yönelmelerinde etkin rol oynuyor. Benim çocuğumun sinemaya gitmesi, tiyatro oyunu izlemesi için 40km yol gitmesi geriyor. Yetkilerin bu alana da bir an evvel el atması gerekiyor. Bakın herkes belli projelerle halkın karşını çıkıyor ama projelerin içerisinde ne yazık ki bu alanlara dair bir şey bulmak zor. Artık bunun bilinçli yapıldığını düşüyoruz” dediler.

Çarşamba’nın beni cezbedici herhangi bir tarafı yok!

Çarşamba’da yaşayan memurlarda bu konularda şikâyetçi olduklarını dile getirirken birçok memurun benzeri sebeplerden kaynaklı İl merkezinde ikamet edip geliş-gidiş yaptıkları bilgisi alındı. Memurlar, “Bizler devlet memurlarıyız tayinimiz nereye çıkarsa biz oraya gidip hizmet veririz. Devletimizde bu hizmetten kaynaklı bize para öder. Bizde o parayla geçimizi sağlarız ve bölge ekonomisine bir çeşit katkı koyarız. Ama bu Çarşamba’da bu şekilde işlemiyor. Birçok arkadaşımız il merkezinde kalıp geliş-gidiş yapmayı tercih ediyor. Bakın yakın bir mesafeden bahsetmiyoruz. Neredeyse 40km’lik bir yol. İnsanların bu mesafeyi her gün çekmeye iten Çarşamba’da yaşam alanlarının yetersizliği. Haliyle bu insanların paraları da Çarşamba ekonomisine değil samsun ekonomisine katkı sunuyor. Bu sarmal bir zincir aslında. Bizler de o zincirin halkalarıyız. Ben mesaim bittikten sonra arkadaşlarımla birlikte yapacak herhangi bir şey bulamıyorum Çarşamba’da bundan kaynaklıda Samsun’da kalıyorum. Ama arkadaşlarımla birlikte gidebileceğim sinema, tiyatro, konser, gezi alanları, nezih kafeler, restoranlar olsa burada kalmayı tercih ederim. Ama şu anda Çarşamba’nın beni cezbedici herhangi bir tarafı yok!” dediler.

Çeşitli bahanelerle kapatıldı

Çarşamba’da dönem dönem kimi insanların öncülüğünde yapılmaya çalışılan kültür- sanat faaliyetleri yeterli desteği bulamadığından kaynaklı kapandı. Edinilen bilgilere göre belediye tarafından hizmete açılan ve daha sonrasında kimi bahanelerle kapatılan tiyatro, Musiki korosu gibi oluşumların yeniden hizmete başlaması istenirken, Kültür-Sanat alanında özellikle ilçelerde belediyelerin öncülük yaptığı bilinmekte. Birçok ilçe belediyesi kendi bünyesinde tiyatro ekipleri, korolar, barındırırken Çarşamba Belediyesi tarafından bu alanın eksik bırakılması vatandaşlarında tepkisini çekiyor.

Türkiye’de sinema sektörünün tavan yaptığı bir dönemde artık nüfusu 10 binin altındaki ilçelerde bile sinema salonları varken Çarşamba’da 70 bine yakın nüfusunun olmasına rağmen sinema salonun olmaması da insanların tepkisi çekiyor. Ferhan Şensoy gibi bir tiyatro ustasının, Yıldıray Çınar gibi Türkiye’nin en günlü seslerinden birinin çıktığı bu coğrafyanın geleceğinde sadece sebze-meyve mi yetiştirilecek.

HABER-FOTO: Serkan KARAHAN

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber