ÇARŞAMBALI ÇİFTÇİLERE ARANYO FİDESİ

ÇARŞAMBALI ÇİFTÇİLERE ARANYO FİDESİ
Çarşamba’da 10 üreticiye 4 Bin 400 adet Aronya Fidanı dağıtımı gerçekleşti

Çarşamba İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen program ile çiftçiler Aronya fideleri ile buluştu. Tarım ve Orman Bakanlığı desteği ile Çarşamba Gülyazı Mahallesi’nde 10 dekarlık alanda başlayan Aronya Yetiştiriciliği Geliştirme Projesi kapsamında alınan başarılı sonuçlar sonunda 20 dekar alanda  10 üreticiye daha  4 Bin 400 adet Aronya fidanı dağıtıldı.

“Aranyo seçicilik yapmıyor”

Çarşamba’da yapılan denemeler sonucunda Aronya’nın güzel getirisi olduğuna dikkat çeken İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “Gülyazı köyünde 10 Dönümlük bir alanda daha önce denememiz var. Hasat döneminde ben de ziyaret ettim. Toptan 30 TL’den verdik kilosunu . Dolayısıyla Dekardan 1 Ton düşünüdüğünüzde 30 Bin TL gibi  bir rakam. Özellikle Aranyo’yı kıyasladığımız da amacımız fındığın baskını azaltmak ovada. Örtü altı tarımın, Tıbbi Aromatik Bitkilerin, Aronya, kivi bunların tamamının Çarşamba’da özellikle kümelenmesini istememimizin sebebi, Fındık baskısından Çarşamba ovasını kurtarabilmek. Birim alandan aldığı ürün miktarında kazandığı parada fazla olursa ondan vazgeçer. Aronyada bunlardan bir tanesi. Son zamanlarda  Yaban mersini diyoruz. Ancak Yaban mersini’nde bir ‘ph’ sıkıntısı var. Aranyo bu açıdan seçicilik yapmıyor. Bugün 4 Bin 400 tane dikeceğimiz ürün. Birde Büyükşehir Belediyemizle beraber 54 Dönümde 11 Bin 800 tane daha getiriyoruz. Toplamda 100 dekar civarında. Bu bir denemedir. Bunları takip edeceğiz. Bunlarla birlikte bir artış sağlıyacağız. Kivide sadece Çarşamba ve Salıpazarı bölgesindeydi şimdi baktığımızda 19 Mayıs ilçeside rakip olabilecek düzeye geldiler. 100 Dekarı geçtiler. Daha modern bahçeler tesis ediyorlar. 26 Dönüm yerden 600 Bin TL kazanç, kolay kolay ne fındıkta ne bir başkasında var.” Dedi Ayrıca desteklemelerin  devam edeceğini belirten Sağlam şu ifadeleri kullandı, “Siz yeterki isteyin. 40 Milyonluk bütçem var. Biz projelerin tamamında bunları kullanacağız sizler için.  Yeterki üretin, yeterki bana proje getirin. Hiçbir proje karşılıksız kalmayacak. Daha önceki projeler içinde Çarşamba’yı gerçekten önemsiyoruz ama ovada ki fındık ve kavak ağaçlarını biraz daha azaltabilirsek”

“Bu verimli ovaların sadece fındıkla işgal edilmemesi gerekiyor”

Ovanın verimli olduğunun altını çizen Çarşamba Kaymakamı Doç. Dr. Şükrü Yıldırım “ Çarşamba ovası cok verimli bizim insanımız vatandaşlarımız bütün hakkı her şeyi gözündedir. Yani komşuyu görecek komşu para kazanıyorsa o da o işe yatırım yapar. Yani sizler örnek Çiftçilersiniz. Bu bitki uzmanlarıyla iletişimi kesmeyelim. Çünkü sizler hakikaten fındıktan veya kividen daha fazla bir para kazanacaksınız ki vatandaşlarımızı buna teşvik etmiş olacaz.  Yani biz bunu aldık yapsakta olur yapmasakda olur diye bir şey yok. Çünkü kötü başlarsa devamı gelmez. Bu verimli ovaların sadece fındıkla işgal edilmemesi gerekiyor.  Alternatif ürünlerde olsun yani fazla çalışanın farkıda olsun daha  fazla kazansın dolayısıyla güzel paralar kazanın bunlara emek verin, bilimi takip edelim işin ehline danışalım” diye ifade etti.

“Sögüt ağaçları yüzünden yok ediyoruz”

Sözlerine Samsun, Samsun olalı bir Tarım İl Müdürü buldu diyerek başlayan Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan “Bugün yine çarşambada çiftçilerimize bir dağıtım töreninde bir araya gelmiş olduk. Söğüt ağaçlarının bir önemi kalmadı.  Çevreye zarar vermekten başka bir şeye yaramıyorlar yani Çarşamba’nın çiftçisine getirdiği hiçbir şey yok. Her şeyi zarar bunları hep birlikte kaldıralım. Ben yanınızdayım. Ovanın ne yazık ki yüzde 15’ini bu sögüt ağaçları yüzünden yok ediyoruz. Bu aronya  sayesinde 3 yıla kara geçmiş oluruz . Yatırımcımızla burada bir mahallemizde ki kullanılmayan bir okul alanını bir soğuk hava deposu yapacaktık bölgede ki kiviyi değerlendirmiş olacaktık ama iş inanılmaz bir boyuta geldi soğuk hava deposunun zaralarını konuşur hale geldik ve böylece soğuk hava deposunu engellediler. Bunun için aromayı destekleyelim çiftçimiz kalkınsın ”dedi.

“En fazla kivi bahçesine sahip olduk”

Çarşamba’da en hareketli dönemlerde olduklarını aktaran İlçe Tarım ve Orman Müdürü İrfan Öztürk, “ Bu sene Sayın İl Müdürüm ile birlikte bir atılım yaptık. Ben 22 senedir buradayım ve bu 22 senendir en hareketli yıllardan bir tanesini yaşıyoruz. Özellikle bugün Aronya bitkisi bizim için çok değerli çünkü kivi üretimi için ben 22 senedir Çarşamba’da çalışıyorum. İlk geldiğimde araştırmanın sadece burda 1 dönüm veya 1 buçuk dönümlük bir kivisi bulunuyordu. Biz oradan ne yapabiliriz nasıl yayabiliriz diye düşündük, kendi kendimize seramız vardı, orda bunları köklendirdik. Bir şey istediğiniz zamanının oluyor. Şuanda da ilçeler bazında en fazla kivi bahçesine sahip olduk. Şu anda da aynı şeyi Aronya için düşünüyoruz. İnanıyorum 5-6 yılı geçmeyecek. Burası alım merkezi olacak. Tıbbi Aromatik bir bitki Aronya, çok değerli anti oksidan yani şifa kaynağı. Alanlarını sayarsak yarım saati geçer. Yeni bir bitki tanımıyoruz daha çok. Birbirimiz ile irtibatta olursak bu fidelere de yazık etmek istemiyoruz. Gerçekten büyük emek var.” Diye konuştu

Düzenlenen programa İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Çarşamba kaymakamı Doç. Dr. Şükrü Yıldırım, Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan, İlçe Tarım ve Orman Müdürü İrfan Öztürk ve birçok çiftçi katılım sağladı

HABER-FOTO: Büşra KOCATAŞ- Zafer Can KARAHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Çarşamba Haber