Ramazan sofraları için alışveriş yapan vatandaşlar sebzenin, meyvenin en iyisini seçmeye çalışırken, esnaf da ürün çeşidini artırdı.
Tezgahlarını ramazan için taze sebze ve meyvenin yanı sıra hurma, lokum, kuru yemiş, pirinç, mercimek, güllaç gibi gıdalarla süsleyen esnaf, hareketlilikten memnun olduğunu dile getirdi.
Ramazan için kurulan tezgahlarda en çok rağbet gören ise hurma. Hurma çeşidine göre kilosu 6 ila 100 lira arasında değişen fiyatlarla satılıyor. Kilosu 100 lirayı bulan hurma çeşidi ise acve hurması.
Samsun Hali Komisyoncuları Başkanı Burhan Ekiz, hareketlilikten memnun olsalar da eski ramazan satışlarının hiçbir sektörde kalmadığını ifade etti.
Ramazandaki fiyat artışlarına yaşanan küresel ısınma, kuraklık ve ardından aşırı yağışın etkili olduğunu belirten Ekiz, "Yaşanan fiyat artışları daha çok küresel ısınmadan dolayı. Yağmur, sel, dolu ve kuraklık sebze ve meyve fiyatlarını etkiliyor. Onun dışında fiyat artışı beklemiyoruz" diye konuştu.
Ekiz, ramazanda vatandaşların bolca taze sebze tükettiğini belirterek dereotu, marul ve domatesin ilk sıralarda geldiğini söyledi.
Tarihi Saathane Meydanı'nda esnaflık yapan Yılmaz Evli ise ramazan ayına birkaç gün kala çarşı, pazarın hareketlendiğini belirterek özellikle kompostoluk ürünlerde ve hurmalarda satışların arttığını kaydetti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.