ÇATAK Projesi Ağcagüney’de anlatıldı

ÇATAK Projesi Ağcagüney’de anlatıldı
Çarşamba’nın Ağcagüney Beldesinde Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Çarşamba ilçe müdürlüğü tarafından ÇATAK Projesi tanıtım toplantısı düzenlendi

HABER-FOTO: Serkan KARAHAN

Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve ilçe Müdürlüğü tarafından düzenlenen toplantılara, organik üretim yapan üreticiler ve ÇATAK Projesine dâhil olan çiftçiler katıldı.

Yapılan toplantının açılış konuşmasını yapan Çarşamba Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Akmak, Çatak Projesinin önemine değinirken, özellikle Ağcagüney beldesinde Çakmak barajı çevresinde projenin yaygınlaştırmaya çalışıldığını açıkladı. Çakmak barajdan samsun’a içme suyu sağlandığına dikkat çeken Akman, bu bölgede yapılan çalışmalarda organik üretimin önemini açıkladı.

Akman’ın ardından proje ile alakalı olarak konuşma yapan Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kadir Güven yaptığı konuşmasında, proje taleplerinin çakmak barajına sınırı olan parsellerden seçilerek içme suyunun korunmasının ve dolayısıyla insan sağlığının korunmasının amaçlandığı belirtti. 2011 yılında Çarşamba’da 2000 dekarla başlayan projenin şu anda 7.300 dekar ve 312 çiftçi ile devam ettiği açıklarken, proje alanının önümüzdeki yıllarda daha da genişletilerek baraja su sağlayan diğer köyleri de kapsayacağı vurguladı.

Çarşamba Tarım Gıda Hayvancılık Müdürlüğünden konu hakkında yapılan açıklamada, “Bu alanlarda üretim yapan çiftçilerimiz dönümüne 135 liralık destekten faydalanacaktır. 2013 yılı itibariyle çiftçimize 7800 dekar alanda 1.053.000 TL para ödenecektir. Samsun ve Çarşamba’da 1 Milyon 200 bin insan bu içme suyunu kullandığı için Çakmak Barajın ve çevresinin korunmasının önemi bir kat daha artmaktadır. Baraj çevresinde tarımsal üretim alanlarında kullanılacak kimyasal gübre ve ilaçların artıkları doğal dengeyi bozması yanında yağmur, kar ve diğer etkenlerle içme suyuna karışma riskinden dolayı insan sağlığını da tehdit etmektedir. Baraj havzasında üretim yapılan alanların korunması ve üreticilerin desteklenmesi bu bakımdan daha da önem kazanmaktadır. Baraj havzasında yürütülen ÇATAK PROJESİ ile suya karışma riski olan Tarım ilaçlarının, kimyasal gübre kalıntıları ile nitrat kalıntıları gibi birçok kirliliğe ve ileride hastalıklara neden olabilecek olumsuzlukların önüne geçilmesi hedeflenmektedir. Bilindiği gibi organik tarım üreticilerinin sertifikasyon işlemleri İl Müdürlüğü ve İl Özel idaresi tarafından desteklenerek yürütülmektedir. 2014 yılında İl Özel İdaresinin kapanması ve büyükşehir belediyesine bağlanmasıyla üreticilerimiz ortada kalacaktır. Bu süreçte Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin organik tarım çiftçilerine sertifikasyon hizmeti konusunda destek olmasını ve bu konuda açıklama yapmasını da bekliyoruz. İlçemizde 2013 yılında 500 dekarlık bir alanda 22 çiftçimizle birlikte İTU kapsamında Hacılıçay, Yukarı Dikencik, Yeşilova ve Karamustafalı köylerinde şeftali ve kivi bahçelerinde ÇATAK projesi uygulanacaktır. Özellikle ilçemiz için ekonomik öneme sahip olan şeftali bahçelerinin korunması ve kivi bahçelerinin arttırılarak daha geniş alanlarda üretim yapılmasının sağlanması yanında Yeşilırmak havzasının korunması ve üretim kalitesinin arttırılması hedeflenmektedir” denildi.

catak-projesi-agcaguney.jpgcatak-projesi-agcaguney-(1).jpgcatak-projesi-agcaguney-(3).jpgcatak-projesi-agcaguney-(4).jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Çarşamba Haber