CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek yaptığı konuşmasında, “Dünyada çay üretiminin yapıldığı sayılı ülkelerden biriyiz. Ülkemiz de yalnızca Doğu Karadeniz Bölgesinde, dar bir alanda yetiştirilmektedir. Rize İlimiz sınırları içerisinde yaklaşık 200 bin Çay üreticisi çay tarımı ile uğraşmakta ve geçimini bu alandan sağlamaktadır. Çay ürününden çiftçilerin dışında çalışanlar ve dolaylı olarak satışından binlerce insanımız geçimini temin etmektedir. Çay üretiminin dünyada sınırlı bölgelerde yetişiyor olması da ayrı bir önem taşımaktadır. Dünyada, çay bitkisinin tanınması ve içerdiği maddelerin insanlara faydalı olduğunun tespiti ve bunun yaygın olarak bilinmesiyle dünyada çay tüketimi artarak devam etmektedir. Çay üretiminde en iyi ve kaliteli ürün yetiştirmeyi başarabilmek için; üreticinin siyasi eğilimlerine bakmaksızın, devlet zarar etmiş olsa dahi çay üreticisine gerekli destekleri sağlanmalıdır. Çay demek toprakla uğraşmak ve emek demektir. Çay üreticisi, çalışanı emeğinin karşılığını almalıdır. Tüm bu tedbirlerin zamanında alınıp uygulanmaması yakın gelecekte çay’ı da dışarıdan ithal eder duruma gelmemize sebep olacaktır.” dedi.
ÇAY KANUNU ÇIKARILMALIDIR
CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, “Çayın sorunları bütüncül bir yaklaşımla değerlendirilmelidir. Üreticisi, çalışanları, işleme tesisleri ve pazarlanması bir bütün olarak değerlendirildiğinde; bölgede, üretim, istihdam olanakları yarattığı için göçün önlenmesinde de önemli katkıları vardır. Çay insanlarımızda tiryakilik yarattığına göre üretimi zorunludur. Tüketicinin ihtiyaçları iç üretimle karşılanmadığında yurt dışından ithal durumunda kalınmamalıdır. ÇAYKUR bünyesinde sezonluk çalışan işçilerin de çeşitli sorunları vardır. Yılın altı ayı çalışıp diğer altı ay işsiz kalmaları geçim sıkıntılarına neden olmaktadır. Tüm sorunlara rağmen çay toplama sezonlarında bölgede hareketliliğin yaşanması sevindiricidir.” Şeklinde konuştu.
CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek konuşmasının son bölümünde ise, “Ülkemizin çay pazarında etkin rol almak için öncelikle; Çay Kanunu çıkarılmalıdır. Kaliteli, sağlıklı ve bol ürün elde edebilmek için arazilerin toplulaştırılmasıyla üretim maliyetlerinin düşürülmesi, işleme ve pazarlama teknikleriyle Pazar payının artırılması gerekmektedir. Çayın sorunları, toprakların dağınıklığı üretim zorlukları, çay işleme fabrikaları, sektörde çalışan memur, işçilerin sorunlarıyla ve pazarlama olanakları toplu olarak değerlendirilerek çözüme kavuşturulmalıdır.” dedi.
HABER MERKEZİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.