Çarşamba Ovasında yetiştirilen çeltik, oldukça verimli bir sene geçirdi. Üretici genel olarak üründen ve piyasadan oldukça memnun. Ancak ürün ekiminde yapılan bazı hatalar neticesinde çeltikten elde edilen verim oldukça düştü diyerek şunları dile getirdi. Güngör, “Çeltik ekilirken sık olması ve gübreleme yapılırken aşırıya kaçılmadan yapılması gerekiyor aksi takdirde üretici verimli ürün elde etmekte zorlanır” dedi.
Çarşamba ovasında çeltik yetiştiren üreticilerden bazıları çeltikte oldukça verimli bir sene olduğunu dile getirdiler. Yine Çarşamba Ovasında çeltik yetiştiren çiftçi Hüseyin Dalgıç, “Çarşamba’nın Bafracalı köyünde mısır ve çeltik üretiyoruz. Bu sene 1 kesim yerden, 2 ton çeltik oldu. 2 ton çeltikten ise 1. 200 ton pirinç oluyor. Bu sene çeltik sıktı, gübresi de fazla idi, çeltik boy attı. Fazla verimli olmadı dolayısı ile. Gübresi dengeli ve sık olmadığı takdirde verimli bir ürün elde etmek kaçınılmazdır. Ancak bu sene verimli bir sene olduğunu söyleyemeyeceğim. Çeltiğin kilo fiyatı 1 Tl. Mazotu, gübresi, suyu derken üründen kazandığımız ancak karşılıyor. Bu sene ki pirinç fiyatları da şimdiki fiyattan aşağı düşmez diye düşüyorum. Zam gelir mi gelmez mi bir şey söylemek doğru olmaz ancak Mart ayından sonra belli olur sanırım” diyerek sıkıntısını dile getirdi.
Çeltiğe kota getirilmesi üreticiyi olumsuz etkiler diyen Dalgıç, “Yetiştirdiğimiz çeltik ürünlerinden devlet destek veriyor. Yeterli mi değil mi pek bir şey diyemeyeceğim. Çeltik ürünlerinde kota getirilmesi üreticiyi olumlu etkileyeceğini sanmıyorum. Sebze yetiştirilemeyen bazı bölgelerde üretici sebze ekemiyor. Dolayısı ile çeltik ekmesi daha uygun oluyor. Ekini ekmeden yerini iyi hazırlamak çok önemli, o zaman fazla su istemiyor. Fazla suya boğdurmak çok da iyi değil. Dolayısı ile çeltiğe kota koyulmasını, sınırlama getirilmesi üreticiyi olumsuz etkiler” diyerek konuştu
HABER-FOTO: Fatma TAŞDELEN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.