ALS Hastalığına Genetik Çözüm Arayışı
2-6 Ekim 2024 tarihlerinde Adana’da gerçekleşecek olan TEKNOFEST kapsamında finale yükselen ChainGene Takımı; beyin, beyin sapı ve omurilikteki motor nöronların dejenerasyonu ile karakterize edilenAmyotrofikLateralSkleroz’a(ALS) sebep olan genetik mutasyonları hedefleyerek hastalığın tedavisi için yenilikçi bir yaklaşım geliştirmeyi amaçlıyor.Multidisipliner Öğrenci Takımı
Moleküler Biyoloji ve Genetik, Tıp ve Mühendislik bölümlerinde eğitim gören beş öğrenci tarafından kurulan ChainGene takımı; Oğulcan Satılmış Özsoy, Zeynep Okuyucu, Senanur Aslan, İrem Nur Özdemir ve Mücahit Bayraktar’dan oluşuyor. Takımın danışmanlığını ise OMÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Sercan Ergün üstleniyor.
Yenilikçi ve Kişiselleştirilebilir Tedavi Yaklaşımları
ChainGene Takımı'nın projesi, mikroRNA (miRNA) kullanımıyla ALS tedavisinde yenilikçi bir yaklaşım sunmayı hedefliyor.Bu durum, hastalığın kişiselleştirilmiş tedavisine olanak tanıyarak her hasta için daha etkili ve spesifik tedavi stratejileri geliştirilmesine katkı sağlayacak.
Projenin odağında ise, ClusteredRegularlyInterspacedShortPalindromicRepeats (CRISPR) teknolojisi ile tasarlanan vektörler kullanılarak hastalığa genetik bir çözüm getirilmesi bulunuyor.
ChainGene takımı, projelerinin sadece yarışma kapsamında kalmayıp ilerleyen süreçlerde çalışmalarını ilerleterek klinik denemelerle birlikte ALS hastalığına kalıcı çözümler sunmayı amaçlıyor.
Kaynak:İsmail Temiz
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.