ÇİFTÇİ YANILTILIYOR

ÇİFTÇİ YANILTILIYOR
TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ SAMSUN BÖLGE MÜDÜRÜ MESUT ATAV ERTELEME KONUSUNDA ÇİFTÇİNİN YANILTILDIĞINI SÖYLEYEREK ERTELEME GERÇEĞİNİ AYRINTILARIYLA ANLATTI

 

Çeşitli kişi ya da kuruluşlardan cep telefonlarına gönderilen mesajlarla çiftçinin yanıltıldığını Belirten Tarım Kredi Kooperatifleri Samsun Bölge Müdürü Mesut Atav Çiftçiye uyarıda bulundu. “Borcunuzun erteleme kapsamında olup olmadığını öğrenmek için mutlaka Kredi kullandığınız Tarım Kredi Kooperatifine müracaat etmelisiniz”

Tarım Kredi Kooperatifleri Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Kamuoyunda yanlış anlaşılan Çiftçi borçlarının ertelenmesi ile ilgili kararname hakkında bilgi verildi.

1 Ocak 2012 den 28.Ağustos 2012 a kadar meydana gelen afetler kapsamda
2012/3570 Sayılı Bakanlar kurulu Kararı ile 28.08.2012 Tarih ve 28395 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren “Çiftçi Borçlarının Ertelenmesi” Kararnamesine göre; 01.01.2012 Tarihinden bu kararnamenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar, 60 ilde (Bölge Birliğimize Bağlı Samsun, Amasya, Sinop) meydana gelen sel,su baskını,fırtına, aşırı yağış, aşırı kar yağışı, dolu, don, kuraklık, yıldırım düşmesi ve hortum afetlerine maruz kalan ve bu afetler sebebiyle ekilişleri, ürünleri,hayvan varlıkları,tesisleri veya seraları zarar gören, Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı  ortaklarımızın kullanmış oldukları düşük faizli krediler erteleme kapsamına alınmıştır.

Tüm borçlar erteleme kapsamında değil,
            Kamuoyunda bazı kurumlar ve kişiler bilgi sahibi olmadığı halde açıklamalarda bulunarak çiftçimizi yanıltıyor. Sanki tüm çiftçi borçları erteleme kapsamına alınmış gibi açıklamalar yaparak geri dönüşü olmayan ve çiftçimizin ciddi mağduriyetine sebep olacak açıklamalarda bulunanlar var. Bunlara itibar edilmemesini önemle hatırlatıyoruz. Ertelenmeden yararlanıp yararlanamayacağını mutlaka Kredi Kullandığı Tarım Kredi Kooperatifine müracaat ederek öğrenmesi ve detaylı bilgi alması gerekmektedir.

            Ertelemeden yararlanabilmek için
1-Çiftçi kayıt sistemine (ÇKS) kayıtlı olmak
2-İndirimli kredi kullanmış olmak (Tarsim ürün sigortası yaptıran ortaklar indirimli krediden yararlanabilmektedir.)
3-Yukarıda sayılan afetler nedeniyle kullandığı indirimli krediye esas olan üretimleri ya da tesisleri en az % 30 zarar görmüş olmak
4-Meydana gelen zararın il ve ilçelerde oluşturulacak komisyonlarca belirlenmiş olmak,
5-Borçları takip hesaplarında olan ortaklar kararnamenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir ay içinde Kredi Kullandığı Kooperatifine yazılı olarak müracaat etmek
Borçlarının henüz vadesi gelmeyen ortakların ise vade tarihinden itibaren bir ay içinde Kredi Kullandığı Kooperatifine yazılı olarak müracaat etmek,
Gerekmektedir.

Hasar tespitlerinin sağlıklı yapılması mümkün görülmüyor
Bir çok üründe afetin üzerinden uzun bir zaman geçtiği için yerinde hasar tespiti yapılması mümkün değil. Bu nedenle il ve ilçelerde oluşturulacak komisyonların da hasar belirlemelerinde sorunlar yaşanabilir. Burada özellikle çiftçi Kayıt sistemine dahil olan araziler ve tarımsal varlıklar dikkate alınacağından ürünlerin hasar görüp görmediği, ürünlerle ilgili destekleme ödemelerinde ortaya çıkacaktır. 2012 Yılı ürünleri için destekleme talebinde bulunan ortakların ürün destekleme taleplerindeki miktarlar nedeniyle zarar görmediği kanaatine varılan ortakların yapılandırması bozulabilir.

Hasar oranı kadar destekleme ödemesi de düşecek
Üreticimize çiftçi kayıt sistemine dahil olan ve satışını belgeledikleri ürünleri için, belli tutarlarda devlet desteklemesi ödemesi yapılmaktadır. Hasar gören üreticilerimizin hasarları oranında destekleme ödemesinden de zarara uğramaları söz konusu olacaktır. Bu nedenle gerçek dışı hasar beyan edenler destekleme ödemesinden beyan ettikleri hasarları oranında az yararlanacağından gerçek dışı beyanda bulunanlar zarar görebilir.

Borcunu ödemeyen zarar görmesin
            Yapılandırma kapsamında olmadığı halde vadesinde borcunu ödemeyen ortakların borçlarına hem ceza faizi, hem avukat ve icra takip masrafları yükleneceğinden ciddi mağduriyetler söz konusu olacaktır. Bu nedenle mutlaka Kooperatif yetkilileri ile görüşülmeli ve kapsamda olmayan borçlar vadesinde ödenmelidir.
Zaten şu anda borcunu kapatan ortaklara ihtiyaç duydukları krediler kullandırılmaktadır. Yeni kullandıkları kredilerde de erteleme faiz indiriminden  yararlanabilmektedirler.

            
Tarsim sigortası olmayanlar yararlanamıyor.
            Tarım Kredi Kooperatifi ortaklarından Tarsim sigortasını yaptırmış olanlar Kuraklık dışındaki zararlarını zaten Tarsimden aldıkları için mağduriyetleri söz konusu değil. Kuraklıktan zarar gören ortakların da Tarsim sigortaları olması halinde ertelemeden yararlanmaları söz konusu olabiliyor. Tarsim sigortası yaptırmayanlar da indirimli kredi kullanamadığından kararnameden yararlanamıyor. Şimdiden tüm üreticimizi ürünlerinin sigortasını yaptırmaları hususunda uyarıyoruz ki bu tür afetlerde de devlet desteklerinden yararlansın.
Tarsim kapsamında olan tüm üretim ve varlıkların mutlaka sigortası yapılmalıdır. Sigorta bedelinin yarısını hatta bazı sigorta poliçe bedellerinin 3 te 2 sini devlet karşılıyor. Sigorta yaptırmayan üreticiler bu tür erteleme kararnamelerinden yararlanamıyor.

Ertelemeler yeni kredi kullanılmasını da zorlaştıracak.
Tarım Kredi Kooperatifleri Kredi mevzuatı gereği Her ortağa tespit edilen bir kredi miktarı bulunmaktadır. Borcun ödenmeden vadesinin bir yıl uzatılması halinde tespit edilen limitin tamamı ya da önemli bir bölümü kullanılmış olacağından yeni kredi kullanması imkânsız hale gelecek, bu durumda da gübre mazot tohum zirai ilaç ve benzeri tarımsal girdileri temin etmesinde kredi limiti nedeniyle sıkıntı yaşayabilirler. Üretici bütün bunları iyi planlamalıdır.

Yukarıdaki açıklamaları yapan bölge Müdürü mesut ATAV ;
“2012 yılı ürünleri gerçekten zarar görmüş borçlarını ödeme zorluğuna düşen ve şartları taşıyan üreticimize yardımcı olmak için tüm kooperatif personelimiz hazır bekliyor. Bu üreticilerimiz için üzüntülüyüz ve elimizden gelen her yardımı mevzuat çerçevesinde gerçekleştirmeye çabalayacağız.
            Bölge Birliğimize bağlı üretim sahalarının % 5 i doğal afetlerden etkilendi. Geriye kalan üretim sahalarında verim miktarı ve kalitesi oldukça iyi, bunun yanı sıra ürün satış bedelleri de fındık dışında son 10 yılın en yüksek seviyelerinde, bu nedenle çiftçimizin %95 i memnun bu ortaklarımızın bir kısmı ürün vererek bir kısmı da ürünü satıp nakit ödemek suretiyle borçlarını kapatıp, hemen nakit ve tarımsal girdi ihtiyaçlarını kooperatiflerinden sağlamaktadır.
            Kooperatif ortaklarımız kooperatiflerine borçlarını vadesinde ödediklerinde sağladıkları imkanları iyi bilmektedir. Üretime başladığı günden itibaren, tarlasını sürdüğü traktörün pulluğundan mazotuna,tarlasına ektiği tohumu, gübreyi, ilacı, hayvanına verdiği yemi,evinde kullandığı gıda maddelerini, evini ısıttığı kömürünü, serasını, sulama sistemini, aklına gelen her türlü tarımsal girdi ve ihtiyaç maddelerini ve nakit para  ihtiyaçlarını bu kapıdan temin edebilirler. Personelimiz de onlara bu hizmetleri vermekten guru duyar. Tarım Kredi Kapısı Kara Gün Dostudur, Bu Kapı Her Zaman Üreticimize Açıktır” Dedi..

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Çarşamba Haber